Czyli innymi slowy przejsciowka nie? Tak naprawde, uzywam tego interfejsu w warunkach domowego studio(duze słowo), bo tylko tak mogę podłączyć klawisz, który słuzy mi za klawiature sterującą do MIDI. Żadko zdarza mi się połączyć mikrofon. Da redę, czy nie?
Przejściówka FireWire - USB
Re: Przejściówka FireWire - USB
...
Czyli innymi slowy przejsciowka nie? Tak naprawde, uzywam tego interfejsu w warunkach domowego studio(duze słowo), bo tylko tak mogę podłączyć klawisz, który słuzy mi za klawiature sterującą do MIDI. Żadko zdarza mi się połączyć mikrofon. Da redę, czy nie?...
Ale po co walczyć z jakąś niedziałającą przejściówką w domowych warunkach? Firewire w komputerach stacjonarnych zdaje się jest często, wystarczy się wpiąć w płytę główną. A jak nie, to masz karty na pci...
Nie ma takich przejściówek i nigdy nie było - taki kabelek współpracował z niektórymi kamerami video które na jednym gnieździe potrafiły obsłużyć dwa protokoły (FW i USB)
and 01 apple nie ma tu nic do gadania - thunderbolt to interface intela(który sobie faktycznie sporo liczy za licencję)
and 01 apple nie ma tu nic do gadania - thunderbolt to interface intela(który sobie faktycznie sporo liczy za licencję)...
fakt, masz rację, zasugerowałem się pierwszym właścicielem znaku handlowego, a to było właśnie apple.
Coraz mniej jest laptopów z FW, a jak są, to sporo kosztują. W Desktopie, nie mam FW i nie stać mnie teraz na wymianę płyty. Krótko mówiąc - czyli nie ma doraźnego rozwiązania? Mój interface, to stare, ale jare M-Audio 410.
...
Coraz mniej jest laptopów z FW, a jak są, to sporo kosztują. W Desktopie, nie mam FW i nie stać mnie teraz na wymianę płyty. Krótko mówiąc - czyli nie ma doraźnego rozwiązania? Mój interface, to stare, ale jare M-Audio 410....
Przecież można kupić kontroler FireWire. Zobacz sobie tylko jakie chipsety podaje producent karty, jako najlepiej współpracujące znią, to może uda ci się trafić na taki sam.
Pozdrawiam
Kontrolery FW na PCI można dostać już za parę groszy na Alledrogo, w sklepie czasami są jakieś zaległości (rzadko schodzą ostatnimi czasy) - można dostać za małe pieniądze. Ostatnią zresztą kupiłem kabel naprawdę gruby VGA 5m za 20zł, jakościowo to były lata 90' gdzie kosztował pierwotnie parę razy więcej - bez porównania do dzisiejszych chińskich kabelków. To samo może być z kontrolerem - leży może jakiś bidul na magazynie, a ma bardzo dobry chipset.
Nie rozumiem również przejściówek z USB<->Firewire i lamentu że tylko nowe drogie laptopy mają te złącze - ostatnio rozglądałem się za nowymi laptopami i namierzenie delikwenta z FW na pokładzie nie było problemem.
ZAWSZE można dołożyć kartę na PCMCIA lub ExpressCard 34 z obsługą FireWire i zdaje to egzamin, o ile chipset zastosowany na takowej karcie nie robi problemów w konkretnym interfejsie (temat szeroko omawianej kompatybilności na forum).
...
Kontrolery FW na PCI można dostać już za parę groszy na Alledrogo,
No widzisz, to jest jakies rozwiazanie. Znam sie bardzo, bardzo malo na hardware, dlatego gdybys mogl mi podeslac jakis link, do przykladowego kontrolera, to bede wiedzial od czego zaczac szukac/czytac. O co chodzi z kwestia chipsetu? Chodzi o jego jakosc czy dopasowanie?
No widzisz, to jest jakies rozwiazanie. Znam sie bardzo, bardzo malo na hardware, dlatego gdybys mogl mi podeslac jakis link, do przykladowego kontrolera, to bede wiedzial od czego zaczac szukac/czytac. O co chodzi z kwestia chipsetu? Chodzi o jego jakosc czy dopasowanie?
...
http://www.komputronik.pl/category/1016/FireWire_%28IEEE-1394%29.html
O takie coś chodzi. A co do chipsetu to chodzi o to, że producenci kart dźwiękowych podają dla swoich produktów najbardziej kompatybilne chipsety z ich kartami. Wejdź na stronkę producenta swojej i zobacz jakie poleca chipsety. Z FW jest taki minus, że jak kupisz jakiś pierwszy lepszy kontroler to może po prostu nie zadziałać z kartą, to o to tu chodzi. Jak loteria. Dlatego lepiej postarać się znaleźć taki chipset jaki wymieniają.
Z tego co pamiętam chipset VIA jest chyba najbardziej problemowy, Texas Instruments już lepiej. Sam osobiście posiadam RICOHa na płycie głównej w laptopie i zero problemów. Szybciej będzie jak podasz nazwę interfejsu - jeśli ktoś na forum takowy posiadał, na pewno znajdzie się informacja w starszych postach z czym działa a z czym nie. Dodam tylko że swego czasu (pół roku temu) kupowałem dla kumpla kości RAM i zamówiłem mu od tego samego sprzedawcy za 10zł kontroler na Allegro - działał wyśmienicie z Tascamem i MOTU;). A nawet nie pamiętam co tam był za chipset...
Problem z kompatybilnością nie polega na tym czy interfejs z kontrlerem w ogóle będzie współpracował - objawia się to przede wszystkim tzw. "dropami", czyli "skakaniem"/ucięciami dźwięku - najczęściej przy nagrywaniu, ale też i przy odtwarzaniu. A jak wiadomo takie numery w dziedzinie audio przechodzić nie mogą... Polecam lekturę starszych wątków celem przybliżenia sobie problemu.