Windows x64-bit - kompatybilność, problemy, wyjątki

Re: Windows x64-bit - kompatybilność, problemy, wyjątki
...Pozwolę sobie w tym wątku zapytać Pietro jak to jest z tym FX Teleport? Działa to? Bo jedyne co udało mi się znaleźć na ten temat to stary artykuł z EiS, gdzie potrzebne było połączenie FireWire, a nie LAN i w ogóle niezbyt zachęcająco to działało. Może był jakis watęk na forum w tym temace to prosiłbym o naprowadzenie, bo nie udało mi się nic ciekawego znaleźć. Ciekawiło by mnie np. czy mógłbym zaprządz dodatkowo do obliczeń laptopa pod Vistą, który jest do zastosowań ogólnych, a do muzyki mam oddzielnie skonfigurowany stacjonarny pod XP jednak już nieco leciwy ...
Ja co prawda nie używam FX Teleport na kilku komputerach a na jednym, ale z tego co wiem, ludzie z tego korzystają i są bardzo zadowoleni. Na stronie głównej znajdziesz trial - ściągnij, spróbuj ;).
Jeśli myślisz o wtyczkach efektowych, to FXT. Jeśli o wtyczkach instrumentów, poczekaj chwilę na Vienna Ensemble Pro. Też będzie darmowa do wypróbowania.
- Piotr

Ale Peter mnie zj###l;)))hehehehehehe.......no dobrze, ale skoro nie ma zadnych problemów to czemu ten wątek jest jakby długi i raczej ktoś zawsze ma coś do powiedzenia? ;)) Spoko. Ja mam nawet viste 64bit w pudełku, ale po prostu czytając conieco niezupełnie jestem pewien co do tego "kopa". Pozdrawiam:)
...
Ale Peter mnie zj###l;)))hehehehehehe.......no dobrze, ale skoro nie ma zadnych problemów to czemu ten wątek jest jakby długi i raczej ktoś zawsze ma coś do powiedzenia? ;))
Hehe, nie chciałem, żeby wyszedł zły ton, ale może i wyszedł ;).
Wątek jest długi, połowa w nim postów jest moja, kilka Joachima, który sprostował kilka technicznych rzeczy, DJOZDa, który chciał się dużo dowiedzieć, parę pojedynczych wypowiedzi innych forumowiczów i nie widzę w tym wątku nic, co by przemawiało wyraźnie przeciw systemom 64bit (może poza postem o Win7 wersją beta. Nie ma Win7 jeszcze na rynku, więc bym go nie traktował na równi z Vistą czy XP).
Spoko. Ja mam nawet viste 64bit w pudełku, ale po prostu czytając conieco niezupełnie jestem pewien co do tego "kopa". Pozdrawiam:)...
Tak jak parę razy wspomniałem, 64bit to przede wszystkim pamięć. Jeśli masz wszystko 32bit (Samplitude wciąż jest tylko 32bit) i nie masz jak zastąpić 64bit, to zysku wielkiego nie będzie. (poza - wciąż lepszym dostępem do pamięci procesów - 32bit OS max 1.4GB, 64bit OS max 3.5GB, plus, jeśli chcesz się pobawić - jBridge i masz dostęp do całej pamięci bez większego problemu)
Mówiąc o zysku CPU, porównuję te same projekty w natywnej 32bitowej wersji i 64bitowej (czyli wtyczki 64bit i sekwencer 64bit). 32bit żre 40% procka, 64bit że 25%. Podaję przykładowo, ale zysk jest bardzo wyraźny - testowałem w ten sposób kilka różnych instrumentów, wyniki były bardzo zbliżone.
- Piotr
@DJOZD
Jest nowa wersja jBridge (1.1), która w liście zmian ma między innymi to:
Plug-in's GUI can now be fully integrated with the main host
Sprawdź sobie ;).
- Piotr
z ciekawostek - mixdown projektu z flstudio przez mikser do sladów w 32 bitach
proszę wykonac na zwyklym fl a potem na fl'u z 3 gb switchem - to poczatek plusów....
albo kilka instancji instrumentów z wiekszą baza brzmień
a ram tani i coraz go wiecej...korzystam tez czasem z wirtualizacji - bez 64 bitow i obslugi wiekszej ilosci pamieci moglbym o tym zwyczajnie zapomniec
nie wiem jak teraz sonar ale wciaz pamietam bubla z zapisem projektu powyzej 2 gigabajtow
biorąc vistę nawet nie myślałem czy 32 czy 64....bo i nie bylo nad czym - tym bardziej ze sa wymienne
Bede dzis testował 3gb switch, ale coś czuje ze docelowo kupie JBridge. Aplikacja daje wiele możliwości ponieważ eliminuje problem kompatybiklnosci wersji 64 i 32 bitowych wtyczek z hostami. Mozna odpalac takie i takie na każdym rodzaju hostów w jedną i w drugą stronę.
...
Bede dzis testował 3gb switch, ale coś czuje ze docelowo kupie JBridge. Aplikacja daje wiele możliwości ponieważ eliminuje problem kompatybiklnosci wersji 64 i 32 bitowych wtyczek z hostami. Mozna odpalac takie i takie na każdym rodzaju hostów w jedną i w drugą stronę.
...
3GB switch dotyczy tylko 32bitowego Windows.
- Piotr
3GB switch dotyczy tylko 32bitowego Windows.
- Piotr ...
Oczywiscie. Mialem tylko na mysli sposob na zwiększenie mozliwosci dla aplikacji w tych 32 bitach. Bo jezeli switch przesunie próg przydzielenia dla aplikacji pamieci o te kilka set mb to zawsze cos. Tak czy siak JBridge wydaje sie najrozsądniejszą alternatywą na wszytskei platformy.