Komputer - konfiguracja 2012

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
pablo1991
Re: Komputer - konfiguracja 2012

Post autor: pablo1991 » wtorek 25 wrz 2012, 12:42

ps.twoja konfiguracja z 2012 nie ma nic wspólnego - prędzej z 2009/2010

To nie ja zmieniłem temat na taki:) Pierwotnie nazwany był inaczej

Więc teraz całość przedstawia się następująco:

- płyta główna - ASRock Z68 PRO3 GEN3 Z68 S1155 4DDR3                 340 zł   - martwi mnie brak firewire
- pamięć - Corsair CMX16GX3M4A1600C9 4x4GB                    300 zł     - może wystarczyłoby  8 GB?
- dysk - WD Green 1TB WD10EZRX 64MB cache                    330 zł
- procesor - Intel Core i5 2320  4x3.0 GHz                    700 zł
- chłodzenie - Silentium Fera                             105 zł
- obudowa - Fractal Design R3                            380 zł         - nie mogę znaleźć nic ciekawszego
- napęd DVD-RW LG 24x GH24NS90 SATA                         80 zł  - co innego? Żebym nie musiał w biosie grzebać?
- zasilacz - ATX Be quiet! E5-SYS-550W                        200 zł - może w przyszłości jakaś lepsza grafika wpadnie, więc zapas się przyda.

SUMA: 2435 zł  do tego dojdzie wysyłka i chłopaki w sklepie sobie policzą za złożenie. Hmm pasowałoby jeszcze zrobić jakieś redukcje.

Zasilacz wybrałem be quiet bo polecił mi go poprzedni użytkownik, ale czytałem opinie, że wcale nie jest taki cichy jak sugeruje nazwa firmy, jestem w stanie go zmienić na inny, tylko jaki konkretnie, te które podałeś Zbynia są trochę za słabe (biorąc pod uwagę dokupienie karty w przyszłości). A co do tej grafiki Przejściówka z DVI na HDMI? Przecież to wtedy nie będzie jakość HDMI, chyba, że się mylę, to mnie poprawcie. Wiem, że HDMI to zbędny gadżet w studiu, ale jak już mam takie monitory to czemu nie pocieszyć oka ładnym windowsem:)

Czytałem o obudowach i ponoć ten fractal jest bardzo cichy i chłodny jednocześnie :/ - zależy mi żeby komputer był jak najbardziej cichy. Hmmm z czego by jeszcze tu skubnąć, żeby przynajmniej zamknąć się w 2200 zł.

Teddy80

Post autor: Teddy80 » wtorek 25 wrz 2012, 15:07

A ja sie zastanawiam po co Tobie taka obudowa? Jestes jakims maniakiem? za 150 kupisz juz b. dobra. 200 zl zostaje wolne - ja mam IBox Piano jakis tam model..nie pamietam

Ramy faktycznie moze byc narazie 8 Gb

Procesor..ja bym zostawil ten co byl..za 800 kupisz juz bez problemu a roznica w modelu "K" a zwykly to kwestia 50-80 zl. Jak uwazasz..

Co do plyty jest ok (ja preferuje Asusa), a fire-wire to nie problem, wystarczy przelotka na PCI czyli karta ktora sie wklada i masz wyjscie F-W

Zastanow sie czy nie lepiej kupic jakis elementow uzywanych..np naped..

Dysk ja bym bral narazie 500 Gb a pozniej dokupil cos na ssd, bo niby 1 TB to duzo ale jak bedziesz mial zawalone 700Gb to caly system bedzie Ci mulil i wlasciwie i tak guzik z tego wyjdzie, 500 to i tak jest sporo.

A co do grafiki ja bym zainwestowal w jakas dodatkowa np GeForce ale czy akurat HDMI sa takie itotne? jak masz 2x DVi to tez jest ok. Wszystko zalezy.

Zasilacz BE Quiet bedzie ok, ale jesli myslisz ze nie bedzie taki super cichy to zasilacze typu Corsair, Chieftec to dopiero szumiace klocki, wiem bo mialem..Bodajze Tagan i Be Quiet to najbardziej ciche zasilacze na rynku..ale Twoj wybor.

