Komputer - konfiguracja 2012

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Kyle
Re: Komputer - konfiguracja 2012

Post autor: Kyle » środa 26 wrz 2012, 09:13

wystarczy to co będzie w boxie (radiator też - sandy bridge mało się grzeją - ivy nie polecam bo tu intel przedobrzył i jest problem z odprowadzaniem ciepła co nie znaczy że na boxie nie będzie działać)

Jak chcesz ciszy to BOX nie wystarczy pod obciązeniem. Jak nie podkręcasz to Ivy Bridge jest dobrym wyborem.

zsilacz to i 300 wat wystarczy do sandy(nawet i7)

Mimo wszystko i tak lepsze zasilacze zaczynają się od większej mocy (np. Be quiet! E9) ... a jak kogoś stać na i7, to stać go też na lepszej klasy zasilacz. Ogromny zapas się przydaje (cisza).

Kyle

Post autor: Kyle » środa 26 wrz 2012, 09:15

i nie be quiet nie jest cichy a i wciąz można trafić egzemplarz który piszczy

Czytałem nie jedną recenzję i opinie o serii E9, i należy do grupy najcichszych.

Kyle

Post autor: Kyle » środa 26 wrz 2012, 09:26

ps.dlatego wspominałem o dobrze wyciszonej obudowie co niestety gryzie się z dobrą wentylacją

Dla tego moim zdaniem lepiej skupić się na niesłyszalnym chłodzeniu i kupić przewiewną "niewyciszaną" matami obudowę.

ważna jest amortyzacja dysków HDD jak i pójście na kompromis w kwestii tempertury - czyli nie staranie się na siłę uzyskać jak najniższych

Amortyzacja jest problematyczna przy talerzowych (czasem nawet bardzo) ... więc można rozważyć SSD na system, programy i dane aktualnie używane (256GB może - ale to zależy jak tam pracujecie), a talerzowy magazyn danych (np. 2x3TB w lustrze) trzymać gdzieś na zewnątrz.

ale pewnych rzeczy się nie przeskoczy(szum powietrza)

... ale można nieźle zminimalizować. A są rozwiązania "hardcore'owe" czyli pasywne obudowy z ciepłowodami ;)

tu też ważną rolę grają porządnie wyważone wentylatory

Akurat szum to generuje wysoki przepływ powietrza ... ale oczywiście wentylator też musi być dobrze wywarzony by dodatkowo nie hałasował "od siebie".

Zapominasz również o przepływie powietrza - już samo to generuje szum nie wazne jak ciche wiatraki byś miał

Można dać na CPU wydajne chłodzenie typu Fortis, wentyl 12 cm @700 RPM i przy energooszczędnym CPU będzie cicho i chłodno - tak więc "się da" nieźle przepływ ograniczyć ;)

tę kwestię doskonale rozwiązuje każdy dysk SSD który ma transfery równe bądź wyższe niż HDD

Dobre SSD praktycznie zawsze "wyższe" ;)

pablo1991

Post autor: pablo1991 » środa 26 wrz 2012, 10:41

Teraz to mnie rozbrajacie:) Najpierw chciałem "super cichą obudowę" to mi odradzacie, że to dla fanatyków, więc zrezygnowałem, w sklepie powiedzieli mi, że osobne chłodzenie jest zbędne, bo ten procesor nie będzie kręcony i nie będzie się grzał.

Co do dysków, może faktycznie zrezygnuję z pamięci 16GB i zamiast dysku 1TB wezmę 500 GB i do tego dokupię dysk SSD. Tylko, że na tej pamięci i dysku HDD tak nie zaoszczędzę chyba, bo to nie są duże różnice.

Jak komputer będzie za głośny to go zamknę w szafce dźwiękoszczelnej. Są w necie fajne poradniki jak takie coś samemu zbudować.

I jak w końcu z tym zasilaczem? Bo namieszaliście mi w głowie, dobry jest ten, który wybrałem czy nie?

Budżet nadwyrężony mocno, kupiłem sobie monitory KRK RP8, biurko w drodze, a jeszcze czeka mnie zakup jakiegoś interface'u, który umożliwia nagrywanie min. 14 śladów. Chyba zbankrutuję Cry :D

pablo1991

Post autor: pablo1991 » środa 26 wrz 2012, 10:44

A i jeszcze jedno. Jeżeli zdecyduję się na SSD to jaką pojemność? Zainstaluje na nim Windowsa i mam tam instalować wszystkie programy i wtyczki? Pliki sesji będę trzymał na tym HDD, tak samo sample i inne bajery, a na ssd będę zapisywał projekty i instalował programy, dobrze rozumiem?

pablo1991

Post autor: pablo1991 » środa 26 wrz 2012, 11:03

I nurtuje mnie jeszcze pytanie, czy ja potrzebuję takiego dysku do takiego zastosowania amatorskiego, zajmuję się tym raczej hobbistycznie i na własne potrzeby. No i chyba nie zaoszczędzę na tej pamięci i dysku hdd tyle ile potrzeba, więc nie wiem czy jest sens pchać się w kolejne koszta. Wartość tego komputera i tak przekroczyła o 25% moje początkowe założenie:)

Rozwiejcie jeszcze te moje ostatnie wątpliwości i idę do sklepu po komputer:)

Kyle

Post autor: Kyle » środa 26 wrz 2012, 11:04

Teraz to mnie rozbrajacie:) Najpierw chciałem "super cichą obudowę" to mi odradzacie, że to dla fanatyków,

Co to jest "super cicha obudowa"? Jeśli to taka z matami, to utrudnia odprowadzanie ciepła. Nie ma to nic wspólnego z fanatyzmem, faszyzmem czy innymi sektami.

więc zrezygnowałem, w sklepie powiedzieli mi, że osobne chłodzenie jest zbędne, bo ten procesor nie będzie kręcony i nie będzie się grzał.

