Laptop do studia

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Caroozo
Re: Laptop do studia

Post autor: Caroozo » sobota 04 cze 2011, 05:24

Kupując laptopa do pracy trzeba się liczyć z tym że prędzej czy później pojawią się problemy natury sprzętowej - głównie chodzi o temperaturę, zużywanie się pewnych komponentów czy wręcz ich palenie się... Mi poszła ostatnio grafika (droga zabawa - 600zł) oraz kostka RAMu w 3-letnim laptopie, który pomimo słabych jak na teraz osiągów - radzi sobie całkiem nieźle. Jeżeli chodzi o wydajność dzisiejszych maszyn to nie obawiałbym się specjalnie który model "podoła".

Polecam wziąść laptopa z Core i7, najlepiej bez systemu żeby zakupić 64bit Windows 7 (tudzież dostać laptop już z takim systemem), na dzieńdobry jedna kostka 4GB RAM (można zawsze dokupić jak będzie braknąć), jeśli chodzi o grafikę polecam aktualne rozwiązania jakie stosuje np. Acer - 2 karty - jedna do 2D, jedna do aplikacji 3D. Rzecz która jest arcyważna to GWARANCJA - naprawdę radzę wziąść jej przedłużenie (nawet do 5 lat) - gdzieś po około 2-3 latach laptop zaczyna się sypać i jest płacz ;).

Przy wyborze radzę też wziąść pod uwagę jakieś testy, recenzje - jak wypada grzanie się delikwenta - sprzęt nie będzie służył do pasjansa tylko do wielogodzinnej pracy, i powtórzę jeszcze raz - jeśli nie będzie się o niego dbało, ma prawo się psuć... A naprawa MacBooka zaraz po skończeniu się gwarancji nie należy do najtańszych;)...

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » sobota 04 cze 2011, 11:52

Acer to jest chyba najgorsza marka laptopów. Ich serwis zatrudnia 2 razy mniej ludzi niż przeciętny serwis, i daje im mniej czasu na wykonanie naprawy. Zepsute laptopy wracają do klientów z naklejką "naprawiony". W ogóle to darujcie sobie też wypasione karty graficzne, bo do niczego to potrzebne nie jest. Chcecie mieć dobrego laptopa to bierzcie modele BIZNESOWE sprawdzonych marek - Sony, HP, Dell, Lenovo itp.

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » sobota 04 cze 2011, 17:15

...Acer to jest chyba najgorsza marka laptopów. Ich serwis zatrudnia 2 razy mniej ludzi niż przeciętny serwis, i daje im mniej czasu na wykonanie naprawy. Zepsute laptopy wracają do klientów z naklejką "naprawiony". W ogóle to darujcie sobie też wypasione karty graficzne, bo do niczego to potrzebne nie jest. Chcecie mieć dobrego laptopa to bierzcie modele BIZNESOWE sprawdzonych marek - Sony, HP, Dell, Lenovo itp.... 

Nie bronię Acera bo to paździerz w większości przypadków, ale akurat wyższe modele i te flagowe mają jedną malutką przewagę - są często tańsze od innych marek, i Acer ładuje naprawdę dobre podzespoły w niewygórowanej cenie. Ja się trochę obawiałem Acera, ale poza awarią karty (podobno i tak miałem szczęście bo te modele lubiły się psuć - wada fabryczna) nie mogę narzekać... W przypadku Sony płacisz w sporej części za firmę i styl. HP?? Chyba żartujesz...:) Lenovo to w sumie IBM - można polecić. Dell jest równie dobry. W ogóle nie ma czegoś takiego jak dobre marki i złe marki. Każdy ma swoją opinię - często wyrobioną poprzez złe doświadczenia, czy też coś gdzieś ktoś usłyszał i że to czy tamto jest lepsze... Dlatego bierzesz laptopa z wyższej półki, wykupujesz gwarancję i chodzi... A psuje się wszystko.

Karta graficzna - rzecz zbędna do produkcji muzyki - ale raczej laptopy z mocnymi procesorami siłą rzeczy nie mają tylko zintegrowanych układów GPU... Więc rada żeby wziąść "dualny" układ. Model BIZNESOWY kolego to ma przeważnie jakiś lipny procesor - ja myślę że do DAW nadawać się będą raczej modele przeznaczone dla graczy - dużo ram i mocny procesor. To jest już duży rynek i szybciej coś tam się znajdzie. Biznesówki np. IBMa seria T to inny standard - lekka waga, tytanowy stop obudowy - chodzi o coś innego - prestiż i jakość, nie osiągi - które tutaj są podstawą.