Mysle ze tym sposobem uda sie zaoszczedzic z 400-500 zl. No i chyba tyle wystarczy..Ale ja bym nie ograniczal sie w procesorze/plycie i pamieci a reszta owszem..

pablo1991

Post autor: pablo1991 » wtorek 25 wrz 2012, 16:30

Wybrałem się do lokalnego sklepu komputerowego i oto co mi zaproponowali:

- procesor - Intel Core i5-3450 3.10Ghz                                         700 zł

- pamięć - DDR3 4x4GB Kingston 1600 MHz HyperX Grey X2Grey       360 zł

- dysk - WD Caviar 1TB 64MB 7200 WD10EZEX                                286 zł

- nagrywarka - DVD Liteon iHAS124-19 SATA Black OEM                      65 zł

- obudowa - CoolerMaster Elite 370 RC-370-KKN1                            157 zł

- zasilacz - be quiet Dark Power e9 400W Gold BN190                      268 zł

- płyta - ASRock Z68 EXTREME4 S1155 4DDR3 USB3/FIRE AT             525 zł

Całość 2359 zł

Co myślicie o takiej konfiguracji? Pan sprzedawca powiedział, że ten procesor jest lepszy bo to trzecia generacja, że obudowa, którą zaproponował jest cicha bo nie ma wiatraków, ta płyta ma już fire wire i będzie można podłączyć dwa monitory HDMI (jakies przejsciowki), dodatkowe chłodzenie zbędne, bo nie będę krecił procka i on sie nie grzeje.

Teddy80

Post autor: Teddy80 » wtorek 25 wrz 2012, 18:08

Wg mnie procesor moze byc - jesli nie chcesz jakiegos mocniejszego..moze wystarczy

Zastanowilbym sie nad plyta czy to czasami nie jest jakis wyszukany model pod OC dla zawodowcow, bo wg mnie do 400 znajdzie sie super plyte i tez dobra a ta byc moze ma jeszcze jakies extra dodatki ze taka cena.

Widze ze z dodatkowej grafiki zrezygnowales? Ok Twoj wybor.

Ja bym sie zastanowil nad pamiecia, bo jak faktycznie nie chcesz az tyle wydawac to moze 2x 4Gb starczylo by narazie.

Reszta chyba moze byc.

I ja proponuje poszukac konkretne modele w sieci np w wyszukiwarkach i porownywarkach cen, bo jak pojdziesz tak z ulicy do sklepu to na 100% wydasz wiecej.

Ja kupilem przez internet u siebie podzespoly do upgrad`u komputera (plyta, procesor, pamiec i zasilacz) i wydalem 400 zl mniej niz normalnie u siebie w miescie w sklepie komputerowym.

Po prostu szukalem tanio danego modelu i zamawialem. I to jest chyba najlepsza metoda.

pablo1991

Post autor: pablo1991 » wtorek 25 wrz 2012, 18:37

...
Wg mnie procesor moze byc - jesli nie chcesz jakiegos mocniejszego..moze wystarczy

Zastanowilbym sie nad plyta czy to czasami nie jest jakis wyszukany model pod OC dla zawodowcow, bo wg mnie do 400 znajdzie sie super plyte i tez dobra a ta byc moze ma jeszcze jakies extra dodatki ze taka cena.

No właśnie też się zastanawiam, ale mam gotowy firewire i grafika niby jak w kartach d o150 zł, więc może być, droższa płyta ale karta nie bedzie konieczna.

Widze ze z dodatkowej grafiki zrezygnowales? Ok Twoj wybor.

W przyszłosci moze i sie zdecyduje, ale narazie rezygnuje

Ja bym sie zastanowil nad pamiecia, bo jak faktycznie nie chcesz az tyle wydawac to moze 2x 4Gb starczylo by narazie.
Chyba dopłace te 400 zł i już nie będę kombinował, najwyżej będę oszczędzał na biurku:D bo też już sobie zaprojektowałem i szukam wykonawcy.

Reszta chyba moze byc.

I ja proponuje poszukac konkretne modele w sieci np w wyszukiwarkach i porownywarkach cen, bo jak pojdziesz tak z ulicy do sklepu to na 100% wydasz wiecej.

właśnie, że szukałem tak pobierznie i praktycznie wszystko mają taniej, to jest serwis komputerowy, może maja jakies lepsze dojścia.

ZAPOMNIALEM o jednym. Klawiatura i mysz haha. Chciałbym cos bezprzewodowego - zawsze to mniej kabli na biurku, ale tu chyba nie ma filozofii i co mi doadzą w skepie to wezmę

pablo1991

Post autor: pablo1991 » wtorek 25 wrz 2012, 21:38

To chyba temat wyczerpany, bo nie widzę więcej sugesti, bardzo dziękuje za pomoc!

Teddy80

Post autor: Teddy80 » wtorek 25 wrz 2012, 22:38

To znaczy bezprzewodowych urzadzen nie polecam. Owszem kable sie nie beda petac ale za to masz wymiane baterii/akumulatorkow jak dobrze pojdzie co pol roku. Szczególnie to jest meczace przy myszy bo mialem kiedys taka zdalna i podziekowalem po pol roku.

