PC 2015

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
laser777
Re: PC 2015

Post autor: laser777 » poniedziałek 29 gru 2014, 02:48

Zbynia

Nowy laptop z orange ma procesor Intel Pentium quad core N3520 2.42GHz

nie jak go kupiłem i nie miałem zamiaru nic tam instalować ale jakoś tak wyszło.Pracuje na nim czasem bo jest mobilny i mogę pracować w różnych warunkach akustycznych czego nie mogę robić z stacjonarnym.
Gdy bym kupił kompa z którego by nikt po za mną nie korzystał to nie trzeba było by robić konfiguracji
tylko nie podłączać neta,nie instalować antywirusów bo prawdopodobieństwo że twój komputer zaatakuje groźniejszy wirus który jest wstanie uszkodzić twardy dysk czy po zmieniać ci coś w biosie jest bardzo małe.
już prędzej ten antywirus go wykończy.
więc ja bym do niczego innego niż do pracy z dźwiękiem go nie używał.
Ale komputer w trybie awaryjnym naprawdę świetnie sobie radzi.nie wiem musielibyście po prostu sprawdzić
a ja musiał bym widzieć jak wasze kompy chodzą.Bo nie ma sensu się spierać

DJOZD

tak menadżer pokazuję wiele procesów.przeważnie są zerowe ale np WMI provider host
czy coś takiego jak McAfee są największym obciążeniem według menadżera zadań.
wszystkie programy w pasku zadań wyłączam zanim włączę DAW.

Awatar użytkownika
Arkana_Flow

Post autor: Arkana_Flow » poniedziałek 29 gru 2014, 12:48

Ja już zamówiłem zestaw ;)

Wziąłem jednak i7 (mała była dopłata) rezygnując z paru dysków na rzecz jednego Cruciala 512 GB SSD.

Myślę, że jak będę chciał go usprawnić za jakś czas to rozszerze RAM do 32 GB, wymienie procesor i powinno być dobrze.

Jak myślicie jakiś wiatraczek by się przydał dodatkowy do tej obudowy? (Antec P100) ?

Grafika zintegrowana. Cooler na procesor to Cooler Master Silent TPC-T800-FLNN-R1 Universal High-End Gaming Cooler Heatsink Without Fan, a zasilacz to Seasonic 460FL 460W Fanless PSU, 80+ Platinum, Full Modular, Jap Caps, SS-460FL2. Chciałem zainwestować w te od SilentiumPC, ale ciężko zdobyć w UK ;)

Muzyką zajmuję się od 2003 roku. Zaczynałem jako raper. Obecnie wchodzę w świat producenski. Pracuję z samplami (głównie na Akai MPC) jak i z żywymi instrumentami. Studiuję produkcję muzyczną na uczelni w Edynburgu, Szkocji.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 29 gru 2014, 18:34

Laser

Ten pentium to taki podrasowany atom (mój stary T2310 przy dwóch rdzeniach miał nieco niższą wydajność - ale 1.46GHz) - wydajnośc nędzna ale za to TDP 7 wat

Antywirus to podstawa - i nie ważne czy net masz czy nie - oczywiście uzytkownicy linuksów w AV sie nie bawią ale to oni najczęściej przynosza niespodzianki na pendrive'ach

Wirus nie uszkodzi dysku czy biosu - to już nie te czasy i tak łatwo sie nie napisze takiego wirusa (co nie znaczy że to nie jest niemozliwe - po prostu mało prawdopodobne)

ps.mcafee to gówno - może za parę lat cos z tego będzie jak MS sie postara - póki co to zwykły zamulacz ale pamiętaj - masz powolne pentium gdzie moc jest na wagę złota

Arkana Flow

Ramu pewnie nie dorzucisz bo sie przestanie DDR3 opłacać :) - a 16GB w muzyce praktycznie nie do wykorzystania

Co do dodatkowego wiatraka - jak złożysz to odpal sobie core temp, cos do monitorowania temperatur plyty głównej do tego occt do obciążenia procka i furmark do obciążenia karty graficznej

Zostaw na 5 godzin i upewnij się że komputer nie będzie miał "nieoczekiwanego" chłodzenia w postaci przeciągu czy otwartego okna

wtedy zobaczysz jakie są temperatury i czy warto pchać dodatkowy jakby nie patrzeć hałasujący wentylator - 60-70 stopni to taka optymalna temperatura pod pełnym obciążeniem

