PC 2015

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
DJOZD
Re: PC 2015

Post autor: DJOZD » sobota 27 gru 2014, 18:40

...przy podzielonym może dojść do sytuacji, kiedy będziesz potrzebował więcej miejsca na pierwszej partycji, bo będzie zapchana, a druga będzie wolna ... lub odwrotnie....

Chyba żartujesz. Przy dwóch rożnych systemach podział na partycje jest kluczowy dla zachowania autonomiczności całej instalacji systemu. Kopia systemu, deinstalacja/reinstalacja systemu, zmiana systemu - cokolwiek zrobisz drugi system jest bezpieczny. I nie ma co rozgraniczać czy jest to SSD i HDD. Tzrzeba sobie zaplanować ile miejsca. Z doświadczenia wiem że 60GB to jest w zupełności wystarczająco dla wszystkiego z dużym zapasem.

MrExplosion - z Windows 8 jest tak że logujesz się do systemu swoim loginem założonym w Windows Live. Jest to związane z założeniem konta (czyli automatem dostajesz - poczta outlook, Onedrive, Office itp itd, nie musisz z tego korzystać rzecz jasna). Jak już "użytkownik administrator" jest skonfigurowany (a robi się to na początku instalacji) to potem się logujesz za pomocą hasła lub kodu PIN. I teraz najważniejsze - nie potrzeba żadnego Internetu do działania komputera. Skąd ten pomysł? Założenie konta jest o tyle fajne że zalogowanie się na dowolnym komputerze gwarantuje dostęp do naszych danych (jeżeli je sobie w chmurze zostawimy).
Piszę to z własnego doświadczenia, ponieważ mam zarówno W7 jak i W8.1

Kyle

Post autor: Kyle » sobota 27 gru 2014, 20:24

Przy dwóch rożnych systemach podział na partycje jest kluczowy

... aha ... on dwa systemy chce.

laser777

Post autor: laser777 » niedziela 28 gru 2014, 02:47

DJOZD kolego
ja nie mówiłem że 6 rdzeniowy AMD jest wolniejszy.Zdecydowanie najlepiej sobie radzi,i nie ma to za bardzo znaczenia czy jest podłączony do sieci czy nie,spokojnie da się na nim pracować
Ale nawet świeżo po instalacji systemu operacyjnego nie chodził tak jak ten stary laptop w trybie awaryjnym.
Choć laptop miał po 6/160GB wolnego miejsca na dysku i włączał by się 30minut w normalnym trybie
to jednak w trybie awaryjnym świetnie się na nim pracowało.Pasek zadań był pusty nie włączały się żadne śmiecie uruchamiałeś tylko to co chciałeś uruchomić,rozdzielczość ekranu była gorsza.Nawet windows media player byś nie włączył.Eksportowaną muzykę mogłem włączać tylko przez Nero.
I nie mówię że ten stary laptop to był jakiś wyjątkowy.
6 rdzeniowy AMD w trybie awaryjnym radził by sobie jeszcze lepiej
I myśląc o konfiguracji(bo nie jestem wtajemniczony jak konfiguruje się, czy konfigurowało się kiedyś kompy do pracy z dźwiękiem.Zajmę się tym kiedy będę miał kompa z którego nikt inny nie będzie korzystał po za mną)
Myśląc o konfiguracji mam na myśli właśnie takie zarządzanie zasobami komputera jak w trybie awaryjnym.
Tylko że nie chciał bym włączać kompa w trybie awaryjnym. Pewnie jest taka możliwość? na komputerze wszystko można.

Co do windows 8
był zainstalowany od początku w tym laptopie z Orange i od początku uważałem że jest to za słaby laptop na tego windowsa

teraz właśnie włączyłem menadżer zadań i wydajność wygląda tak:

CPU 60-90%
pamięć 2.8/3.9(72%)
dysk 9%

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 28 gru 2014, 09:33

...
CPU 60-90%
pamięć 2.8/3.9(72%)
dysk 9%...

Laser, nie mam do ciebie żadnych zarzutów poza tym że piszesz nie jasno. Stąd nieporozumienia Jak widzisz zrozumiałem wszystko na opak, i nie czuje żeby to była moja wina.

