Komputer do audio

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
djbebek
Re: Komputer do audio

Post autor: djbebek » niedziela 28 paź 2012, 23:48

Czytałem na temat cichych komputerów i doszdłem do tego : 

RAM : 

KINGSTON HyperX Blu 8GB 2x4GB 1600MHz DDR3 DUAL FV 150zł

Płyta Główna :
                   ASRock B75M BOX 280zł

Procesor :
              Intel Core i5-3550 BOX 800zł

Wentylator na procesor :

SCYTHE GRAND KAMA CROSS REV.B - SCKC-2100 175 zł

Zasilacz :
             BEQUIET PurePower L7 430W PFC 20dB 215 zł

Dysk SSD :
                Kingston 240GB HyperX 3K SSD SH103S3 715zł lub
                Kingston 120 Gb Sata III 410 zł

Karta Graficzna :
                       GiGABYTE GeForce 210 1024 DDR3/64bit DVI.HDMI Sient PCI-E (520/1200) (Chłodzenie pasywne) 120zł

= 2150 z 120 GB dyskiem poniewaz z dyskiem 240 wykracza poza moj budzet, mysle ze narazie nie bedzie to mi sprawiac problemu i z czasem dokupie jeszczej jeden dysk, i nie wiem jak ma sie do calego sprzetu karta graficzna bo reszta raczej jest kompatybilna spojnoscia. Ceny sa napisane mniej wiecej z allegro bez przesylki.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 29 paź 2012, 00:22

Carozo niestety dyski podrożały(święta idą)...zdązyłem jeszcze kupić kingstona v200+ 120GB za 315 zeta teraz już 360....za to staniał nieco swietny samsung 830 - za 400 przy obecnych cenach wart uwagi

No ale to tylko 120GB - system i programy chociaz i nieduże banki wejdą

niestety 256GB to już spore koszta a na taki się nastawiałem by nie kombinować z rozdzielaniem miejsca na kilka dysków - akurat o jakieś ograniczone ilości zapisów się nie martwię - 3 lata gwarancji i mam gdzieś czy zdechnie (2 lata na talerzowe - porażka) - oszczedzac go nie zamierzam

djbebek dostałes linki - w nich było wszystko....nawet do nich nie zajrzałes dlatego debilnie wybierasz zbędną kartę graficzną

olej scythe - radiator kupisz za mniej niż 100 (silentium spartan wystarczy w zupełności) a te 100 zainwestuj w coś innego..grafikę olej - masz w procesorze - do pracy w zupełności wystarczy a i już masz 200 oszczedzone

czipsety B75 i Q75 olej - tylko jedno sata III reszta na jakiś dodatkowych układach jesli jest

w tej cenie dostaniesz coś na H77

Do tego wyższe mają intel RST a to wbrew pozorom sprawuje sie całkiem nieźle w połączeniu z HDD 1TB i dyskiem SSD 60GB - może nie jest taki skok dla systemu jak na samym dysku ale duzo rzeczy chodzi całkiem sprawnie(szczególnie te korzystające dużo z HDD)

prcka weź i5 3470 - różnica 100Mhz nie znaczy nic a różnica w cenie to 70 zeta

zyskujesz 300 które możesz dołożyć odrazu do 240GB SSD a i z tych zamiast hyperx na sandforce masz lepsze i tańsze odrobinkę samsung 830 i plextor M5S

nie zapomnij o systemie i obudowie chyba ze obudowa stara a system max box(ale jak to xp to sobie odrazu daruj bo nadaje się już tylko do smieci)

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 29 paź 2012, 00:33

aha daruj sobie pamięci kingston hyper X - one są zasilane napięciem 1.65V...szukaj zasilanych 1.5V albo 1.35V

na przykład crucial ballistix CL9 - nawet są nieco tańsze

djbebek

Post autor: djbebek » poniedziałek 29 paź 2012, 07:24

A nie lepiej pozyczyc od kumpla orginal win (ktory bedzie lepiej pracowal xp czy 7) ?  niz kupywac nowy ?

obudowe wezme stara jak juz zajdzie taka potrzeba.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 29 paź 2012, 10:45

... 
A nie lepiej pozyczyc od kumpla orginal win (ktory bedzie lepiej pracowal xp czy 7) ?  niz kupywac nowy ?

...

Tak czy inaczej będzie to pirat.
Każdy OEM jest przypisany do jednej konfiguracji. Obecnie tylko WIN 7 64bit.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 29 paź 2012, 10:46

System jest dla jednego komputera(chyba że masz licencję wielostanowiskową) - pożyczanie nie wchodzi w grę jeśli chcesz mieć legalnie

Do nowych komputerów tylko windows 7 - xp nie potrafi obsłużyć poprawnie choćby dysków SSD o odpowiednich zabiegach przy formatowaniu nowych dysków z sektorem 4K nie wspominając

djbebek

Post autor: djbebek » poniedziałek 29 paź 2012, 15:22

Ok narazie mnie nie stac na zakup orginala, pomysle nad tym jak przyplnie do mnie wiecej pieniazkow.

djbebek

Post autor: djbebek » wtorek 30 paź 2012, 18:09

Dobrze jakoś sobie poradze dalej , Dzieki wszystkim za pomoc powiedzcie mi jeszcze czy znacie jakies witryny skad moge zamowic komputer o wybranych czesciach razem ze zlozeniem czy moze lepiej zamowic je na allegro i pojsc do miejscowego informatyka zeby mi pomogl zlozyc ? Albo samemu to zrobic po prostu ?

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » wtorek 30 paź 2012, 18:33

Są specjalne serwisy które składają cały komputer na życzenie klienta, są sklepy internetowe które również po złożeniu zamówienia mailowo dobiorą co trzeba, na Allegro niektórzy sprzedający mają dodatkowe aukcje z tzw. opcjami; jest też możliwość złożenia komputera indywidualnie - wystarczy czasami napisać i wystawiają specjalną aukcję.

Jednak najlepszym wyjściem będzie zakup np. na serwisie Morele - osobiście tam nic nie kupywałem i nie chcę robić im reklamy, ale widocznie coś w tym jest, skoro np. forum PC Lab czy inne stronki ich polecają. Wybór duży, złożenie części do kupy to też żaden problem.

Ostatecznie - zawsze namawiam do kupna używek z niskim przebiegiem - po co płacić za nówkę, skoro można taniej dostać dobry zestawik minus cena za zapach nowości? Często też na gwarancji - o czym zapomnieć nie można. Często jest też OEMowski system, co rozwiązuje problem legalności.

ODPOWIEDZ