jakie parametry dla laptopa

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Pan_Jabu
Re: jakie parametry dla laptopa

Post autor: Pan_Jabu » piątek 13 lut 2009, 11:21

3 giga? Zalatuje mi wymuszeniem kupna 64-ki na odległość. Bo tak to albo 2 giga w dualu albo 3 nie wiadomo po co.

1. Dla dual channel można też mieć 4 GB (2x2GB).
2. Fakt że wtedy część się marnuje w 32-bitowym systemie, ale mimo wszystko w wielu wymagających zastosowaniach lepiej mieć 3 GB niż 2 GB.

Awatar użytkownika
Mikael4

Post autor: Mikael4 » piątek 13 lut 2009, 12:34

Co do zakupu laptopa, mialem ten sam problem.
Niecaly rok temu zdecydowalem sie na laptopa typu VBI, kadlubka Compala, poskladanego przez firme Blueberry, wrzucilem sobie to co chcialem do srodka, chodzi do dzisiaj bez ZADNYCH zwiech na XPku, nie ma problemow z niczym, podlaczam sobie swojego Presonus Inspire 1394 przez firewire.
Mowi sie, ze takie skladaki sa niestabilne, ludzie sie boja, ja zainwestowalem okolo 4k PLN i mam taka maszyne, ze jak pozawieszam tuzin procesozernych wtyk, to nawet nie zamruga ;)

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » piątek 13 lut 2009, 13:28

użytkownicy 32 bit , jak można rezygnować z takiego ramu

http://www.microsoft.com/poland/windows/products/windowsvista/editions/64bit.mspx

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 13 lut 2009, 13:32

...użytkownicy 32 bit , jak można rezygnować z takiego ramu

http://www.microsoft.com/poland/windows/products/windowsvista/editions/64bit.mspx...
Ja tam jakoś sobie radzę

Aczkolwiek niepowiem..., kuszące Tyle tylko, że przez 3 lata nie udało mi się wykorzystać więcej niż 1GB na projekt. Może w przyszłości

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » piątek 13 lut 2009, 13:39

w abletonie na SET sie wykorzysta

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » piątek 13 lut 2009, 13:45

......użytkownicy 32 bit , jak można rezygnować z takiego ramu

http://www.microsoft.com/poland/windows/products/windowsvista/editions/64bit.mspx...
Ja tam jakoś sobie radzę

Aczkolwiek niepowiem..., kuszące Tyle tylko, że przez 3 lata nie udało mi się wykorzystać więcej niż 1GB na projekt. Może w przyszłości ...

Mnie też 3 GB wystarcza.
Jak Kontakt 3 pojawi się w wersji 64-bitowej, pewnie się przesiądę.

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » piątek 13 lut 2009, 16:26

Moj laptop plus Samplitude 9 Proff. daje rade (Samplitude po prostu uwielbiam).

No coz, ja tez nie narzekam tylko w koncu chcialbym wiedziec jak to jest z tym RAMem w Vista 32 bit. Mam 4Giga - tak mowi system, ale skoro Vista 32 obsluguje tylko 3.....
Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » piątek 13 lut 2009, 17:25

tylko w koncu chcialbym wiedziec jak to jest z tym RAMem w Vista 32 bit. Mam 4Giga - tak mowi system, ale skoro Vista 32 obsluguje tylko 3

Napisałem przecież wcześniej.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 13 lut 2009, 17:30

kilka dobrych rad:
psysutra jak pada ci system tak ze nie wstaje nawet w trybie awaryjnym to nawet z nim nie walcz - nie warto - wyciagasz dysk(3/4 laptopowych dyskow sata posiada zwykle zlacza jak w dyskach 3.5 calowych - uderzasz do znajomego i zgrywasz dane - NIE INSTALUJESZ SYSTEMU NA NOWO TYM BARDZIEJ Z PARTYCJI RECOVERY - NIGDY !!!!!!!
a dlaczego?partycja recovery przywraca cala partycje wiec wiekszosc rzeczy z poprzedniej idzie sie jeb....

instalacja systemu z kolei wywala wszystko z pulpitu i katalogow uzytkownika(moje dokumenty itp)

Przy okazji - warto zaopatrzyc sie w kopie na plycie albo partycji recovery albo samego zwyklego systemu i zwyczaqjnie zaorac ta partycje recovery ktora znajduje sie na dysku w miejscu ktory ma najmniejszy czas dostepu i najwieksze odczyty/zapisy :)
przy okazji majac plyte z samym windowsem mozna bezproblemowo zainstalowac tylko to co sie chce(bez smieci) i z najnowszymi sterownikami

to tak na przyszlosc jakbys(tfu tfu) mial taki klopot albo ktos inny

ps.partycje recovery przywraca sie z biosu - jak tez sie posypala to nie z winy windowsa napewno tylko wadliwego dysku !!!
windows partycji recovery nie zobaczy wogole

poszukaj w biosie opcji scan disk - w niektorych laptopach jest(w toshibach napewno)

a jak nie to na plycie startowej systemu jest opcja skanowania dysku

masz ewidentne objawy padu dysku - zreszta czesta ostatnio przypadlosc wielu sprzetach - poprostu slabe dyski czyli to samo co jest na rynku....smutne - tez sie meczylem ostatnio z dwoma i odzyskiem
backupy trzeba robic i to czesto.....

co do ramu to powiem wam ciekawostke - praktycznie wszystkie zintegrowane karty graficzne ciagna pamiec dla siebie z pamieci ram laptopa
dzieje sie to na poziomie biosu wiec przydzielajac takiej karcie 256/512 mega automatycznie wydzielamy ja z ramu - windows bedzie widzial juz pomniejszona
przy 32 bitowym systemie i 4 giga ramu mamy max nie tkniety przez grafike wiec tez warto miec :) - szczegolnie gdy mamy wydajniejsza grafe i co nieco gramy na lapku :)

doministry przy roznych warunkach 32 bitowy win jest w stanie obsluzyc do 3.5 giga
przy 64 bitowym systemie te 3 z groszem jest w pelni przeznaczone dla 32 bitowej aplikacji wiec tez jest plus:) bo czesci nie zajmuje 32 bitowy system

mikel a czym sie rozni skladany pecet od skladanego laptopa?jak ktos chce i lubi to moze doslownie zlozyc sobie sam bo dostanie vbi w czesciach :)
zawsze to taniej hehehe
kwestia tylko zeby byl wiekszy wybor elementow i wiecej producentow podzespolow
zreszta firmowe laptopy tez sie sypia....o bublach od nvidii nie wspominajac :)

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » piątek 13 lut 2009, 17:53

partycje recovery przywraca sie z biosu [...] windows partycji recovery nie zobaczy wogole

Z ciekawości - w jakich laptopach tak jest? We wszystkich, które miałem, partycja recovery jest zwykłą partycją widoczną z Windows, a można ją przywrócić wyłącznie wtedy, jeżeli wcześniej wypaliło się płytę DVD Recovery (właśnie bootując tę płytę).

poszukaj w biosie opcji scan disk - w niektorych laptopach jest(w toshibach napewno)

Akurat w mojej Toshibie nie ma

dzieje sie to na poziomie biosu wiec przydzielajac takiej karcie 256/512 mega automatycznie wydzielamy ja z ramu - windows bedzie widzial juz pomniejszona

Tak, ale nie zawsze da się zmienić rozmiar przydzielonej pamięci. Np. w mojej Toshibie się nie da

ODPOWIEDZ