Co do reszty ok, ciekawa jest tez plyta ASROCK P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA 1155 i nieco tansza ale pewnie nie ma F-W itd..

Tak jak juz pisalem procesor/plyta + pamiec to podstawowe elementy. Znam ludzi ktorzy dzialaja na konkretnie zmontowanych komputerach majac dysk jedynie 320 Gb..bo im to wystarcza ale jak masz 1 Tb dysk a slaby procesor i malo Ramu to nie dasz rady..

Jesli uzywasz poteznych wtyczek typu Kontakt z bibliotekami czy Hypersonic, Omnisphere to zuzycie pamieci bedzie duze wiec 16 Gb przyda sie, jesli nie uzywasz takich wielkich, obszernych pluginow to 8 chyba tez wystarczy.

Jeszcze tylko kwestia czy Cubase, o którym piszesz że uzywasz czy korzysta z pelnych 4 rdzeni? Bo sa aplikacje DAW, ktore nadal raczej uzywaja glownie tylko 2. Nie znam Cubase, bo pracuje na innych stad nie mam pojecia jak to jest aczkolwiek w tej wersji 5 nie powinno byc problemow chyba..

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 25 wrz 2012, 23:57

Więc tak:

Napęd jakiś samsung/pionieer/sony

Procesor bez K - nie ma sensu dopłacac skoro nie będziesz się zajmował OC a 4 rdzenie po 3GHz to naprawdę wypas i spokojnie da sobie radę z zaawansowanymi wtykami w dużej ilości

Co do płyty - Asrock Pro3 NIE MA obsługi procesorów z rdzeniem graficznym więc zmusziny był byś zakupić kartę graficzną

Co do obudowy - widzę że wygląd się spodobał - ok rozumiem ale na tym możesz naprawdę sporo zaoszczędzić a wygląd wbrew pozorom to sprawa trzeciorzędna

Co do zasilacza - skoro ma wjechać w przyszłości jakaś karta to faktycznie 500 będzie ok - jakiś ocz na przykład czy fortron - też można uciąć parę groszy i faktycznie bequiet z ciszą nie mają nic wspólnego

Ram - bierz póki tani i masz spokój - 8GB wystarczy owszem - jak uważasz

Co do dysku - NIE MA ŻADNEGO mulenia nawet jak go zapchasz (do 90% - wolne musi być na niespodziewane zachciewajki systemu/instalatorów) - nie wiem skąd Teddy wziął takie mniemanie

na systemowym mam 4 partycje od półtora roku prawie zapchane ostro(ostro koszę na kompie) i nie widzę żadnej różnicy pomiędzy działaniem na początku a obecnie)

Jedna partycja na system druga partycja na dane - jedyny problem to spadek transferu przy kopiowaniu pomiędzy partycjami

Ważne dbanie o system czyli DEFRAGMENTACJA której to nie wykonuje się na SSD

Różnica w cenie 500 a 1TB jest znikoma i na tym bym nie oszczędzał

ps.z tym sprzetem spokojnie da radę chyba że strzeli 40 sladów zapchanych wtykami bez sensu - pracowało się na znacznie słabszym sprzecie i jakoś porzadne rzeczy zrobić nie było problemem

co do firewire jak kolega pisał - dokupisz sobie kartę - to najmniejszy problem

co do bezprzewodowej klawki/myszy to problemem jest nadajnik szczególnie "nano" - umieszczony z tyłu jest doskonale ekranowany przez obudowę co skutkuje tym że z pół metra ledwo to działa

nie nastawiałbym się za złudną pogonią za wydajnością bo to nie ma sensu w tym wypadku

Teddy80

Post autor: Teddy80 » środa 26 wrz 2012, 01:23

A ja sie zastanawiam skad taka opinia ze Be Quiet z cisza nie maja nic wspolnego?

Jesli one nie maja z cisza nic wspolnego to Forton to jest mega młot mneumatyczny jesli chodzi o cisze w stosunku do Be Quieta i tak samo OCZ..jesli ktos sie chce bawic w taka amatorke i sprzet dla gracza, ktory nie zwraca uwagi na cisze bo i po co..no to mozna zakupic nawet Tracer..

