Każdy program bezproblemowo kopiuje partycje i prawidłowo je przenosi - ale nie dostosuje sektorów 512 do 4K
Ja nie piszę o sektorach, tylko o różnicy w lokalizacji partycji HDD i SSD. 63 a 64 bloki na początku.
[addsig]
Każdy program bezproblemowo kopiuje partycje i prawidłowo je przenosi - ale nie dostosuje sektorów 512 do 4K
Ja nie piszę o sektorach, tylko o różnicy w lokalizacji partycji HDD i SSD. 63 a 64 bloki na początku.
Dlatego nie klonuje się sector do sektora tylko kopiuje partycję - potem format pod nowoczesnym systemem i wgrywasz partycję oczywiście softem który ewentualne starocie potrafi dostosować do nowych sektorów
a najlepiej sie nie bawić tylko strzelić instalke na nowo
ustawić wyższy sektor niż 63 nie jest problemem
Użyłem Acronis True Image (ok 140 zł) do przeniesienia partycji z systemem z magnetycznego dysku na SSD. Wszystko działa pięknie, nie było problemów. Opcje darmowe rozważałem, ale że ten Acronis jest godny zaufania w moim odczuciu to wolałem zapłacić i zapomnieć o sprawie.
Nie wykluczam, że linuxy i inne programy (nawet te działające na już uruchomionym systemie) też potrafiły by to wykonać dobrze.
Backup(kopia partycji) acronisem zawsze robiłem na działającym systemie i zawsze bez problemów
bardzo przyjemny program a WD dodaje go do dysków laptopowych na przykład