Upgrade Visty do XP

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
psysutra
Re: Upgrade Visty do XP

Post autor: psysutra » wtorek 13 sty 2009, 17:33

Chyba kolega dawno nie orientował się w rynku bo przy większości laptopów nie ma możliwości wyboru systemu lub jego braku. Albo jesteśmy skazani na system preinstalowany z danym modelem albo dodatkowo wywalamy kasę na inny. Właściwie w takich przypadkach płacimy za system, którego nie chcemy....
Brutalne i smutne, ale prawdziwe...
Stay Psychedelic People!

FreezeCut

Post autor: FreezeCut » wtorek 13 sty 2009, 18:00

...Ciekaw jestem, które laptopy z interfejsem SATA mają wbudowane napędy dyskietek.

Ba, coraz częściej bywa tak, że takie laptopy (zwłaszcza modele miniaturowe) nie mają również napędu CD/DVD. I co wtedy?...
Jesli BIOS jest w miare aktualny, czyli laptop nie jest wiekowy, to mozna bootowac system na kilka sposobow: usb hd/cd/dvd, usb - penndrive - tylko trzeba sprawdzic, czy pen ma opcje bootowania, i bootowanie z sieci lan.

Vista 64 bity faktycznie nieco lepiej sie sprawuje i widzi RAM powyzej 3 GB.
electronic music, grafika komputerowa

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 13 sty 2009, 18:59

vista 32 bitowa tez widzi 4 giga - tylko co z tego jak wykorzysta 3 z groszem......
bootowanie systemu do jego instalacji ma niewiele wspolnego - xp na sata ahci nie zainstalujesz bez stacji dyskietek albo specjalnie przygotowanej plyty - koniec kropka
tylko vista pozwala na wybor napedu na ktorym sa stery lacznie z usb

do kolegi od rynkow - tak nie orientuje sie - grzebalem w tym rynku raptem godzine temu.....
masz albo windowsa viste(bardzo rzadko xp) albo jakies gówno linuksa.....które jest za darmo - w czym kolega ma problem?w kupieniu systemu?
prosze bardzo allegro - szukaj - acer asus fujitsu - xp oem
w czym kolega ma problem?brak kasy?no to zostan przy nic nie wartym linuksie
vista?tu juz pelen wybor
zboczenia typu windows 98?tez kupisz bez najmniejszego problemu.....

ty pewnie bys chcial z xp - tylko zastanow sie na co komu nowoczesny sprzet z xp pod ktorego brak sterow na niektore rzeczy?pozatym xp juz wypadl z obiegu - oficjalnie tylko na kalkulatory jest dostepny...
to jest postep!!!

ale zawsze sie znajdzie jakis maruda - moze wroc do epoki kamienia lupanego i wal w pusty pieniek?

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 13 sty 2009, 19:10

apropo przerwan - wszystki przydziela windows i bardzo bardzo zadko zdaza sie konflikt - zazwyczaj przy starych kartach
czasem bywa ze dwie rzeczy sie pokaszania na tym samym przerwaniu ale to nie zdazylo mi sie od 5 lat - ostatni raz gdy wciskalem jakies dziadostwo od crative - chyba live 1024....

wylaczanie wbudowanej dzwiekowki tez nie ma najmniejszego sensu - kompletnie z niczym nie koliduje - co najwyzej zajmuje przerwanie a tych raczej od tak sobie nie braknie - zmienil sie nieco dostep do pzrerwan i ich wykorzystanie od czasow win 95/98....

ale na przyklad danie przerwania dla portow usb konczy sie zazwyczaj wykrzaczeniem wszystkiego

firewire ma przydzielone jedno ale obsluguje kilka urzadzen dla przykladu

zreszta konflikty beda widoczne w menadzerze urzadzen i akurat przerwaniami kompletnie glowy bym sobie nie zawracal bo ten problem zostal juz dawno wyeliminowany

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 13 sty 2009, 19:37

wylaczanie wbudowanej dzwiekowki tez nie ma najmniejszego sensu

Nie tylko nie ma sensu, ale mozna czerpac z tego korzysci!
U mnie filmiki z youtube, sluchanie muzyki w tle, itp., wszystko to gra z malych multimedialnych glosniczkow. Nie ma klopotu, ze cos idzie w malym sample rate i na profesjonalnym interfejsie audio sie krzaczy.
Nigdy nie mialem klopotow z powodu aktywnosci pokladowej karty dzwiekowej i jak najbardziej swiadomie mam ja uruchomiona. Zawsze.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » wtorek 13 sty 2009, 19:45

A co z XP 64-bitowym? Mit?
Stay Psychedelic People!

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 13 sty 2009, 20:19

xp 64 bitowy to zwykle gowno wypuszczone na szybko bo wszyscy zamulili jak amd zrobil 64 bitowe procki....nie bylo zadnego systemu wiec na biegu sklecili...szkoda czasu, tylko po angielsku, stery sie krzacza i system tez.......

podobnie mam jak joachim - realtek sle optykiem sound do emu - perfekt - wszystkie gry filmy i reszta smiga - a jako ze czestotliwosci sie zgrywaja (all 44.1) to dostaje perfekta na wejsciu emu i nie martwie sie niczym......
na emu tez nie wszystko gralo

dust

Post autor: dust » wtorek 13 sty 2009, 20:23

do kolegi od rynkow - tak nie orientuje sie - grzebalem w tym rynku raptem godzine temu.....
masz albo windowsa viste(bardzo rzadko xp) albo jakies gówno linuksa.....które jest za darmo - w czym kolega ma problem?w kupieniu systemu?
prosze bardzo allegro - szukaj - acer asus fujitsu - xp oem
w czym kolega ma problem?brak kasy?no to zostan przy nic nie wartym linuksie
vista?tu juz pelen wybor
Jeżeli znajdziesz dla każdego modelu laptopa odpowiednik z systemem lub bez to jesteś wielki. Ja wiem że są takie bez lub z linuxem ale to są wyjatki.

Co do systemu OEM z allegro dla konkretnych marek, to kupując go i tak nie będziesz legalny bo licencja na to nie pozwala. Musiałbyś kupić normalnego OEMa lub BOXa, bo przecież MS wymaga:dowód zakupu, licencja nośnik. A te z allegro posiadają licencje ale tylko na ten konkretny sprzęt, z którym zostały sprzedane.

A teraz mały ranking dla posiadaczy Visty.
Napiszcie jak długo wam się uruchamia system (oczywiście licząc czas po starcie BIOSu)?

Awatar użytkownika
Arab

Post autor: Arab » wtorek 13 sty 2009, 20:44

A teraz mały ranking dla posiadaczy Visty.
Napiszcie jak długo wam się uruchamia system (oczywiście licząc czas po starcie BIOSu)?
Daruj sobie takie "ankiety". to nie jest forum dla demagogów i mitomanów. A dyskutowanie o wyższości jednego systemu nad drugim nie jest na miejscu bo każdy wybierze to co mu odpowiada

Ja bym proponował zamknąc, mysle ze kolega juz wie jak robi sie downgrade

dust

Post autor: dust » wtorek 13 sty 2009, 20:54

Ciałem tym poprostu przekonać, że wyłączanie usług ma jednak sens.
Zanim je wyłączyłem system startował przynajmniej 1min.Teraz trwa to ok 30s.

Skoro system startuje o polowe szybciej to jego wydajność może nie aż tyle, ale też wzrasta.

Zamykanie bez hibernacji też jest błyskawiczne.

A co do tematu też uważam, że można zamknąć.

ODPOWIEDZ