Procesor do produkcji - Intel czy AMD?

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
maxi200
Re: Procesor do produkcji - Intel czy AMD?

Post autor: maxi200 » czwartek 21 kwie 2011, 22:32

...
...Do posiadaczy Phenomów - ostatnio przerzuciłem się na ten procesor, ale coś mi się tnie (na chwilę loopuje) w bardziej rozbudowanych sesjach w Kubusiu. I właśnie nie wiem czy to jest wina tego procka , płyty (asus) czy tego, że mam tylko jeden dysk twardy????... 

I co że jeden dysk? ;) Jeden model ma transfer 60 MB/s a inny 240 MB/s ... napisz lepiej co to za dysk.

Jaki masz procesor? Phenom X3 8450 czy Phenom II X6 1100T?

Ile masz pamieci RAM? 1 GB czy 16 GB?
...

tez jestem ciekawy...

Wracając do mojego problemu. Doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że zakup Intela wiązał by się z dodatkowymi kosztami ale mam dość męczarni i jestem gotowy zapłacić więcej za święty spokój i komfort pracy.

wybierając 1100T sugeruje się 6 rdzeniami (S1 wspiera wielordzeniowość) nawet w testach chip.pl wypada najlepiej ze wszystkich AMD. Core i7-2600K jest znacznie wyżej i dlatego też go biorę pod uwagę. Nie jestem informatykiem i nie orientuje się aż tak bardzo w kwestiach technicznych dlatego pytam na forum co wybrać.

Tym czasem zastanawiam się czy u mnie jest wszystko w porządku. Przesiadłem się na S1 z FL Studio gdzie nigdy nie miałem takich problemów...

Teraz tak: jak odpalę samo S1 projekt startowy to wszystko jest ok, zużycie CPU 1% Żadna inna aplikacja nie obciąża znacznie procesora. Ale w czasie pracy z biegiem dodawania kolejnych elementów utworu zużycie procesora rośnie bardzo szybko.

screen z mojego projektu jak widać nie wiele tego a procesor 90%

http://img593.imageshack.us/i/75355676.jpg/ />
http://img8.imageshack.us/i/62521333.jpg/ />
http://img847.imageshack.us/i/21603615.jpg/

Massive miałem na "Ultra" zmiana wszędzie na "Eco" nie wiele pomogła różnica kilku procent.

Nie wiem może zła wersje zainstalowałem S1. Jaka powinienem x64 czy x86 czy nie ma różnicy? Na razie pracuje na xp 2 gb ramu ale niebawem chce się przesiąść na windwsa 7 64bity i dokupić przynajmniej jeszcze 2 gb ramu.
Może mam dysk twardy za wolny to jest jakiś Samsung 5200 obr/min ma to znaczenie?
Sam już nie wiem, może nie w procesorze tkwi problem martwi mnie to że Bardzo odciążone jest samo CPU
Może to być wina kart dźwiękowej? albo ASIO? ja mam Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Music.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » czwartek 21 kwie 2011, 22:50

Jeśli to jest xtreme music a nie xtreme audio to wszystko jest ok.

Sprawdzałeś latencję DPC? może coś Ci obciąża system.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

maxi200

Post autor: maxi200 » czwartek 21 kwie 2011, 23:28

...
Jeśli to jest xtreme music a nie xtreme audio to wszystko jest ok.

Sprawdzałeś latencję DPC? może coś Ci obciąża system. ...

dokładnie to mam taką kartę Creative CA20K1 X-Fi Xtreme Fidelity Audio Processor 

kupiłem na allegro od gościa jako Xtreme Music razem ze sterownikami

latancja chyba ok same zielone słupki, żadnych skoków... 

maxi200

Post autor: maxi200 » piątek 22 kwie 2011, 00:17

a tak swoją drogą to zapytam jeszcze jakie ma znaczenie jesli chodzi o PC w studio pamieć L1,L2,L3 (zauważyłem, że pamięc L3 w 1100T jest taka sama jak w moim starym 550 czyli 6 MB)?

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 22 kwie 2011, 06:36

...

dokładnie to mam taką kartę Creative CA20K1 X-Fi Xtreme Fidelity Audio Processor 

kupiłem na allegro od gościa jako Xtreme Music razem ze sterownikami
... ...

