Jaka płyta główna do Intela i7?

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
tcstudio
Re: Jaka płyta główna do Intela i7?

Post autor: tcstudio » czwartek 05 sty 2012, 22:12

...
...
Aha ... a pasty użyłem Arctic Ceramique - moja ulubiona, bo nie robi zwarć (nie przewodzi energii elektr.) a dobrze przewodzi ciepło....

No to faktycznie dobry zestaw, aczkolwiek ja używam pasty ic diamond 7. Mam ją pod każdym radiatorem nawet od mostków i bardzo sobie chwale.

...

Awatar użytkownika
paulothetiger

Post autor: paulothetiger » poniedziałek 09 sty 2012, 02:27

...Rany człowieku idź zamów komputer gotowy w sklepie bo nie masz zielonego pojęcia by sobie ze skladaniem poradzić.
Wszystkie opisy i interesujace kwestie masz na stronach producentów.
Reszta na forach komputerowych(a nim nie jest)...

Tak się składa, że złożyłem w swoim życiu z pięć komputerów i wiele razy je modernizowałem. Ale to bylo 12 lat temu i się pozmieniały sockety, procesory, sloty itd. Na stronach producentow podają suche dane techniczne, trzeba jeszcze wiedzieć, jak je interpretować. Pytanie się na forach komputerowych o komputer do robienia muzyki mija się z celem, bo dla tamtejszych specjalistow szczytem karty dźwiękowej jest soundblaster, a pytanie o szczegoly konczy się spychologią w stylu "wejdź sobie lepiej na bardziej specjalistyczne forum". Poza tym, skoro Zbynia zjadleś wszystkie rozumy, to dlaczego w moim temacie dotyczącym wyboru chipsetu, jest zero odpowiedzi?Nie masz w tej kwestii nic do powiedzenia? ;)
Na ból głowy i na stres, najlepszy DJ Paul EXES :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 09 sty 2012, 09:14

Człowieku przestań śmiecić - KOMPUTER TO KOMPUTER - nie ma konkretnego przeznaczenia.

5 złozyłes a prostych informacji zdobyć nie potrafisz?Tyle razy juz było o tym pisane - nawet czytac ze zrozumieniem ci sie nie chce

socket 1155

H67 - obsługa wbudowanej grafiki w procka i brak podkręcania

P67 - bez obsługi grafiki ale za to z podkręcaniem

Z68 - i obsługa grafiki i podkręcanie procka a także dodatki typu Virtu i intel SRT

socket 2011

X79 - bez obsługi grafiki(bo procki jej nie mają) ale z podkręcaniem i obsługą 4 kanałowej pamięci - dla najwydajniejszych maszyn

Awatar użytkownika
paulothetiger

Post autor: paulothetiger » poniedziałek 09 sty 2012, 10:47

...Człowieku przestań śmiecić - KOMPUTER TO KOMPUTER - nie ma konkretnego przeznaczenia.
5 złozyłes a prostych informacji zdobyć nie potrafisz?Tyle razy juz było o tym pisane - nawet czytac ze zrozumieniem ci sie nie chce

socket 1155
H67 - obsługa wbudowanej grafiki w procka i brak podkręcania
P67 - bez obsługi grafiki ale za to z podkręcaniem
Z68 - i obsługa grafiki i podkręcanie procka a także dodatki typu Virtu i intel SRT

socket 2011
X79 - bez obsługi grafiki(bo procki jej nie mają) ale z podkręcaniem i obsługą 4 kanałowej pamięci - dla najwydajniejszych maszyn...

No, i już mi dużo wyjaśniłeś ;)

Awatar użytkownika
paulothetiger

Post autor: paulothetiger » środa 11 sty 2012, 02:59

...Problem z podstawkami istnieje od pewnego czasu - głównie wyginanie/łamanie bardzo delikatnych pinów - niestety samo zamykanie procesora Sandy Bridge w podstawce przynosi niezłego stracha - wszystko trzeszczy jakby sie miało rozpaść :).Przy podstawce 775 tego nie było a i piny były mocniejsze i było ich mniej - więc trzeba uważać przy montazu bo gwarancja tego nie obejmuje.

Tak jak pisałem chciałem Gigabyte niestety płyty pod 1155 są bardzo średnie. Za to ASRock wszystkich zaskoczył bardzo pozytywnie i zbiera świetne recenzje.

A co powiecie o karcie Asus Maximus IV Gene-Z? jakość płyt za 1500zł tylko za 850, bo jest to mATX, ale to chyba w niczym nie przeszkadza?

Kyle

Post autor: Kyle » środa 11 sty 2012, 19:38

A co powiecie o karcie Asus Maximus IV Gene-Z? jakość płyt za 1500zł tylko za 850, bo jest to mATX, ale to chyba w niczym nie przeszkadza?

...

A co ma ta płyta, czego nie ma ASRock Extreme4 P67, a co to potrzebujesz?

Kyle

Post autor: Kyle » środa 11 sty 2012, 19:40

CZy jak tam chcesz integrę to ASRock Extreme4 Z68

Awatar użytkownika
paulothetiger

Post autor: paulothetiger » niedziela 15 sty 2012, 13:59

...CZy jak tam chcesz integrę to ASRock Extreme4 Z68...

A Asusy nie są lepsze od ASRocków?

Kyle

Post autor: Kyle » niedziela 15 sty 2012, 20:16

A Asusy nie są lepsze od ASRocków?... 

Nie. Już nie. Nawet nie mają takich możliwości sterowania wentylatorami z poziomu UEFI. W ASRock można sterować każdym wentylatorem niezależnie (co najmniej 3 poza CPU z tego co pamiętam), a w ASUS chyba tylko jednym poza CPU. Może powiem inaczej: gdyby ASUS był lepszy, to bym go kupił, ale wybrałem ASRock. A dawniej wieszałem psy na tej marce, więc to świadczy o postępie jaki ASRock poczynił.

Kyle

Post autor: Kyle » niedziela 15 sty 2012, 20:20

ps. oczywiście dla mnie priorytetem była stabilność, bezawaryjność, kompatybilność - po prostu bezproblemowość ... a to sterowanie to po prostu kropka nad i , której też w sumie wymagałem.

ODPOWIEDZ