To nie jest super cicha obudowa....to zwykła obudowa...
Nie jest tak że maty ograniczają odprowadzanie ciepła - ważny jest jego obieg i nie ma nic gorszego niż jakieś wentylatory na bocznych ściankach straszliwie zakłócaję ten obieg - sprawa jest banalna - z przodu wpada ciepłe z tyłu ciepłe ma wylatywać - nie ma tu żadnej filozofii ale niestety jedną (jak nie jedyną) porządnie zaprojektowaną obudową w tym celu jest ta od maca pro
Dysk SSD wystarczy 60GB na system - gorzej gdy masz jakieś dużo zajmujące VSTI wtedy lepiej byłoby takie instalować na HDD
Ostatnio robiłem komputer właśnie z dyskiem SSD i 1/3 zajął system z paroma programami i office(nie do muzyki) więc luz
Ja to pewnie skuszę się na 128GB bo nie widzi mi się przenoszenie podstawowych folderów typu moje dokumenty czy pulpit na dysk HDD bo to mocno zamula start systemu
Kyle miałem tego be quiet i wcale taki cichy nie był a do tego piszczał - to dośc popularny problem w nich - też się recenzjami zasugerowałem
Co do boxowego chłodzenia - owszem wystarcza bo procki naprawdę mało się grzeją(temperatura z czujnika ma się nijak do temperatury powierzchni procka czy radiatora - u mnie pokazuje 70 stopni czasem a radiator ma może ze 40 i to na podstawce) jednak boxowe mocno hałasuje pod obciążeniem nawet skręcone na minimum
No i szybko zapycha się kurzem
Co do szafki zapominasz o wentylacji - ugotować kompa nie problem a jakikolwiek obieg powietrza zapewnić trzeba
Jednak utrzymywanie 40-45 stopni dla komputera też nie jest żadnym kłopotem wpływającym na działanie - co najwyżej hdd mogą nieco głośniej pracować
Co do zasilaczy - zapominasz Kyle że zasilacze odpowiednią sprawność utrzymują dopiero w okolicach 75% obciążenia zazwyczaj - przy niższym nie są już tak energooszczędne :) gdyby ktoś zwracał na to uwagę
a cisza cóż - zależy jak ustawią sterowanie wentylatorem
No ale skoro z czasem ma być lepsza grafika to lepiej wziąć zapas
Na dzień dzisiejszy na morelach:
core i5 2320 - 697 zeta
Crucial ballistik 4x4GB 1600 cl9 - 288 zeta
asrock z68M/usb3(microatx jeśli wystarczy) - 288 zeta
SilentiumPC Fera - 105 zeta
Seagate 1TB/7200/64MB st1000dm003 - 318 zeta
ocz corexstream 500w - 152 zeta
pozostaje 150 zeta na obudowe i mieścisz się w 2000 pln