Awatar użytkownika
Arkana_Flow

Post autor: Arkana_Flow » poniedziałek 29 gru 2014, 18:56

Co do dodatkowego wiatraka - jak złożysz to odpal sobie core temp, cos do monitorowania temperatur plyty głównej do tego occt do obciążenia procka i furmark do obciążenia karty graficznej

Zostaw na 5 godzin i upewnij się że komputer nie będzie miał "nieoczekiwanego" chłodzenia w postaci przeciągu czy otwartego okna

wtedy zobaczysz jakie są temperatury i czy warto pchać dodatkowy jakby nie patrzeć hałasujący wentylator - 60-70 stopni to taka optymalna temperatura pod pełnym obciążeniem
...

Dzięki, tak zrobię jak mi dojdzie komp ! :) Dzięki za odpowiedzi wszystkim, czas wejść na next level hehe xD

Pozdrawiam

Muzyką zajmuję się od 2003 roku. Zaczynałem jako raper. Obecnie wchodzę w świat producenski. Pracuję z samplami (głównie na Akai MPC) jak i z żywymi instrumentami. Studiuję produkcję muzyczną na uczelni w Edynburgu, Szkocji.

Awatar użytkownika
Filozof_

Post autor: Filozof_ » poniedziałek 29 gru 2014, 22:07

Ramu pewnie nie dorzucisz bo sie przestanie DDR3 opłacać :) - a 16GB w muzyce praktycznie nie do wykorzystania

Masz na myśli Zbyniu, że czy 8GB czy 16 GB to praca nawet z kilkoma vst, efektami, itp. w DAWie będzie identyczna? Im więcej ramu to nie będzie to działało stabilniej i szybciej?

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 29 gru 2014, 22:38

....będzie to działało stabilniej i szybciej?...

Nie. CPU nie przyspieszy. Dopóki nie wykorzystasz 8GB dopóty nie uswiadczysz różnicy między 8 a 16GB RAM. Ogólnie rzecz biorąc przy intensywnym używaniu VSTi i samplerów 16GB wydaje się rozsądnym wyborem bo system sobie będzie buforowal do RAM. Tym bardziej gdy robimy coś jeszcze w systemie. Są jednak tacy co potrzebują nawet 24GB. Ale to z reguły kompozytorzy i aranżerzy filmowi.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 29 gru 2014, 23:26

.......będzie to działało stabilniej i szybciej?...

Nie. CPU nie przyspieszy. Dopóki nie wykorzystasz 8GB dopóty nie uswiadczysz różnicy między 8 a 16GB RAM. Ogólnie rzecz biorąc przy intensywnym używaniu VSTi i samplerów 16GB wydaje się rozsądnym wyborem bo system sobie będzie buforowal do RAM. Tym bardziej gdy robimy coś jeszcze w systemie. Są jednak tacy co potrzebują nawet 24GB. Ale to z reguły kompozytorzy i aranżerzy filmowi. ...

...korzystający z vsti z olbrzymimi bankami :)

wszystko kwestia narzędzi, a jak ktoś potrzebuje więcej, to wie czego mu potrzeba

nie zapominajmy o SSD :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 29 gru 2014, 23:29

Filozof

Jakież to VSTi?
Może się okazać że i 4GB wystarczy :)
podział na syntezatory i rom/ram/hdd/wav/xxx coś tam player wciąż istnieje
i takie tam

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 30 gru 2014, 08:44

......

nie zapominajmy o SSD :)
...

Zgadza się. SSD znacznie zmieniło kwestie strumieniowania z dysku. Można osiągnąć dużą wydajność mimo małych buforow. Tym samym zmniejszyć użycie RAM nawet o połowę.

Awatar użytkownika
ceres1x

Post autor: ceres1x » wtorek 30 gru 2014, 09:01

Co do monitorow...
Ceny sa dosc niskie,wiec dorzucilem sobie do stacjonarnego 3 monitor, i teraz to jest dopiero komfort pracy .
Pod wzgledem wygody i predkosci (mojego) dzialania poziom wyzej.
Mysle ,ze 2 staly sie juz prawie ,ze standardem.

eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

ODPOWIEDZ