Co do powyższego nt. CPU. Ja tu widzę zaśmiecony lub obładowany procesami komputer wykonujący wiele zadań. Wejdź co managera zadań i sprawdź co się dzieje bo nie dzieje się nic normalnego kiedy w spoczynku masz takie obciążenie. Nawet na Atom'ach.

Co do tematu - komputer 2015 to temat raczej na drugą połówkę nadbiegającego roku. Dlatego że nadchodzi kolejna generacja zarówno CPU jak i RAM. Obecny sprzęt który jest w sprzedaży to raczej sprzęt 2013/2014. Słowem 2015 - to 14nm i pamięci DDR4 oraz powszechne dyski SSD.

Awatar użytkownika
Arkana_Flow

Post autor: Arkana_Flow » niedziela 28 gru 2014, 14:39

......

Co do tematu - komputer 2015 to temat raczej na drugą połówkę nadbiegającego roku. Dlatego że nadchodzi kolejna generacja zarówno CPU jak i RAM. Obecny sprzęt który jest w sprzedaży to raczej sprzęt 2013/2014. Słowem 2015 - to 14nm i pamięci DDR4 oraz powszechne dyski SSD.

...

Myślisz, że 14nm procesory Intela będzie dało się zamontować w Z97? Fajnie byłoby zmienić za parę lat tylko procek i ramy a nie wszystko..

Świat komputerów to straszna pogoń, od 3 dni czytam i czytam i już głowa mi pęka hehe

Pozdrawiam wszystkich i dzięki za odpowiedzi ;)
Muzyką zajmuję się od 2003 roku. Zaczynałem jako raper. Obecnie wchodzę w świat producenski. Pracuję z samplami (głównie na Akai MPC) jak i z żywymi instrumentami. Studiuję produkcję muzyczną na uczelni w Edynburgu, Szkocji.

Kyle

Post autor: Kyle » niedziela 28 gru 2014, 16:48

Myślisz, że 14nm procesory Intela będzie dało się zamontować w Z97? Fajnie byłoby zmienić za parę lat tylko procek i ramy a nie wszystko..

Nie będzie się dało. Nawet SandyBridge z 2011 roku nie pasują do płyt z 2014 roku. Zapomnij o wymianie CPU na szybszy na kupionej dzisiaj płycie głównej. Nawet może się okazać , że RAM niechętnie dołożysz, bo za np. 2 lata DDR3 będą droższe od DDR4.

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 28 gru 2014, 17:57

Laser daruj sobie wypisywanie głupot - jak chcesz porównywać procesory to pisz ich modele bo są 4 rdzeniowe wolniejsze od dwurdzeniowych bez HT

i co się dziwić że tani lapek z 8 męczy się bardziej niż stacjonarka a 6 rdzeni desktop nie....

Windows 8 JEST wydajniejszy od windows 7 - niewiele ale jest - Stabilnośc pewnie też większa ale nigdy mi się ani Vista ani 7 a tym bardziej 8 nie wysypało bez mojej winy - to nie windows XP.

Konfiguracja PC do muzyki?już dawno powiedziałem że nie warto sobie tym zawracac głowy (od dobrych 6-8 lat.)

Nie ma to obecnie najmniejszego sensu tak samo jak wyłaczanie karty zintegrowanej - a rozbijało sie tylko o konflikty przerwań ale to był problem starych komputerów i od win xp w dół.Od bardzo dawna się z nim nie spotkałem.

ps.laptop z orange?jaki tam procek siedzi?celeron?a moze atom?

Najważniejsze to minimum 4GB ram a najlepiej 8 i nie schodzimy poniżej

Dysk SSD na system a przy 256GB to i 100GB mozna spokojnie poświęcić na projekty/banki brzmień

(Kyle - podział na partycje daje porządek - a że przy HDD dawał też inne korzyści to już wina działania HDD :) ;

Co do opłacalności dysków to 3TB tak sobie z racji że tanie są naprawdę słabe - no ale w tej kwestii obserwujęmy prawdziwa nędzę od czasów powodzi)

Dwa systemy?No nie wiem czy ma to wiekszy sens - jak juz chcesz system-smietnik to skorzystaj z wirtualboxa (pewnie jest minus licencyjny czyli wirtualny system musi mieć swój serial, nie wiem tez jak wygląda sprawa z wirtualizacją obecnego komputera i licencją)

Zapisywanie i restart bo chcesz coś zrobic na osobnym systemie nawet przy dysku SSD to nie jest nic fajnego

Moze lepiej osobne konto do netu z ograniczonym dostepem do zasobów komputera?

