Testy procesorów

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
DJOZD
Re: Testy procesorów

Post autor: DJOZD » piątek 13 maja 2011, 13:11

...
Radzę jeszcze wziąć pod uwagę że aby wpełni wykorzystać moc procesora trzeba też mieć odpowiednio szybkie podzespoły. ...

Akurat w przypadku pamięci RAM, różnice pomiędzy każdą jedną pamięcią DDR3 (a nawet DDR2), mają znikomy wpływ na moc obliczeniową. Natomiast ważna jest jej ilość - 8GB to takie umowna średnia do solidnej pracy. Na dzień dzisiejszy (z pominięciem aranżerów orchestrowych ci działąją poza skalą średnią).   Jak wymieni CPU, a nie wymieni pamieci RAM, to w testach i tak uzyska proporjonalny przyrost predkości do tego ile mocniejszy bedzie CPU.

Awatar użytkownika
nikdomi

Post autor: nikdomi » sobota 14 maja 2011, 16:18

Bardzo ciekawy temat.

Osobiście od lat korzystam z procesorów firmy AMD (rozpocząłem od Athlona XP) i jak na razie nigdy się nie zawiodłem. Moim skromnym zdaniem procesory Intela są odrobinkę przereklamowane, ale to takie moje subiektywne odczucie.

Natomiast ciekawi mnie, czy warto obecnie inwestować w procesory ośmiordzeniowe, jako że operuję jeszcze na Cubase 5 i z tego co wyczytałem, "piątka" wykorzystuje maksymalnie 4 rdzenie. Prawda to???

Pasjonat domowego wirtualnego studia muzycznego.

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 14 maja 2011, 18:05

Ja również bo cenowo są super alternatywą ale obecnie wydajnościowo nie jest tak różowo - czy intel przereklamowany?nie sądzę - za cenę 700 pln masz core i5 2500K który jest bardzo wydajnym prockiem a do tego całkiem energooszczędnym...cena może i spora ale też nie wygórowana w porównaniu do 6 rdzeni intela :)

Zwróć tez uwage że procesory mające więcej niż 2 rdzenie wymagaja oprogramowania które to wykorzysta - inaczej nic z tej wydajności

można powiedzieć że minusem sa zmiany podstawek u intela ale z drugiej strony taki komputer da radę przez te dwa trzy lata a nawet w przypadku amd stara płyta nie wykorzysta potencjału nowego procka więc i tak kwalifikuje się do wymiany(fakt tańsze)

Co do pamięci ram - czy koledzy zauwazyli jak potrafiły być zauważalne różnice mie\\ędzy CL w przypadku DDR i DDR2?a także wśród częstotliwości zegarów taktujących?w przypadku DDR3 te różnice są bardzo znikome wręcz niezauważalne

poczekam jednak na bulldozera - być może powrót do AMD :) bo core duo okazało się genialną platformą(czego o core i powiedzieć nie mogę ale nie mówie o sandy bridge bo te są już super)

Awatar użytkownika
nikdomi

Post autor: nikdomi » niedziela 15 maja 2011, 00:04

można powiedzieć że minusem sa zmiany podstawek u intela ale z drugiej strony taki komputer da radę przez te dwa trzy lata a nawet w przypadku amd stara płyta nie wykorzysta potencjału nowego procka więc i tak kwalifikuje się do wymiany(fakt tańsze)

Masz rację, ja też przy każdej wymianie procesora inwestuję w nową płytę główną,a zmian dokonuję średnio co trzy lata.

Pasjonat domowego wirtualnego studia muzycznego.

ODPOWIEDZ