.Z tą ceną maca to nie jest aż tak strasznie -można kupi mini maca za jakieś 1500 zł i nawet nowego logica za 2500 zł co daje sumę 4000 zł i spokojnie i stabilnie możesz pracować na 24 śladach używając pluginów .
Jak poszukasz w rodzinie albo po znajomych kogokolwiek z legitymacją studencką to pełna wersja logic studio będzie cię kosztować ok. 850 PLN. Za 50 gigabajtów softu, sampli i instrumentów. Bez ograniczenia licencyjnego w rodzaju "non commercial use only".
W logicu narzędzia dostępne w zupełności wystarczą na pracę na średnio zaawansowanym poziomie choć znam produkcje od początku do końca wyprodukowane na logicu -przecież to tylko narzędzie .JA miałem dylemat między Pro Toolsem a Logicem - Pro tools jest zawodowym programem z tym że najprostsza wersja niestety nie proponuje tylu możliwości co pełen Logic ( bardziej działa jak Logic Express)a i plug iny są o niebo droższe
Nie namawiam i nie odradzam - wybór należwy tylko i wyłacznie do Ciebie ...
Do niedawna użytkowałem Cubase, też na maku. Dlatego mogę chyba w miarę obiektywnie powiedzieć, że i jeden i drugi mają swoje wady i zalety. W Logicu nigdy nie napotkałem tak idiotycznych błędów jak np. wtyczki, które po ustawieniu brzmienia jedynie piszczały (halion) a na poprawkę trzeba było czekać miesiącami. Z drugiej strony na Cubase zawsze mogłem wybrać dowolny interfejs MIDI jako wejście, w Logicu czegoś takiego po prostu nie ma, i dane są łączone. Chyba nigdy nie pojmę dlaczego i co za problem to w końcu zrobić (wybór wejściowego portu MIDI a nie tylko kanału), nawet w Environment. Idiotycznie jest rozwiązanych jeszcze kilka innych rzeczy. Jednak to Cubase było tym programem, dzięki któremu straciłem dwa projekty (zapisane projekty nie dawały się otworzyć) - a to absolutnie niedopuszczalne.
Po kilku miesiącach pracy z Logiciem, początkowo z ósemką a obecnie z dziewiątką wiem, że do Cubase już dobrowolnie nie wrócę. Ilość instrumentów, jakość brzmień, pętli, efektów plus fenomenalne Soundtrack pro... to wszystko bardzo mi odpowiada. Ponieważ generalnie pracuję na makach, cenię także to, że Logic na macu jest bardziej łaskawy dla procesorów. Przy tych samych zapiętych wtyczkach Cubase więcej "pali". Obie firmy natomiast warto pochwalić za dobre wsparcie.
Reasumując: chyba w każdym programie osiągniesz zamierzony efekt. Jeśli masz maka, masz wybór i możesz używać obu programów. Wówczas Logic będzie chyba bardziej rozsądnym rozwiązaniem. Poza tym nienawidzę "dongli" sterczących gdzieś z komputera i zajmujących porty. Tu też punkt dla Logica.