Posiadam i5 2400 ... tak jak mój Wujek. On ma BOX, ja Fortis. Różnica jest taka, że On ma wyższe temp. i przy obciążeniu dodatkowo chłodzenie BOX słychać, a Fortis nie. Oba CPU niekręcone, w dobrze wentylowanych obudowach. Tak więc nikt nie mówi że chłodzenie BOX = przegrzewanie. Ja mówię tylko że z kulturą pracy przy obciążeniu jest nienajlepiej, no i temp. jednak wyższe.

Co do dysków, może faktycznie zrezygnuję z pamięci 16GB i zamiast dysku 1TB wezmę 500 GB i do tego dokupię dysk SSD. Tylko, że na tej pamięci i dysku HDD tak nie zaoszczędzę chyba, bo to nie są duże różnice.

RAM teraz jest tak tani, że radzę na nim nie oszczędzać, bo to się zemści. Dysków talerzowych pokroju 500 GB też nie warto kupować, bo stosunkowo niewiele drożej można kupić dysk 2-4x większy (1,64x drożej od 0,5 TB można mieć: 4x większa pojemność czyli 2 TB).

Jak komputer będzie za głośny to go zamknę w szafce dźwiękoszczelnej. Są w necie fajne poradniki jak takie coś samemu zbudować.

Przerost formy nad treścią - ciepłe powietrze też trzeba z szafki usunąć.

I jak w końcu z tym zasilaczem? Bo namieszaliście mi w głowie, dobry jest ten, który wybrałem czy nie?

Jaki wybrałeś?

Kyle

Post autor: Kyle » środa 26 wrz 2012, 11:08

aha, Corsair - słyszałem że są OK.

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 26 wrz 2012, 11:19

To nie jest super cicha obudowa....to zwykła obudowa...

Nie jest tak że maty ograniczają odprowadzanie ciepła - ważny jest jego obieg i nie ma nic gorszego niż jakieś wentylatory na bocznych ściankach straszliwie zakłócaję ten obieg - sprawa jest banalna - z przodu wpada ciepłe z tyłu ciepłe ma wylatywać - nie ma tu żadnej filozofii ale niestety jedną (jak nie jedyną) porządnie zaprojektowaną obudową w tym celu jest ta od maca pro

Dysk SSD wystarczy 60GB na system - gorzej gdy masz jakieś dużo zajmujące VSTI wtedy lepiej byłoby takie instalować na HDD

Ostatnio robiłem komputer właśnie z dyskiem SSD i 1/3 zajął system z paroma programami i office(nie do muzyki) więc luz

Ja to pewnie skuszę się na 128GB bo nie widzi mi się przenoszenie podstawowych folderów typu moje dokumenty czy pulpit na dysk HDD bo to mocno zamula start systemu

Kyle miałem tego be quiet i wcale taki cichy  nie był a do tego piszczał - to dośc popularny problem w nich - też się recenzjami zasugerowałem

Co do boxowego chłodzenia - owszem wystarcza bo procki naprawdę mało się grzeją(temperatura z czujnika ma się nijak do temperatury powierzchni procka czy radiatora - u mnie pokazuje 70 stopni czasem a radiator ma może ze 40 i to na podstawce) jednak boxowe mocno hałasuje pod obciążeniem nawet skręcone na minimum

No i szybko zapycha się kurzem

Co do szafki zapominasz o wentylacji - ugotować kompa nie problem a jakikolwiek obieg powietrza zapewnić trzeba

Jednak utrzymywanie 40-45 stopni dla komputera też nie jest żadnym kłopotem wpływającym na działanie - co najwyżej hdd mogą nieco głośniej pracować

Co do zasilaczy - zapominasz Kyle że zasilacze odpowiednią sprawność utrzymują dopiero w okolicach 75% obciążenia zazwyczaj - przy niższym nie są już tak energooszczędne :) gdyby ktoś zwracał na to uwagę

a cisza cóż - zależy jak ustawią sterowanie wentylatorem

No ale skoro z czasem ma być lepsza grafika to lepiej wziąć zapas

Na dzień dzisiejszy na morelach:

core i5 2320 - 697 zeta

Crucial ballistik 4x4GB 1600 cl9 - 288 zeta

asrock z68M/usb3(microatx jeśli wystarczy) - 288 zeta

SilentiumPC Fera - 105 zeta

Seagate 1TB/7200/64MB st1000dm003 - 318 zeta

ocz corexstream 500w - 152 zeta

pozostaje 150 zeta na obudowe i mieścisz się w 2000 pln

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 26 wrz 2012, 11:27

ps. za jakiś czas dokupisz sobie SSD za 200 na system do tego jakąś kartę graficzną (tu warto rozważyć AMD serii 7xxx bo świetnie współpracuje z lucid virtu na płytach Z68 - wyłącza kartę graficzną gdy nie grasz i przełącza ją na tą wbudowaną w procek)

i będzie pięknie

i jak widzisz mieścisz się w budżecie na chwilę obecną

no plus minus klawiatura/mysz - myszy polecam laserowe A4tech X-750 - troszkę kosztuje ale nie do zajechania i działa wszędzie a klawiatury z zawieszeniem x-scissor (nożycowe jak w laptopie - naprawdę trwałe i wygodne)

ODPOWIEDZ