Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
Markus
Re: Nowy PowerCore?
autor: Markus » czwartek 19 lis 2009, 22:44
...
Możesz napisać, ile instancji wtyczek pogłosowych masz wpiętych w tego typu przykładowej sesji, która podałeś jako przykład? no i jakie to wtyczki?
Sam mam podobne dylematy jeśli chodzi o inwestycję w DSP - bo np. pogłosy zapina się raczej na wysyłkach, które nie mogą być zamrażane (przynajmiej w Cubase), a więc muszą działać w czasie rzeczywistym.
...
Dokonałem testu o ktory mnie prosileś, a więc tak:
Procesor AMD Phenom II 965, Samplitude 11 Pro.
1. Bardzo przyzwoity Pogłos Variverb pochodzący z pakietu Samplitude FX v. 1.11 odpalilem 216 instancji. 4 na sladzie , wszylo w sumie 54 ślady. Wszytskie na tym samym presecie. Zajętość procesora 96%. Mozna jeszcze naciągnąć ze dwie lub 3 instancje.
2. IK CSR Plate (demo) - 152 instacje, 4 na sladzie , wszylo w sumie 38 ślady. Wszystkie na tym samym presecie. Zajętość procesora okolo 96%. Mozna jeszcze naciągnąć ze dwie lub 3 instancje.
3. IK CSR Room (demo) - 104 instacje, 4 na sladzie , wszylo w sumie 26 ślady. Wszystkie na tym samym presecie. Zajętość procesora okolo 97%. Mozna jeszcze naciągnąć ze dwie lub 3 instancje. Ta wtyka jest najbardziej obiciążająca.
Na szynach sytuacja jest identyczna: uruchamiając 4 niezależne AUX'y na każdej zapakowalem 1 CSR Room (ten najbardziej obciązajacy) procesor byl obciążony okolo 4 %. Inne reverby prawie nie ruszają wskaźnika uzycia procesora przy 4 szynach.
Tak więc jak sam test pokazuje, ten AMDek wciąga nosem wszystkie reverby ma śniadanie. Twoje obawy o dzialanie 3 czy 4 reverbów na szynie możesz jak widać mogą odejść w zapomnienie
Chcialem zaznaczyc ze ten procesor kosztuje okolo 900zł co najlepsze dziala na starych podstawkach AM2! Czyli kto ma jakiegoś athlona na AM2, moze zapakowac do komputera szybką jednostke bez rewolucji w studio.
Nie mówiąc juz o pracy realtime z wieloma VSTi i rzeszą innych wtyczkek jak kompresory, korektory (ktore są duzo leżejsze niż poglosy). Tych mozna napakowac az za nadto w kontekscie potrzeby zeby zmiksowac zawodowo kawalek - nie martwiąc sie o zasoby.
Wielkie dzięki
Jak to przeczytałem, to poprostu mi szczęka opadła
-
DJOZD
......
Wielkie dzięki
Jak to przeczytałem, to poprostu mi szczęka opadła
...
Tez mi opadła jak odpaliłem na początku moje stare sesje (z poprzednieo PC) i wskaźnik uzycia CPU ledwo co przekraczał 10%. Pomyślałem sobie ze to jakieś jaja, ale rzeczywiscie tak bylo. Wiec na dzień dobry wypadły mi zglowy jakiekolwiek plany doposazania stacji o zewnetrzne procesory wtyczkowe. A wzrost wydajnosci realnie wzrósł o 1000%.
PS. Lubie niezależnosc, VST można latwiej przenosić miedzy roznymi PC. Ale zeby nie bylo - Duende i Powercore rowniez mamy wstudio na MACu. Jednak staram sie osiągac maxymalne efekty na natywnych wtyczkach ponieważ łatwiej mi biegac z sesjami pomiedzy laptopem a stacjonarnym.
-
Markus
autor: Markus » piątek 20 lis 2009, 11:51
Tez mi opadła jak odpaliłem na początku moje stare sesje (z poprzednieo PC) i wskaźnik uzycia CPU ledwo co przekraczał 10%. Pomyślałem sobie ze to jakieś jaja, ale rzeczywiscie tak bylo. Wiec na dzień dobry wypadły mi zglowy jakiekolwiek plany doposazania stacji o zewnetrzne procesory wtyczkowe. A wzrost wydajnosci realnie wzrósł o 1000%.
PS. Lubie niezależnosc, VST można latwiej przenosić miedzy roznymi PC. Ale zeby nie bylo - Duende i Powercore rowniez mamy wstudio na MACu. Jednak staram sie osiągac maxymalne efekty na natywnych wtyczkach ponieważ łatwiej mi biegac z sesjami pomiedzy laptopem a stacjonarnym.
Jak widać nadszedł czas, gdzie karty DSP będzie się kupować dla konkretnych wtyczek, a nie jako dopalacz i to ograniczony. No ale w przypadku powercora za te świetne wtyczki trzeba zapłacić b. duże pieniądze (np. algorytmy z TC6000), bo to co ma na pokładzie to spokojnie już dzisiaj można zastąpić VST. W tym świetle, przy dzisiejszych możliwościach komputerów powercore IMO wyglada blado (niewydajnie i nieekonomicznie), chyba że ktoś ma środki (duże studio) i ochotę wydać dużą kasę na opcjonalne zawodowe wtyczki, dostępne tylko na tę platformę. Jeszcze najlepiej wygląda duende, bo tutaj w pakiecie co prawda jest mało wtyczek, ale za to same konkrety... A wersja V3 na dodatek pozwala znieść ograniczenia DSP (jedyną wadę tego systemu).
-
JoachimK
-
Kontakt:
autor: JoachimK » piątek 20 lis 2009, 12:53
A wersja V3 na dodatek pozwala znieść ograniczenia DSP (jedyną wadę tego systemu).
No, chyba jednak nie do końca - link
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
-
JoachimK
-
Kontakt:
autor: JoachimK » piątek 20 lis 2009, 13:02
To jak tak ogólnie oceniasz LM w stosunku do innych DSP? (niestety nie mialem mozliwosci przeczytania testu w EiS)...
Nie jest źle, chociaż zastanawia mnie sens posiadania 40 kompresorów i 20 EQ (w nowszym oprogramowaniu jeszce więcej), skoro i tak korzystałbym z kilku symulacji (rok temu robiłem zgranie całej płyty w oparciu głównie o LM i tak mi właśnie wyszło). A w przypadku posiadania już dobrego software, które mam, nie widzę sesu posiadania LM. Czyli sprawa indywidualna. Szukaj na forum, wypowiadałem się nieraz o tym (również przy okazji opisywania problemów z firewire)
-
Markus
autor: Markus » piątek 20 lis 2009, 13:12
A wersja V3 na dodatek pozwala znieść ograniczenia DSP (jedyną wadę tego systemu).
No, chyba jednak nie do końca - link
Napisałem to trochę na wyrost

, ale to tylko potwierdza, że nie warto opierać całego systemu o DSP, a jedynie można traktować to jako dodatek, jeśli zapragniemy konkretnych wtyczkek...
-
JoachimK
-
Kontakt:
autor: JoachimK » piątek 20 lis 2009, 15:13