Płyta serwerowa + 2 x Quad
Dziękuję Jabu.Myślałem o Allegro-jest tam masa dowolnych konfiguracji procesorów z płytami,jak i solowych,starszych komponentów.Zbynia polecał struktury oparte o 2rdzen.AMD,lecz pomyślałem że podpytam dla szerszego oglądu.Co do linka z ESI-tu przyznaję sentyment rozpęczniał po latach stabilności z waveterm.L i aktualnie mniej stabilnej pracy z RME.Są 2ie wizje-najnowszy firmware do Rme i ...
Re: Płyta serwerowa + 2 x Quad
..i monitorowanie wpływu na stabilność dalszej pracy z RME,lub zakup tejże ESI z powyższego linka i praca ze wspaniałymi sterownikami,świetnie rozwiązanym mikserem i na porcie PCIe x1 - czego notabene jestem bardzo ciekaw..(posty ratalne-piszę z telefonu..)
.....i monitorowanie wpływu na stabilność dalszej pracy z RME,lub zakup tejże ESI z powyższego linka i praca ze wspaniałymi sterownikami,świetnie rozwiązanym mikserem i na porcie PCIe x1 - czego notabene jestem bardzo ciekaw..(posty ratalne-piszę z telefonu..)...
Potwierdzam ultra stabilną prace w tymi kartami + kapitalny REWIRE.
Potwierdzam ultra stabilną prace w tymi kartami + kapitalny REWIRE.
Moim zdaniem jest tak: zmiana maszyny na inny używany jednordzeniowiec może być grą niewartą świeczki, patrząc na Twoją obecną konfigurację ("mój PCet to - Pentium 2.4Ghz o szynie FSB 533 stąd i pamięci ram mam narazie 512 (w dwóch slotach po 256)taktowanej333MHz - gdyż magistra płyty głównej to 333. Zasilacz ma 350 WAT"). Na pewno sporo by dało dołożenie pamięci RAM.
Zważ, że w trakcie używania obecnego komputera bardzo sobie go "doszlifowałeś", masz tam różne urządzenia, a całość pracuje stabilnie. Kupowanie używanego komputera na allegro niesie ze sobą ryzyko. Kupisz, i okaże się że jest niestabilny lub coś nie jest w pełni sprawne.
Przejście na 2 rdzenie na pewno ogólnie dużo daje, ale obawiam się że Logicowi nic nie pomoże, więc to już kolejne pytanie "czy warto".
Biorąc pod uwagę fakt, że nie chcesz zmieniać oprogramowania, a obecna konfiguracja zapewnia stabilną pracę i pozwala zrobić wszystko, co jest potrzebne - to zapewne ja będąc w takiej sytuacji dodałbym pamięci RAM i jeszcze poużywał tego sprzętu.
Zważ, że w trakcie używania obecnego komputera bardzo sobie go "doszlifowałeś", masz tam różne urządzenia, a całość pracuje stabilnie. Kupowanie używanego komputera na allegro niesie ze sobą ryzyko. Kupisz, i okaże się że jest niestabilny lub coś nie jest w pełni sprawne.
Przejście na 2 rdzenie na pewno ogólnie dużo daje, ale obawiam się że Logicowi nic nie pomoże, więc to już kolejne pytanie "czy warto".
Biorąc pod uwagę fakt, że nie chcesz zmieniać oprogramowania, a obecna konfiguracja zapewnia stabilną pracę i pozwala zrobić wszystko, co jest potrzebne - to zapewne ja będąc w takiej sytuacji dodałbym pamięci RAM i jeszcze poużywał tego sprzętu.
Każdy z nas szuka dobrej alternatywy – przyzwoitego komputera, karty dźwiękowej itp. Kiedyś miałam komputer z procesorem Pentium 4 2,4 Ghz i przyznam, iż to rozwiązanie nie było dobre.
Korzystam głównie z instrumentów VSTi , więc potrzebowałam mocnego komputera ale bez przesady. Nie chciałam się zastanawiać nad sprzętem tylko skupić na muzyce... W tej chwili wszystko działa idealnie. W swojej muzyce wykorzystuje kilka instrumentów Vsti (pewne i sprawdzone) -Cubase, pod który podłączam mojego ulubieńca Reason(a).
Myślę, że należy dorosnąć - zdobyć więcej doświadczenia w komponowaniu, w obsłudze określonych programów.
