Gdzie instalować wielogigabytowe biblioteki brzmień?

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Zbynia
Re: Gdzie instalować wielogigabytowe biblioteki brzmień?

Post autor: Zbynia » środa 05 wrz 2012, 18:21

aha oczywiście cały soft na partycji systemowej a w przypadku jednego dysku także banki brzmień

Co innego projekty z zapisanymi wav czy banki wymagające sprawnego streamingu - takie ładuję zawsze na osobny dysk(nie partycję)

W sumie mógłbyś wyłuskać  z czasem te 300 pln na dobry SSD na system i soft :) a banki i projekty trzymać na hdd 

Awatar użytkownika
stereoman

Post autor: stereoman » czwartek 06 wrz 2012, 00:53

Czyli polecacie zrobic takie partycje? :

C (200GB): system, wszystkie programy i pliki VSTi, jakies male banki brzmien.
D (800GB) : pliki projektow (flp i zipy), gigabyty sampli wav (np typu one-shot), wielogigabytowe biblioteki brzmien instrumentow, oraz inne pliki (filmy, muzyka...)

to najlepsza opcja gdy ma sie tylko 1dysk?

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 06 wrz 2012, 00:56

Nie czytasz uważniwe

przy taki zestawieniu jedyne co polecam to jeden dysk na wszystko...partycjonowanie spowoduje tylko ciut większy porządek i żadnego(a czasem mniej) wzrost wydajności

Awatar użytkownika
stereoman

Post autor: stereoman » czwartek 06 wrz 2012, 01:23

ale na wypadek awarii systemu pliki projektow warto miec na innej partycji niz jest system, wiec podziele na partycje.
Hmm zastanawiam sie czy 200GB na partycje na ktorej bedzie tylko system i programy to nie za duzo?

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 06 wrz 2012, 12:59

...ale na wypadek awarii systemu pliki projektow warto miec na innej partycji niz jest system, wiec podziele na partycje.
Hmm zastanawiam sie czy 200GB na partycje na ktorej bedzie tylko system i programy to nie za duzo?

...

Jeżeli nie jesteś zapalonym komputerowcem i nie masz wielu aplikacji 50GB spokojnie wystarczy. 

Tak jak napisałeś - moim zdaniem zdecydowanie lepiej jest trzymać sample na osobnej partycji właśnie z powodu niezależności od systemu. Topowe samplery mają funkcję przypisywania ścieżki dostępu do dowolnego folderu. Tak więc każda manipulacja systemem nie wpływa na biblioteki sampli i dopóki dysk działa sprawnie zapominasz o ponownym ich wgrywaniu. Tyczy się to ponownej reinstalacji systemu jak i korzystania z backapów brazów partycji. 

Jeżeli chodzi o wydajność to w przypadku jednego dysku nie masz się tym co zajmować, poza tym zeby system był na pierwszej partycji.  

Pietro

Post autor: Pietro » czwartek 06 wrz 2012, 13:46

Przy zainstalowanych programach, sterownikach, aktualizacjach 50GB to mało. Po wyłączeniu pliku wymiany to u mnie nadal powyżej 50GB (Win7 64bit Pro), a system mam świeży, miesięczny, zainstalowany na SSD. Dlatego, polecałbym 100GB na sam system (z programami itd.). I z pewnością wydzieliłbym osobną partycję na system, wbrew temu, co mówi Zbynia. Przede wszystkim ze względu na bezpieczeństwo danych.

Ja mam włączone automatyczne backupy najważniejszych danych (projekty, gotowe audio i poczta) na jeden dysk wewnętrzny i jeden zewnętrzny. Ten drugi robię raz na jakiś czas i wywożę go do teściów. W każdym momencie mam swoją muze na 3 różnych dyskach, w tym jednym w innej lokacji.

Backupy sampli i automatyczne systemu, by mi się też przydały, ale chwilowo nie mam gdzie już tego pakować...

- Piotr

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 06 wrz 2012, 14:18

...
Przy zainstalowanych programach, sterownikach, aktualizacjach 50GB to mało. Po wyłączeniu pliku wymiany to u mnie nadal powyżej 50GB (Win7 64bit Pro), a system mam świeży, miesięczny, zainstalowany na SSD. Dlatego, polecałbym 100GB na sam system (z programami itd.). I z pewnością wydzieliłbym osobną partycję na system, wbrew temu, co mówi Zbynia. Przede wszystkim ze względu na bezpieczeństwo danych.

Ja mam włączone automatyczne backupy najważniejszych danych (projekty, gotowe audio i poczta) na jeden dysk wewnętrzny i jeden zewnętrzny. Ten drugi robię raz na jakiś czas i wywożę go do teściów. W każdym momencie mam swoją muze na 3 różnych dyskach, w tym jednym w innej lokacji.

Backupy sampli i automatyczne systemu, by mi się też przydały, ale chwilowo nie mam gdzie już tego pakować...

- Piotr
...

Tzn. ja mam mase programów 3 wersje Samplitudy (od 10), masę innych aplikacji i partycję 62GB. Zostało 15GB wolnego miejsca.  Więc może max te 70 bym polecił. 

Awatar użytkownika
stereoman

Post autor: stereoman » piątek 07 wrz 2012, 00:25

dobra, to dam 100GB na system i programy, bo 20% wolnego miejsca musi byc by móc robic defragmentacje...

Awatar użytkownika
astro

Post autor: astro » poniedziałek 05 lis 2012, 20:18

Pozwólcie, że podepnę się pod temat z dwoma pytaniami:
1. Podział bibliotek sampli na dwa fizyczne dyski SSD czy lepiej macierz RAID 0? Co będzie szybsze i praktyczniejsze?
Doprecyzuję pytanie.
Mam duże biblioteki sampli - kilka instrumentów NI, EWQL itp. W jednym projekcie wykorzystując po kilka z nich. Dyski SSD tanieją. Czy jeżeli podzielę bibliotekę na dwa fizyczne dyski (kilka instrumentów na jeden, kilka na drugi) odczuję przyśpieszenie w ładowaniu się projektu i poprawię stabilność systemu? Czy lepiej będzie stworzyć z dwóch dysków macierz RAID 0 i umieścić wszystko na jednej logicznej partycji?
Nie zapominajmy, że macierz RAID 0 z dwóch dysków to dwa razy większe prawdopodobieństwo awarii.
2. Drugie pytanie dotyczy funkcji TRIM w dyskach SSD. Czy jeżeli na dysku SSD będą tylko biblioteki sampli (raz wgrane i nie kasowane), to czy opłaca się tę funkcję aktywować? I co jeśli na dysku tym będą też pliki sesji a funkcja nie będzie uruchomiona? W przypadku macierzy funkcja TRIM działa na razie w teorii (potrzebny Win8 i nowy BIOS płyty).
Arek - Radzyń Podlaski

Awatar użytkownika
astro

Post autor: astro » poniedziałek 05 lis 2012, 20:26

I jeszcze ciekawostka: SSD w praktyce
Arek - Radzyń Podlaski

ODPOWIEDZ