Podstawą również w laptopach jest STABILNOŚĆ - dlatego tak ważne jest chłodzenie i dbanie o ten sprzęcik. Ostatnio serwisowałem Toshibę za 3 tysiące - facet palił w pomieszczeniu, syf na radiatorze i chipsecie od grafy/procesorze i się przegrzewał aż się spalił - i układ do reballingu poleciał. Także kwestia podejścia.

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » sobota 04 cze 2011, 17:52

...
...Acer to jest chyba najgorsza marka laptopów. Ich serwis zatrudnia 2 razy mniej ludzi niż przeciętny serwis, i daje im mniej czasu na wykonanie naprawy. Zepsute laptopy wracają do klientów z naklejką "naprawiony". W ogóle to darujcie sobie też wypasione karty graficzne, bo do niczego to potrzebne nie jest. Chcecie mieć dobrego laptopa to bierzcie modele BIZNESOWE sprawdzonych marek - Sony, HP, Dell, Lenovo itp.... 

Nie bronię Acera bo to paździerz w większości przypadków, ale akurat wyższe modele i te flagowe mają jedną malutką przewagę - są często tańsze od innych marek, i Acer ładuje naprawdę dobre podzespoły w niewygórowanej cenie. Ja się trochę obawiałem Acera, ale poza awarią karty (podobno i tak miałem szczęście bo te modele lubiły się psuć - wada fabryczna) nie mogę narzekać... W przypadku Sony płacisz w sporej części za firmę i styl. HP?? Chyba żartujesz...:) Lenovo to w sumie IBM - można polecić. Dell jest równie dobry. W ogóle nie ma czegoś takiego jak dobre marki i złe marki. Każdy ma swoją opinię - często wyrobioną poprzez złe doświadczenia, czy też coś gdzieś ktoś usłyszał i że to czy tamto jest lepsze... Dlatego bierzesz laptopa z wyższej półki, wykupujesz gwarancję i chodzi... A psuje się wszystko.

Karta graficzna - rzecz zbędna do produkcji muzyki - ale raczej laptopy z mocnymi procesorami siłą rzeczy nie mają tylko zintegrowanych układów GPU... Więc rada żeby wziąść "dualny" układ. Model BIZNESOWY kolego to ma przeważnie jakiś lipny procesor - ja myślę że do DAW nadawać się będą raczej modele przeznaczone dla graczy - dużo ram i mocny procesor. To jest już duży rynek i szybciej coś tam się znajdzie. Biznesówki np. IBMa seria T to inny standard - lekka waga, tytanowy stop obudowy - chodzi o coś innego - prestiż i jakość, nie osiągi - które tutaj są podstawą.

Podstawą również w laptopach jest STABILNOŚĆ - dlatego tak ważne jest chłodzenie i dbanie o ten sprzęcik. Ostatnio serwisowałem Toshibę za 3 tysiące - facet palił w pomieszczeniu, syf na radiatorze i chipsecie od grafy/procesorze i się przegrzewał aż się spalił - i układ do reballingu poleciał. Także kwestia podejścia.
...

Biznesówki z dobrymi podzespołami są oczywiście droższe, ale mają swoje zalety - mniej się psują, wolniej zużywają, nie grzeją się tak mocno, ciszej chodzą, nie mają wytanionych rozwiązań jak większość lapków do 3000zł. Twoim zdaniem Acer jest godny polecenia bo czasem się znajdzie egzemplarz, który się nie zepsuje, a cena to wielki plus. Moim zdaniem na laptopie nie można oszczędzać i warto dopłacić do normalnego lapka o dobrej ergonomii, niskiej awaryjności, szybkim serwisie, dobrej pomocy telefonicznej. Dzwoniłeś kiedyś do pomocy technicznej Acera? Porównywałeś kiedyś jaki jest głośny/gorący w porównaniu do biznesówki HP? A może kiedyś rozbierałeś te wyższe modele Acerów na części? Jeśli nie to spróbuj w wolnym czasie. Być może nie ma czegoś takiego jak dobre marki i złe marki, ale jak najbardziej są dobre i złe modele danych marek. Każdy może mieć swoją opinię, ale wolę opinie ludzi którzy serwisują komputery niż użytkowników, bo oni przerabiają tysiące kompów, a zwykły konsument kilka przez całe życie.