To nie jest sztuka uruchomić X programów na ścieżkach, a następnie stwierdzić, że nastał czas na wymianę komputera.
W tym wypadku pogoń za nowościami nigdy się nie skończy, ale jaki to ma sens…
Korzystam głównie z instrumentów VSTi , więc potrzebowałam mocnego komputera ale bez przesady. Nie chciałam się zastanawiać nad sprzętem tylko skupić na muzyce... W tej chwili wszystko działa idealnie. W swojej muzyce wykorzystuje kilka instrumentów Vsti (pewne i sprawdzone) -Cubase, pod który podłączam mojego ulubieńca Reason(a).
Myślę, że należy dorosnąć - zdobyć więcej doświadczenia w komponowaniu, w obsłudze określonych programów.
To nie jest sztuka uruchomić X programów na ścieżkach, a następnie stwierdzić, że nastał czas na wymianę komputera.
W tym wypadku pogoń za nowościami nigdy się nie skończy, ale jaki to ma sens…

W porządku.1GBRamu to wydatek ok.100zł.Odłączę ponadto 1tw.dysk,wyjmę tuner telewizyjny.No ale fakt rozczarowania RME nic nie zagłuszy..sypanie się Asio i dropy w środowisku w którm Waveterm.radził sobie jak Pudzian,w stosunku do ceny będzie dalej powodował bezmiar tęsknoty za nową ESI na PCIe.Potrzebowałem spdif i xrl i obu optycznych dlatego ją kupiłem.No nic pomyślę bo pentium 3.6Ghz-też kusi.
No nic pomyślę bo pentium 3.6Ghz-też kusi.
Te procesory (bo jak sądzę rozmawiamy o Pentium IV 3,6) koszmarnie się grzeją - to też bierz pod uwagę, że trzeba zapewnić porządne chłodzenie w całej obudowie.
Co do kart, to wiele nie umiem powiedzieć, ale właśnie tak to bywa: lepsze jest wrogiem dobrego.
Te procesory (bo jak sądzę rozmawiamy o Pentium IV 3,6) koszmarnie się grzeją - to też bierz pod uwagę, że trzeba zapewnić porządne chłodzenie w całej obudowie.
Co do kart, to wiele nie umiem powiedzieć, ale właśnie tak to bywa: lepsze jest wrogiem dobrego.
Jednordzeniowy naturalnie - a w pożądanej opcji z Logicem,lepszą płytą intelowską,chipsetem i wydajniejszymi formacjami ramu mogłby zdemolować obecny zestaw,jak ten zdemolował poprzedni jaki miałem - a oparty o Athlona 900Mhz i rzężące sdramy...Pomyślę,dryfując między głosem rozsądku Jabu a ultra smagającym postem DJOZDA..
Jeżeli można podpytać Jabu-same w sobie się grzeją,czy wyłącznie
podczas b.dużego obciążenia np. grami-które w zasadzie mnie nie obchodzą,jak wspomniałeś o chłodzeniu obudowy a już nawet nie samego procesora,zapachniało skwierczeniem wędzonego producenta.. I do kolegi,który napisał wcześniej - na czym pracujesz obecnie?
podczas b.dużego obciążenia np. grami-które w zasadzie mnie nie obchodzą,jak wspomniałeś o chłodzeniu obudowy a już nawet nie samego procesora,zapachniało skwierczeniem wędzonego producenta.. I do kolegi,który napisał wcześniej - na czym pracujesz obecnie?
Korzystam z roznych komputerow. W domu mam silnego kompa, kilka roznych procesorow DSP, w studio slabego starego kompa i mase zewnetrznych gratow. Podobnie jest u kilku osob, z ktorymi wspolpracuje. Kazdy z nas sprowadza slady MIDI do postaci wav, a dalej miks traktujemy jako prace w audio. Tak pracujemy oid kilku lati poki co nie widac nadchodzacych zmian.
...
Ja tez od pewnego czasu tak robię. Nie ma problemów w przyszłosci jak trzeba zrobić jakis remix lub nowe zgranie. Najlepsza archiwizacja i kompatybilność.
Wszystko "zwalam" na WAV'y i tylko zapinam wtyczki efektowe. Do tego wszystkiego wystarcza mi jednordzeniowy PC 3 Ghz + Duende + PowerCore X8, a czesto mam ok. 50 śladów.