Czy ta karta sprzętowo wspiera ASIO? Bo jezeli nie i pracujesz na softwarowej wersji (Asio4all), nie jest dziwne ze obciązenie CPU staje się większe.  Rownież z tego co widzę na screenie ilustrujacego twój mikser - wcale nie jest tak malusio tych wszytskich insertów. Widzę żę uzyłeś wielokrotnie OZONE 4 na insertach scieżek.  Informuje ze jest to bardzo zasobożerna wtyczka - w dodatku masteringowa.  Zamień ją na lżejszy model inaczej żadna sesja nie wytrzyma obciązenia.  W ramach testu wyłącz wszytskie instancje OZONE'a i sprawdz o ile spadnie uzycie CPU całej sesji. 

Inną rzeczą jest, że tak czy siak, dobrze jakbyś miał takich rdzeniu jak masz, przynajmniej 4.  Więc najlepszą niedrogą alternatywą jest Phenom II X4 965BE - 975BE. 6 rdzeni nie koniecznie. Lepiej dołóż pamieci RAM. Bo widzę ze masz duze uzycie pamięci wirtualnej obsługiwanej przez dysk twardy. A to jest niedoposzczalne, jezeli chcesz zeby maszyna działała plynnie.  Czyli wskrócie:

1. Zamien system na 64 bit.

2. Pamieć RAM minimum 6GB 

3. Zlikwokować przyczyne uzycia pliku stronicowania

4. Ograniczyc uzyie OZONE'a 4 na sciezkach.

5. Zamienic Dual Core na QuadCore.

6. Dbać o optymalizacje każdej sesji.

Zauwazylem ze ludzie ze wgledu na rozwoj komputerów osobistych (mocy) przestają dbać o optymalne wykorzystanie mocy komputera. Wiele osob wrzuca bezmyślnie pluginy na inserty nie zdając sobie sprawy ze kazdy znich to dodatkowa latencja całej sesji i niepotrzebne obciązenie CPU, utrudnienie live monitoringu z efektami podczas nagrywania itp. A mozna wiele rzeczy uproscic. Zamiast kompresować 7-mioma kompresorami 7 sciezek wokali, mozna uzyć jednego na grupie. Zamiast poglosować 15 głosów chórków 15 poglosami, robimy jeden dyżurny poglos na Aux lub grupie.  Poprostu trzeba myśleć jak maksymalnie uproscic sesje. Nie zawsze konieczne jest uzycie Ozona na scieżce, którego ta na dobrą sprawe mozna zastąpić dziesiątką innych prostrzych pluginów. Po co uzywać tyle wtyczek, kiedy realnie nie zawsze jest to konieczne? 

OPTYMALIZACJA SESJI AUDIO MIDI - kolejny temat do rozpracowania. Smile 

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 22 kwie 2011, 06:46

Doczytalem jeszcze na temat twojego dysku.

Jezeli uzywasz sampli, samplerów to posiadanie dysku 5400 obr, w dodatku jednego, jest sytuacją niedopuszczalną w systemie do pracy AUDIO.  Absolutne minimum to dwa wględnie szybkie dyski 7200 z podziałem na sestem i na sesje audio. Optymalna konfiguracja zaczyna się od 3 do 4 dysków z podziałem na role.  Twój komputer obecnie nie jest poprawnie skonfigurowany i nie nadaje sie do profesjonalnej pracy. I nie chodzi tutaj tylko o CPU, rzecz jasna.  Twoja konfuguracja wskazuje na komputer typu składak z Media Markt lub Tesco, albo składak z priorytetem na minimum ceny.  Smile   Nikt przy zdrowych zmysłach nie wsadzi tylko jednego dysku 5400 do komputera typu workstation z 2 GB ramu.  No chyba ze biurowego.

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 22 kwie 2011, 07:42

Więc najlepszą niedrogą alternatywą jest Phenom II X4 965BE - 975BE. 

...

Moim zdaniem Phenom II X4 955 ... a jak ma być drożej (i szybciej) to SandyBridge i5 . Najszybsze Phenom II X4 wydzielają dużo ciepła (ciężej jest to po cichu schłodzić).

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 22 kwie 2011, 08:13

...

Moim zdaniem Phenom II X4 955 ... a jak ma być drożej (i szybciej) to SandyBridge i5 . Najszybsze Phenom II X4 wydzielają dużo ciepła (ciężej jest to po cichu schłodzić).
...

Nie polecałbym koledze Intel'a (pisałem o tym wcześniej).  Duzo mniejsze pieniądze niech lepiej zainwestuje w optymalizacje tego juz ma (Dyski, dodanie RAM'u, CPU).  Nie wspominając juz o problemach związanych z reinstalacją całego systemu operacyjnego. W niższej półce cenowej Intel w niczym nie bije AMD i żeby miała sens inwestycja w Intel'a musiałby stawiać na CPU z półki powyzej 1500zł (tak ogólnikowo mówiąc). 

