Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
psysutra
Re: Upgrade Visty do XP
autor: psysutra » wtorek 13 sty 2009, 17:33
Chyba kolega dawno nie orientował się w rynku bo przy większości laptopów nie ma możliwości wyboru systemu lub jego braku. Albo jesteśmy skazani na system preinstalowany z danym modelem albo dodatkowo wywalamy kasę na inny. Właściwie w takich przypadkach płacimy za system, którego nie chcemy....
Brutalne i smutne, ale prawdziwe...
Stay Psychedelic People!
-
FreezeCut - Posty:67
autor: FreezeCut » wtorek 13 sty 2009, 18:00
...Ciekaw jestem, które laptopy z interfejsem SATA mają wbudowane napędy dyskietek.
Ba, coraz częściej bywa tak, że takie laptopy (zwłaszcza modele miniaturowe) nie mają również napędu CD/DVD. I co wtedy?...
Jesli BIOS jest w miare aktualny, czyli laptop nie jest wiekowy, to mozna bootowac system na kilka sposobow: usb hd/cd/dvd, usb - penndrive - tylko trzeba sprawdzic, czy pen ma opcje bootowania, i bootowanie z sieci lan.
Vista 64 bity faktycznie nieco lepiej sie sprawuje i widzi RAM powyzej 3 GB.
electronic music, grafika komputerowa
-
Zbynia - Posty:7665
autor: Zbynia » wtorek 13 sty 2009, 18:59
vista 32 bitowa tez widzi 4 giga - tylko co z tego jak wykorzysta 3 z groszem......
bootowanie systemu do jego instalacji ma niewiele wspolnego - xp na sata ahci nie zainstalujesz bez stacji dyskietek albo specjalnie przygotowanej plyty - koniec kropka
tylko vista pozwala na wybor napedu na ktorym sa stery lacznie z usb
do kolegi od rynkow - tak nie orientuje sie - grzebalem w tym rynku raptem godzine temu.....
masz albo windowsa viste(bardzo rzadko xp) albo jakies gówno linuksa.....które jest za darmo - w czym kolega ma problem?w kupieniu systemu?
prosze bardzo allegro - szukaj - acer asus fujitsu - xp oem
w czym kolega ma problem?brak kasy?no to zostan przy nic nie wartym linuksie
vista?tu juz pelen wybor
zboczenia typu windows 98?tez kupisz bez najmniejszego problemu.....
ty pewnie bys chcial z xp - tylko zastanow sie na co komu nowoczesny sprzet z xp pod ktorego brak sterow na niektore rzeczy?pozatym xp juz wypadl z obiegu - oficjalnie tylko na kalkulatory jest dostepny...
to jest postep!!!
ale zawsze sie znajdzie jakis maruda - moze wroc do epoki kamienia lupanego i wal w pusty pieniek?
-
autor: Zbynia » wtorek 13 sty 2009, 19:10
apropo przerwan - wszystki przydziela windows i bardzo bardzo zadko zdaza sie konflikt - zazwyczaj przy starych kartach
czasem bywa ze dwie rzeczy sie pokaszania na tym samym przerwaniu ale to nie zdazylo mi sie od 5 lat - ostatni raz gdy wciskalem jakies dziadostwo od crative - chyba live 1024....
wylaczanie wbudowanej dzwiekowki tez nie ma najmniejszego sensu - kompletnie z niczym nie koliduje - co najwyzej zajmuje przerwanie a tych raczej od tak sobie nie braknie - zmienil sie nieco dostep do pzrerwan i ich wykorzystanie od czasow win 95/98....
ale na przyklad danie przerwania dla portow usb konczy sie zazwyczaj wykrzaczeniem wszystkiego
firewire ma przydzielone jedno ale obsluguje kilka urzadzen dla przykladu
zreszta konflikty beda widoczne w menadzerze urzadzen i akurat przerwaniami kompletnie glowy bym sobie nie zawracal bo ten problem zostal juz dawno wyeliminowany
-
JoachimK
-
Kontakt:
autor: JoachimK » wtorek 13 sty 2009, 19:37
wylaczanie wbudowanej dzwiekowki tez nie ma najmniejszego sensu
Nie tylko nie ma sensu, ale mozna czerpac z tego korzysci!
U mnie filmiki z youtube, sluchanie muzyki w tle, itp., wszystko to gra z malych multimedialnych glosniczkow. Nie ma klopotu, ze cos idzie w malym sample rate i na profesjonalnym interfejsie audio sie krzaczy.
Nigdy nie mialem klopotow z powodu aktywnosci pokladowej karty dzwiekowej i jak najbardziej swiadomie mam ja uruchomiona. Zawsze.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
-
psysutra
autor: psysutra » wtorek 13 sty 2009, 19:45
A co z XP 64-bitowym? Mit?
Stay Psychedelic People!
-
autor: Zbynia » wtorek 13 sty 2009, 20:19
xp 64 bitowy to zwykle gowno wypuszczone na szybko bo wszyscy zamulili jak amd zrobil 64 bitowe procki....nie bylo zadnego systemu wiec na biegu sklecili...szkoda czasu, tylko po angielsku, stery sie krzacza i system tez.......
podobnie mam jak joachim - realtek sle optykiem sound do emu - perfekt - wszystkie gry filmy i reszta smiga - a jako ze czestotliwosci sie zgrywaja (all 44.1) to dostaje perfekta na wejsciu emu i nie martwie sie niczym......
na emu tez nie wszystko gralo
-
dust - Posty:190
do kolegi od rynkow - tak nie orientuje sie - grzebalem w tym rynku raptem godzine temu.....
masz albo windowsa viste(bardzo rzadko xp) albo jakies gówno linuksa.....które jest za darmo - w czym kolega ma problem?w kupieniu systemu?
prosze bardzo allegro - szukaj - acer asus fujitsu - xp oem
w czym kolega ma problem?brak kasy?no to zostan przy nic nie wartym linuksie
vista?tu juz pelen wybor
Jeżeli znajdziesz dla każdego modelu laptopa odpowiednik z systemem lub bez to jesteś wielki. Ja wiem że są takie bez lub z linuxem ale to są wyjatki.
Co do systemu OEM z allegro dla konkretnych marek, to kupując go i tak nie będziesz legalny bo licencja na to nie pozwala. Musiałbyś kupić normalnego OEMa lub BOXa, bo przecież MS wymaga:dowód zakupu, licencja nośnik. A te z allegro posiadają licencje ale tylko na ten konkretny sprzęt, z którym zostały sprzedane.
A teraz mały ranking dla posiadaczy Visty.
Napiszcie jak długo wam się uruchamia system (oczywiście licząc czas po starcie BIOSu)?
-
Arab
A teraz mały ranking dla posiadaczy Visty.
Napiszcie jak długo wam się uruchamia system (oczywiście licząc czas po starcie BIOSu)?
Daruj sobie takie "ankiety". to nie jest forum dla demagogów i mitomanów. A dyskutowanie o wyższości jednego systemu nad drugim nie jest na miejscu bo każdy wybierze to co mu odpowiada
Ja bym proponował zamknąc, mysle ze kolega juz wie jak robi sie downgrade
-
dust - Posty:190
Ciałem tym poprostu przekonać, że wyłączanie usług ma jednak sens.
Zanim je wyłączyłem system startował przynajmniej 1min.Teraz trwa to ok 30s.
Skoro system startuje o polowe szybciej to jego wydajność może nie aż tyle, ale też wzrasta.
Zamykanie bez hibernacji też jest błyskawiczne.
A co do tematu też uważam, że można zamknąć.