polecam zapoznać się:
http://www.adkproaudio.com/benchmarks.cfm
[addsig]
polecam zapoznać się:
http://www.adkproaudio.com/benchmarks.cfm
Proponowane podkręcanie za pomocą szyny FSB powoduje problemy z innymi urządzeniami korzystającymi z zegara szyny - może się sypać usb sata a także wszelkiego rodzaju karty.
Tzn. kto proponuje podkręcanie za pomocą szyny FSB? Procesory i5 bez "K" podkręcają się o 500 Mhz samym mnożnikiem. Pomijam fakt że odradzam generalnie OC, szczególnie w komputerze do studia (cisza).
Niestety w pracy potrzebna jest najwyższa stabilność więc i jakieś szalone kręcenie nie wchodzi w grę.
Pamiętaj o tym Kyle - to nie forum OC.
Dla czego więc polecasz zakup procesora z "K" ? Przy odsprzedaży nic sobie moim zdaniem nie odbijemy (teraz zapłacisz więcej i pewnie o tyle samo więcej sprzedasz = jeden kit, nie licząc zamrażania gotówki).
Gdyby taktowanie tych szyn(czyli pci express i podobnych) było stałe to można jednak już nie raz napotkałem przez to problemy z działaniem różnych urządzeń więc nie polecam.Ale mniejsza o wiekszość.Katowany byc nie musi (jak mój - działa na 4GHz i więcej mi nie potrzeba) - jak pisałem wyżej nie o to tu chodzi.
Najpierw piszesz że to nie forum OC, a następnie, że podkręciłeś do 4 Ghz - ale nie ważne. Ja osobiście nie podkręcam (cisza przy niskich temp. - teraz mam np. 27 st. na najcieplejszym rdzeniu, przy 760 RPM wentylatora).
Dobrze że płyty stoją w miejscu a ram staniał.
Płyty też podrożały (przez kursy walut). Gdzieś w takim samym stopniu jak procesory. Tylko i wyłącznie pamięci tanieją, ew. pomimo słabnącej złotówki w najgorszym przypadku stoją w miejscu (czyli nieźle tanieją). Ceny HDD talerzowych poleciały w kosmos, głównie z powodu zalanych fabryk.
Procesory i5 bez "K" podkręcają się o 500 Mhz samym mnożnikiem.
A dokładnie wszystkie sandy bridge i5 i i7 bez K
teraz mam np. 27 st. na najcieplejszym rdzeniu, przy 760 RPM wentylatora).
Teraz czyli przy przeglądaniu stron www, bez odpalonych obliczeń w tle.
No jesli tez mnoznikiem to ok - choć jak pisałem(czytaj uważnie) nikt tu nie bije rekordów a że bezproblemowo paroma kliknięciami mamy 4GHz to żal nie skorzystać i tylko o to mi chodziło.Nie piszę o 5GHz.Proste podkręcenie nie ma wpływu na stabilność w taki wypadku
Co do odsprzedaży to jak narazie ciężko powiedzieć - za dwa lata będzie można coś więcej mówić bo wtedy będzie widac różnicę w cenie używek
Płyty nie podrożały - ba taka ASRock P67 Pro3 jest nawet tańsza...z kolei wersja Z68 Pro3 z kolei stoi w miejscu.
Soundscape P67 nie posiada wyjść wideo - jeśli i tak będziesz korzystał z karty zewnętrznej to śmiało możesz brać jednak jak pisałem warto w tym przypadku rozważyć wykorzystanie wbudowanej karty graficznej
Kwestia tylko czy pójda dwa monitory po hdmi i dvi - ale nie mam za bardzo jak sprawdzić
Aksel ładne zestawienie - szkoda tylko że nie ma Bulldozera od AMD - ciekawe jakby wypadł
...
Procesory i5 bez "K" podkręcają się o 500 Mhz samym mnożnikiem.
A dokładnie wszystkie sandy bridge i5 i i7 bez K
teraz mam np. 27 st. na najcieplejszym rdzeniu, przy 760 RPM wentylatora).
Teraz czyli przy przeglądaniu stron www, bez odpalonych obliczeń w tle.
...
27C ? Co masz za chłodzenie ?
27C ? Co masz za chłodzenie ? ...
Fortis HE1225
Płyty nie podrożały - ba taka ASRock P67 Pro3 jest nawet tańsza...z kolei wersja Z68 Pro3 z kolei stoi w miejscu.
ASRock P67 Pro3 to zły przykład, bo był okres że cena jej poleciała na przysłowiowy pysk (~340-350zł), i teraz jest nadal niska. Ale np. ASRock P67 Extreme4 już podrożała.
Aha ... a pasty użyłem Arctic Ceramique - moja ulubiona, bo nie robi zwarć (nie przewodzi energii elektr.) a dobrze przewodzi ciepło.
...
Aha ... a pasty użyłem Arctic Ceramique - moja ulubiona, bo nie robi zwarć (nie przewodzi energii elektr.) a dobrze przewodzi ciepło....
No to faktycznie dobry zestaw, aczkolwiek ja używam pasty ic diamond 7. Mam ją pod każdym radiatorem nawet od mostków i bardzo sobie chwale.
...
27C ? Co masz za chłodzenie ? ...
Fortis HE1225...
Nieźle. U mnie to samo chłodzenie daje jakie 36C przy PII 965BE. W sumie mógłbym powalczyć jeszcze z pastą, ale 38 przy CPU to nic. Bardziej liczy się wentylacja obudowy.