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » niedziela 05 cze 2011, 05:34

Biznesówki z dobrymi podzespołami są oczywiście droższe, ale mają swoje zalety - mniej się psują, wolniej zużywają, nie grzeją się tak mocno, ciszej chodzą, nie mają wytanionych rozwiązań jak większość lapków do 3000zł. Twoim zdaniem Acer jest godny polecenia bo czasem się znajdzie egzemplarz, który się nie zepsuje, a cena to wielki plus. Moim zdaniem na laptopie nie można oszczędzać i warto dopłacić do normalnego lapka o dobrej ergonomii, niskiej awaryjności, szybkim serwisie, dobrej pomocy telefonicznej. Dzwoniłeś kiedyś do pomocy technicznej Acera? Porównywałeś kiedyś jaki jest głośny/gorący w porównaniu do biznesówki HP? A może kiedyś rozbierałeś te wyższe modele Acerów na części? Jeśli nie to spróbuj w wolnym czasie. Być może nie ma czegoś takiego jak dobre marki i złe marki, ale jak najbardziej są dobre i złe modele danych marek. Każdy może mieć swoją opinię, ale wolę opinie ludzi którzy serwisują komputery niż użytkowników, bo oni przerabiają tysiące kompów, a zwykły konsument kilka przez całe życie....

Za 3 tysiące są już naprawdę dobre maszynki - "wytanione" rozwiązania mają te do 2, większość jednak ma podobne podzespoły, kwestia jakości, wykonania i jak mówisz serwisu. Acer nie błyszczy tutaj, ale zobacz ile tego się sprzedaje, porównaj odsetek reklamacji w stosunku sprzedaż/naprawa - i statystyki nie wychodzą tak źle... Wiem ile i jakich laptopów innych marek idzie na naprawy gwarancyjne w dużych lokalnych sklepach - nie ma znaczącego odchylenia jednego producenta od innego, wręcz jest niekorzystnie dla pewnych "pewniaków"...

Dużo znajomych ma Acer'y - tylko mi się zepsuł jak na razie. Toshiby poszły dwie, HPki biznesówki właśnie też - i to takie głupoty jak taśma od inwertera czy napęd po 2 miesiącach.. Naprawdę kwestia szczęścia. Są modele grzejące się/hałasujące, są i takie które mają maksymalnie 35 stopni w stresie... Parę komputerów w życiu rozbierałem, m.in. swojego to mam pojęcie. Chyba masz kolegów tylko w serwisie Acera i HP - wnioskując po wypowiedzi;). Wiesz - to tak jakbyś zapytał mechaników serwisujących Fiata i Renault które samochody się najczęściej psują na skalę Polski chociażby;). Chyba że masz znajomych w jednym z niewielu serwisów w Polsce gdzie mają odpowiednie części i sprzęt, jak np. maszyny do reballingu, karty MXM itd.

Wniosek - kupować modele cieszące się dobrą opinią i tyle. Marka to nie wszystko - choć dużo powie właśnie o serwisie czy jakości wykonania wszystkich produktów, to ja wyznaję zasadę że jest dobry model i zły model - nie firma ;).

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » niedziela 05 cze 2011, 15:01

Mam HP i wiem jedno- NIGDY WIĘCEJ TEGO NIE KUPIĘ. Kilkoro znajomych z HP także narzeka- lapki grzeją się jak jasna cholera.

Myślę osobiście nad Lenovo ThinkPad (mowa oczywiście o zwykłych, nie Edge- bo to solidne maszyny) do zastosowania w domu i na wyjazdy- a że licho nie śpi, wydaje mi się że warto w takie coś zainwestować. W rodzince są w obiegu dwa Delle (lapki) i niestety kilka razy odwiedziły serwis (pech albo faktycznie już Dell jest tylko znaczkiem).

Ostatnio moją uwagę przykuł jeszcze jeden producent- Samsung, a ściślej jego RC520. Parametry są całkiem przyzwoite (i5 2410M, 4GB RAM, 500GB HDD, GeForce GT 520M)- mało tego ma już W7 64 bit. No i ta cena- 2,6 k.

