Nowy PowerCore?

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Markus
Re: Nowy PowerCore?

Post autor: Markus » środa 18 lis 2009, 16:49

Sprawdzałem kilka dni temu X-verb dla Duende v3. Pogłos obciąża tyle, co cztery sloty (mono) innych wtyczek Duende v3, a więc niby sporo. Tak się składa, że część presetów X-verb jest identyczna z nazwy, jak presety w Lexicon 480/300. Porównując te presety SSL-a z nastawami identycznych presetów w  Lexiconach, ma się nieodparte wrażenie, że twórcy X-verb domagają się porównania z Lexiconem. Wykorzystałem to oczywiście i zrobiłem takie porównania.

Niestety, choć uważam, że X-verb to dobry pogłos warty swych pieniędzy, to do Lexicona mu daleko... Nie jest inaczej, ale jest słabiej od Lexa. I wcale nie chodzi o jakieś subtelności. Dodam tylko, że na wszelki wypadek ściągnąłem na test jeszcze jednego realizatora, który bezbłędnie rozpoznawal natychmiast pogłosy Lexicona, przy przełączaniu się w ślepym teście pomiędzy Duende a Lex. Czyli cały czas jest to problem nie mocy obliczeniowej a algorytmu....

Dzięki Joachimie. Każde tego typu testy i porównania są na wagę złota dla forumowiczówSmile

Ale w kontekście mojego pytania, bardziej by mi odpowiadało porównanie wspomnianego X-verba czy pogłosu TC(z powercora), z CSR lub innym świetnym natywnym pogłosem (może natywny lexicon).

Dsp (karty, nie drogi hardware) kontra native, i wydajność tych drugich (ile mocy CPU zżerają).

BTW, jaki według Ciebie pogłos jest w tej chwili jakościowo najbliżej sprzętowych drogich klocków?

Awatar użytkownika
MaciejB

Post autor: MaciejB » środa 18 lis 2009, 19:24

Ciekawa rozmowa się zrobiła... z tego co widze to zawsze największy problem stanowią dobre wtyczki pogłosowe, zarówno na zewnetrznych DSP jak i softwarze, ciężko znaleźć coś co brzmi dobrze. Z kompresorami, korektormi jest chyba łatwiej (?)

Co do DSP to wydaje mi się iz korzystanie z wtyczek UAD, Liquidmix, TC daje znacznie lepsze efekty do waves'a itp., zrobilem taki test paru osobom iz wzielismy drogie wtyczki software'owe, zostal zrobiony z ich wykorzystaniem mix, a nastepnie zostal zrobiony drugi z wykorzystaniem TC PC, Liquida oraz UAD'a i różnice były drastyczne, wręcz nie było czego porównywać, oczywiście na korzyść DSP. Mixy robila ta sama osoba, w podobny sposob, chcac uzyskac za kazdym razem dobry, przemyslany efekt.

Muzyk, realizator dźwięku, VJ

Rabbeat83

Post autor: Rabbeat83 » środa 18 lis 2009, 19:51

No, więc wygląda na to, że warto kupić jakąś platformę DSP - nawet nie tyle dla odciążenia komputera co dla jakości wtyczek, a najlepiej byłoby kupić jakiś sprzętowy procesor pogłosowy z wyższej półki, ale te niestety kosztują :(. Czyli wygląda na to, że będę musiał zarówno myśleć o wymianie PC jak i o kupnie czegoś z dobrymi pogłosami, bo właśnie pogłosy najmniej mnie satysfakcjonują z wszelakich wtyczek. Tak, więc kolejne pytanie - biorąc pod uwagę sam pogłos z platform DSP, którą polecacie? Wiem, wiem było o tym wiele razy i każdy woli co innego, ale tak krótko, która platforma według Was oferuje najlepsze pogłosy?

Awatar użytkownika
SAKAMOTO

Post autor: SAKAMOTO » środa 18 lis 2009, 20:13

...No, więc wygląda na to, że warto kupić jakąś platformę DSP - nawet nie tyle dla odciążenia komputera co dla jakości wtyczek, a najlepiej byłoby kupić jakiś sprzętowy procesor pogłosowy z wyższej półki, ale te niestety kosztują :(. Czyli wygląda na to, że będę musiał zarówno myśleć o wymianie PC jak i o kupnie czegoś z dobrymi pogłosami, bo właśnie pogłosy najmniej mnie satysfakcjonują z wszelakich wtyczek. Tak, więc kolejne pytanie - biorąc pod uwagę sam pogłos z platform DSP, którą polecacie? Wiem, wiem było o tym wiele razy i każdy woli co innego, ale tak krótko, która platforma według Was oferuje najlepsze pogłosy?...

A może w krótce coś takiego

http://plugindiscounts.com/COMINGSOON.html

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 18 lis 2009, 23:29

Dsp (karty, nie drogi hardware) kontra native, i wydajność tych drugich (ile mocy CPU zżerają).