Forton to porazka totalna..znam osobe, ktorej dzieki pewnemu modelowi Fortona spalilo sie pol komputera bo wystapily jakies przepiecia..i bylo 3 miesiace po gwarancji..takze no roznie to bywa.

ja sam mam Be Quiet System Power BQT 550W i narzekac nie moge i praktycznie go nie slychac..moim zdaniem nie ma zadnego bardziej cichego zasilacza na rynku..a jesli dla kogos cisza w pracy w studiu to nie piorytet to po co obudwa jakas wymyslona, wyszukana..i inne rzeczy..

Co do dysku to nie znam przypadku zeby w systemie Windows dysk wykorzystany w 50% nie zamulal systemu, podczas ladowania, zamykania, otwierania aplikacji itd..Wszystko sie robi 10 razy wolniejsze. Defragmentacja niewiele daje, szczegolnie wykonywana przy udziale windowsowego narzedzia. Nie bez powodu robi sie obrazy dysku i stawia raz na 1-1,5 roku wszystko na nowo, co innego Linux ale Windows tak ma i ja nie mowie o 100 Gb zajetych danymi ale o 50% i wiecej zajetym calym dysku..Poza tym mozna kupic 1, 2 a nawet 5 Tb tylko tak jak pisalem podstawowa kwestia to procesor/plyta i pamiec reszta to najmniejszy problem, a komputer z duzym dyskiem to tak jak samochod z duzym bakiem, nic nie mozna zrobic bo slabe podzespoly ale duzy dysk..totalnie bezsensu.

Wg mnie do pracy w studiu o wiele lepsze sa dyski ssd, szybkosc odczytu jest 10x lepsza niz zwykly SATA 2 co jest bardzo polecane..a tak to ładowanie gotowki w tradycyjne dyski, zeby miec zapas miejsca ale i tak 500 czy 750 bedzie az nadto wystarczajce.

Ja np mam 500 Gb oraz 250 Gb jeden Samsung, drugi WD i wystarczy mi to w zupelnosci a uzywam wielu wtyczek i to takich konkretnych ale sadze ze lepiej zakupic za chwile ssd niz sie ciagle bawic w SATA, ktory i tak jest nedzny. Owszem drozsze sa SSD ale mozna kupic mniejszy i tam ladowac to co sie otwiera, uruchamia i wtedy praca jest o niebo lepsza.

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 26 wrz 2012, 03:31

Głupoty piszesz

Fortron spalił bebechy to chyba nie miał żadnych zabezpieczeń - spalenie bebechów komputera przez zasilacz w obecnych czasach jest prawie niemożliwe (jedynie na mega chłamie)

poczytaj o zabezpieczeniach zamiast pisać bzdury

i nie be quiet nie jest cichy a i wciąz można trafić egzemplarz który piszczy

to jedna z bardziej przereklamowanych firm

ps.dlatego wspominałem o dobrze wyciszonej obudowie co niestety gryzie się z dobrą wentylacją

ważna jest amortyzacja dysków HDD jak i pójście na kompromis w kwestii tempertury - czyli nie staranie się na siłę uzyskać jak najniższych

obecny sprzęt nie rzeje się jak piekarniki pentium4 więc trzymanie go w okolicach 50 stopni mając ciszę to dobre wyjście

ale pewnych rzeczy się nie przeskoczy(szum powietrza)

tu też ważną rolę grają porządnie wyważone wentylatory

Zapominasz również o przepływie powietrza - już samo to generuje szum nie wazne jak ciche wiatraki byś miał

Co do linuksa - niezła bajka - nawet nie zdajesz sobie sprawy jak potrafi.a zamulac linuksy i mimo że dzięki indeksacji nie potrzebują teoretycznie defragmentacji to tak naprawdę o kant tyłka to rozbić

Pofragemntowane dane ZAWSZE będą powodować nadmierną pracę głowic a więc i wolniejszy dostęp jak i większy hałas - na każdym systemie plików - nie ma nawet najmniejszych szans tego uniknąć szczegolnie przy zapchanym dysku

dobry system może się starać trzymać pliki w całości bez fragmentacji ale kazdy kto choć drobine zna budowę dysku HDD doskonale wie jak to wpływa na wydajność dlatego w serwerach system lezy tylko na początku dysku i unika się przez ograniczanie wielkości partycji migrowania danych gdziekolwiek poza jego połowę

tę kwestię doskonale rozwiązuje każdy dysk SSD który ma transfery równe bądź wyższe niż HDD

Dysków SSD nie defragmentuje się(pomijając kwestię zużycia komórek pamięci) własnie ze względu że w kazdym momencie zarówno dostęp jak i transfer jest identyczny(pomijam buble gdzie spadał bo dysk był zapełniony więcej jak 50%)

ODPOWIEDZ