Mimo wszystko do lapka warto sobie sprawić podstawkę chłodzącą (wszak ciężko w lapkach jest o naprawdę wydajny fabryczny układ chłodzący- bo gdzie to zmieścić :) )- tylko jest teraz kwestia następująca- czy lepiej zainwestować w Zalmana NC2500 z dwoma wiatraczkami 50x50 i kilkoma ciekawostkami, jaką jest m.in. kieszeń na dodatkowy dysk 2,5' oraz hub USB, czy w Zalmana NC-3000 z jednym dużym wiatrakiem 220.

Stay Psychedelic People!

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 05 cze 2011, 16:03

Kolega tak pluje na acera a największe padliny robi HP(szczególnie te biznesowe to syf) i Fujitsu...acer to obecnie znacznie lepszy sprzęt niż te dwie marki w dodatku w świetnej cenie.

Serwis?bardzo dobry i sprawny - jak narazie przez tyle lat tylko dwójka znajomych skorzystała.HP kolegi był 3 razy bo okran migał po pewnym czasie - nie potrafili sie uporać.

Bardzo dobre obecnie (i niedrogie) są samsungi - polecam - ciche wydajne i trwałe.

Rozwodzicie się nad procesorem czy grafiką a tak naprawdę najważniejszą rzeczą są dyski i już na wstępie lepiej wymienić na mający 7200obr/minutę albo na SSD.

Core i3/i5 w zupełności wystarczy (szczególnie sandy bridge) do wydajnej pracy.

ps.Centrino to platforma - były tam zarówno dziadostwa jak celeron po 4 rdzeniowe procki.

ps2.ten hp z linka to strasznie słaby sprzęt - za kasę z kosmosu - jak już chcesz cos dobrego do pracy to szukaj laptopa z mozliwościa montazu 2 dysków

Zobaczcie również asusa - maja dobry sprzęt np.:

http://www.asus.com/Notebooks/Versatile_Performance/K93SV/#specifications

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » poniedziałek 06 cze 2011, 01:22

ps2.ten hp z linka to strasznie słaby sprzęt - za kasę z kosmosu - jak już chcesz cos dobrego do pracy to szukaj laptopa z mozliwościa montazu 2 dysków

Zobaczcie również asusa - maja dobry sprzęt np.:

http://www.asus.com/Notebooks/Versatile_Performance/K93SV/#specifications...

Hm a w jakim sensie słaby? Bo ja tam widzę bardzo solidny sprzęt.

Osobiście mam HP prawie 3 lata na którym pracuję bardzo dużo i nie narzekam na markę.

Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » poniedziałek 06 cze 2011, 01:25

P.S. Asus z linka ma duży wyświetlacz czyli słabo z baterią...

Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

dust

Post autor: dust » poniedziałek 06 cze 2011, 22:43

Można je trochę w domowy sposób chłodzićSmile Generalnie plan przyszłościowy u mnie jest taki, żeby targać małego Macbooka w terenie a w domu podpiąć go pod led Cinema display, myszy i klawiatury. Macbook sobie leży zamknięty a praca jak na stacjonarnym. Całość zużywa z 85W, więc przyszłościowo nawet lekka oszczędność na prądzieCool...

Szczerze odradzam zamykanie matrycy podczas pełnej pracy laptopa ponieważ oddaje on ciepło tak naprawdę całą konstrukcją, asczególnie klawiaturą i matrycą.

Co do firmy HP to zgodzę się z przedmówcami, że nigdy bym nic z tej firmy nie kupił, no może oprócz serwera.
Wszyscy znajomi co zainwestowali w tę markę laptopów maja z nimi kłopoty, ale za to jak ładnie się błyszczą
Wielokrotnie naprawiałem i wysyłałem do serwisu i nadal wysyłam drukarki HP (jeden serwisant HP śmiał nawet stwierdzić, że drukarka nie pobiera papieru bo kartka A4 ma złe wymiary ).

Zawsze będę polecał Lenovo, słyszałem dobre opinie o Samsungach, a za markę Sony nie warto przepłacać.
Co do MACów to moje doświadczenie polegało na zainstalowaniu iAtkosa na moim laptopie i mogę powiedzieć, że po prostu dostał on skrzydeł. Moje kontrolery jak i interfejs chodziły na nim bez zastanowienia co niestety na windowsie nie jest już tak piękne.

ODPOWIEDZ