No akurat Duende w wersji 3 częściowo działa natywnie i to dość sporo obciążając procesor.

BTW, jaki według Ciebie pogłos jest w tej chwili jakościowo najbliżej sprzętowych drogich klocków?

Nie wiem... :( Odsylam do dużego wątku tu na forum dotyczącego pogłosów :)

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 18 lis 2009, 23:38

Co do DSP to wydaje mi się iz korzystanie z wtyczek UAD, Liquidmix, TC daje znacznie lepsze efekty do waves'a itp., zrobilem taki test paru osobom iz wzielismy drogie wtyczki software'owe, zostal zrobiony z ich wykorzystaniem mix, a nastepnie zostal zrobiony drugi z wykorzystaniem TC PC, Liquida oraz UAD'a i różnice były drastyczne, wręcz nie było czego porównywać, oczywiście na korzyść DSP. Mixy robila ta sama osoba, w podobny sposob, chcac uzyskac za kazdym razem dobry, przemyslany efekt.

...

Ja sie akurat z tym nie zgadzam. Przykładowo Liquid Mix ma problemy z niskimi częstotliwościami (odsyłam do testu w EiS, na płycie CD były probki audio, w opisie wyjaśnienia). Inny przykład - moim zdaniem Cambridge EQ z UAD1/2 nie jest wcale super brzmiącym korektorem.  Znam niejeden natywny lepszy (moim zdaniemoczywiście). To nie jest kwestia DSP a algorytmu.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 18 lis 2009, 23:48

Tak, więc kolejne pytanie - biorąc pod uwagę sam pogłos z platform DSP, którą polecacie? Wiem, wiem było o tym wiele razy i każdy woli co innego, ale tak krótko, która platforma według Was oferuje najlepsze pogłosy?... 

Ja korzystam z PowerCore. Mam VSS3, mam też DVR2. ten ostatni jest też na UAD (w sensie emulacja EMT250), nie robiłem porównań, ludzie na świecie piszą, że TC lepszy. VSS bardziej zajeżdza "blachą" od lexa (pomijając inne wady), ale da się dużo na nim zrobić. pewnie na X-ver podobnie, ale chyba (chyba - bo nie porównywałem TC i Duende) X-verb jest bardziej miękki od VSS3.

Awatar użytkownika
danekw

Post autor: danekw » czwartek 19 lis 2009, 00:16

JoachimK - stoję przed zakupem Duende. Czy Twoim zdaniem lepiej przymierzyć się do PowerCore? Zależy mi na kompresorze i pogłosie...

pozdrawiam 

gram na Clavia Nord Electro 4, Virus Ti Snow, CME-UF8

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 19 lis 2009, 00:33

JoachimK - stoję przed zakupem Duende. Czy Twoim zdaniem lepiej przymierzyć się do PowerCore? Zależy mi na kompresorze i pogłosie...

Ja Ci nie doradzę, musisz sam zadecydować. Przykładowo, osobiście Duende X-Comp uważam za jeden z najbardziej zaawansowanych kompresorów, co ma się nijak do tego, że namiętnie używam CL1B na Powercore.

Z kolei o channel stripie z Duende niektórzy mówią, że korektor OK, ale sekcja dynamiki już nie. Uważam inaczej - świetne narzędzie jako całość z kompresorem włącznie.

(i tak bym mógł podawać przykłady z natywnymi włącznie, weźmy np. PSP oldTimer - ledwo trzy gałki nie licząc wyjścia, a jak działa!)

Awatar użytkownika
danekw

Post autor: danekw » czwartek 19 lis 2009, 08:23

...

Ja Ci nie doradzę, musisz sam zadecydować. Przykładowo, osobiście Duende X-Comp uważam za jeden z najbardziej zaawansowanych kompresorów, co ma się nijak do tego, że namiętnie używam CL1B na Powercore.

Z kolei o channel stripie z Duende niektórzy mówią, że korektor OK, ale sekcja dynamiki już nie. Uważam inaczej - świetne narzędzie jako całość z kompresorem włącznie.

(i tak bym mógł podawać przykłady z natywnymi włącznie, weźmy np. PSP oldTimer - ledwo trzy gałki nie licząc wyjścia, a jak działa!)...

===============

Wiesz jak to jest - fajnie, kiedy masz możliwość postawić dwa obok siebie i na nich popracować. Ja niestety stoję przed suchym faktem - wydać kasę na jeden z nich... stąd moje pytanie. Jestem amatorem i będę pracował na tym sprzęcie w "domowym" studio przy nagraniach i miksach zespołu gospel - może dzięki tej informacji coś mi podpowiesz?

gram na Clavia Nord Electro 4, Virus Ti Snow, CME-UF8

ODPOWIEDZ