Bedzie wygodniej.

Ważne - antywirus - nie ważne czy net jest czy nie.

MrExplosion - ta wizja się nie sprawdzi bo gro zastosowań nowych systemów to komputery bez dostępu do internetu (dlatego też XP wciąz taki popularny)

Konto by pobrać SP .1 tyczy się 8 - drugi raz takiego błędu raczej nie popełnią

W sklepach masz 8.1.

Aha i mozna załozyć konto lokalne - wcale nie trzeba korzystać z konta internetowego

ps.Nie trzeba było zakładac nowego tematu - tylko kontynuowac poprzedni:

http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=31996&forum=25&start=40&70

Nic sie praktycznie od tamtej pory nie zmieniło

Co do podstawki to nowe chipsety(x97) mają obsługiwac procki w 14nm (Broadwell)

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 28 gru 2014, 18:03

Przy okazji co do dysków

Kingston V300 i seagate (tanie) to złom

Crucial MX100 i WD bądź Toshiba

Co do procesora to polecam i5 - i tak skok wydajnościowy będzie zauważalny a jak zechcesz szybszego to za rok/dwa wymienisz na i7 14nm

Awatar użytkownika
Arkana_Flow

Post autor: Arkana_Flow » niedziela 28 gru 2014, 22:12

Konfiguracja PC do muzyki?już dawno powiedziałem że nie warto sobie tym zawracac głowy (od dobrych 6-8 lat.)

Nie ma to obecnie najmniejszego sensu tak samo jak wyłaczanie karty zintegrowanej - a rozbijało sie tylko o konflikty przerwań ale to był problem starych komputerów i od win xp w dół.Od bardzo dawna się z nim nie spotkałem.

o_O Nie wiedziałem, ja z komputerami jestem 10lat wstecz xD fajnie, że to już rozwiązane ;)

Ważne - antywirus - nie ważne czy net jest czy nie.

Możesz jakiś polecić dobry a nieobciążający barzo kompa? Może NOD?

ps.Nie trzeba było zakładac nowego tematu - tylko kontynuowac poprzedni:

http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=31996&forum=25&start=40&70

Już niestety za późno. Śpieszyło mi się a w tamtym temacie były dwa zapytania w tym samym czasie, nie chciałem większego zamieszania robić..

Co do procesora to polecam i5 - i tak skok wydajnościowy będzie zauważalny a jak zechcesz szybszego to za rok/dwa wymienisz na i7 14nm... 

Tak chciałem właśnie zrobić..

Myślę, że zdecyduję się na obudowe Antec P100, posiada ona 2 wentylatory, oglądałem dużo testów 'cichych' case'ów i jestem przerażony jak bardzo grzeje się np. CPU, czy powinienem zamontować dodatkowy wentylator??

Muzyką zajmuję się od 2003 roku. Zaczynałem jako raper. Obecnie wchodzę w świat producenski. Pracuję z samplami (głównie na Akai MPC) jak i z żywymi instrumentami. Studiuję produkcję muzyczną na uczelni w Edynburgu, Szkocji.

Awatar użytkownika
Arkana_Flow

Post autor: Arkana_Flow » niedziela 28 gru 2014, 22:36

...
Przy okazji co do dysków

Kingston V300 i seagate (tanie) to złom

Crucial MX100 i WD bądź Toshiba

a Crucial M550 512 GB 2.5" Internal Solid State Drive, SATA ?

Jestem trochę ograniczony co do sklepu, w którym kupuję.. jestem tam jeszcze Samsung 840 PRO 512GB, o którym czytałem, że jest bardzo dobrym dyskiem.. jednak troszeczkę więcej kosztuję..

ODPOWIEDZ