SandyBridge niczemu nie pomoze - bo układ grafiki w CPU nie doda ani grama mozliwosci obliczeniowych w w obecnych aplikacjach audio.  

A ciche chłodznie do AMD nie kosztuje więcej niż 90-120zł. Które schłodzi wszytsko na zimno przy minimalnym możliwym wiatrakowym hałąsie.  Do intela musiałby kupić takie samo chlodznie, bo zawsze Box'owe jest glośne. Więc kwestia chlodznia to temat  tak czy siak obowiązakowy dla każdego co pracuje z dzwiękiem bez wgledu na platforme. 

Odnośnie Ozone'a - jest tam wiele wiele mozliwosci optymalizacji jego pracy do sytuacji. Wyłączanie pracy w trybie stereo na mono kiedy nie ma takiej potrzeby, ogranicznie pasm itp. Mozna zaoszczędzić nawet 50%. 

maxi200

Post autor: maxi200 » piątek 22 kwie 2011, 08:43

Bardzo dziękuje za treściwe odpowiedzi już wiem na czym stoję

czyli procesor mówicie, że będzie lepszy 4 rdzeniowy a z pozostałej kasy lepiej dokupić ram jak wyczytałem gdzieś wcześniej na forum nie ma wielkiej różnicy jaki byle by ddr3?

i wymienię swój dysk 500gb na na dwa po 250gb na jednym dysku będę miał sample wav. rex. presety itp. a na drugim całą resztę

Możne coś takiego: WD Caviar SE16 WD2500AAKS (250GB, 16MB, SATA/300) tylko mam jeszcze pytanie ważna jest ilość Cache dysku?
Ja zawsze miałem dyski Samsunga i byłem z nich zadowolony nie wiem jak jest z innymi firmami.

Moja karta wspiera Asio zresztą czy na asioforall czy na własnych sterownikach asio zachowuje się podobnie.

Ozona sprawdzę jak będę w domu.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 22 kwie 2011, 10:15

...
Bardzo dziękuje za treściwe odpowiedzi już wiem na czym stoję

czyli procesor mówicie, że będzie lepszy 4 rdzeniowy a z pozostałej kasy lepiej dokupić ram jak wyczytałem gdzieś wcześniej na forum nie ma wielkiej różnicy jaki byle by ddr3?

4 powinny wystarczyć do komfortowej pracy, ale 6 to jest oczywiscie opcja tylko na plus. Jak cie stać to kup, jak nie to lepiej dolozyc zato ram lub dysk. Poprostu zdrowy rozsądek.  Pamiec musisz dołozyc taki sam typ jak masz obecnie. Zeby byly kompatybilne aparametraami. Lub wymienic całą pamieć - wredy nie musisz sie martwic o kompatybilnosc. DDR3 - bo taką masz platforme. Zegary pamieci maja znikomy wplyw na wydajnosc obliczeniową.  

i wymienię swój dysk 500gb na na dwa po 250gb na jednym dysku będę miał sample wav. rex. presety itp. a na drugim całą resztę

Lepiej dołóż a zamieniaj. Chyba ze musisz sprzedać. Dwa to absolutne minimum. 

Możne coś takiego: WD Caviar SE16 WD2500AAKS (250GB, 16MB, SATA/300) tylko mam jeszcze pytanie ważna jest ilość Cache dysku?

Marka dysku ma drugorzędne znaczenie. Najważniejsze byś zakupił dysk o mozliwie krótkim dostepie do danych (rzędu 12-14ms, mówimy oczywiscie o dyskach mechanicznych),  oraz obrotch nie mniejszych niz 7200.  Taki dysk powinien miec transfer odczytu na poziomie 110-120MB/s oraz zapisu okolo 80-100MB/s.  Takie cos starcza do pracy. Cache jest ważne ale nie darza sie zeby dyski mialy go jakos karygodnie mało. Jest tyle ile ma być. Iststne są pomiary wydajnosci a nie parametry. 

Co do Ozone'a. Zrobielem szybki test. 8 instancji z kombinacją róznych ustawien wywołanych z presetów pochłaniają okolo 24% mocy mojego systemu (Phenom II X4 965). Tak więc możesz sobie wyobrazić że twój CPU jest ponad system ponad 300% wolniejszy a masz Ozone'ów też koło 6-7 sztuk z tego co widać na screenach. 

ODPOWIEDZ