PCI czy FireWire/USB

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
ZgibniewZiobor
Re: PCI czy FireWire/USB

Post autor: ZgibniewZiobor » wtorek 08 mar 2011, 13:12

Dokłądnie...PCI to PCI, a USB to USB. Jeżeli stery są dobrze napisane to musi działać! Zresztą Babyface ma obsługiwać nawet USB z prędkością 3.0 (przyszłościowy gadget)! Design Babyface jest dyskusyjny...jak wszystko :P Wiem jak pracować z RME, więc myślę, że rozgryzę to szybko. W moje potrzeby Babyface jest optymalnie wpasowany...idealnie jest FF400UC, ale za wygodę nie będę dopłacał 1000zł, a i mobilność inna:D Wracając do designu to silver jest beee;P Zdecydowanie wolę blau:D

adn_01

Post autor: adn_01 » środa 09 mar 2011, 08:39

a czemu nie pomyślicie o jednym z najciekawszych rozwiązań, czyli o MOTU Ultralite? Ja używam jeszcze tego na firewire, ale najnowsza wersja ma i firewire i usb, a w końcu firma jedna z najlepszych i stabilne toto jak skała...

ja w każdym razie jestem zadowolony, bo mogę go podpiąć do stacjonarnego maka a potem odpiąć i podłączyć do macbooka pro i mam cały czas te sam komfort pracy. W studio mam jeszcze 828 mkIII, ale to praktycznie to samo, tylko w szerszej obudowie :)

Awatar użytkownika
ZgibniewZiobor

Post autor: ZgibniewZiobor » środa 09 mar 2011, 09:12

Fajne to Motu, ale coś przypaliłem się na RME...  porównanie możliwości i ceny Motu Ultralite Hybrid i Rme Babyface...daje do myślenia:D Muszę to sprawdzić!

Paweł

Post autor: Paweł » środa 09 mar 2011, 16:27

...a czemu nie pomyślicie o jednym z najciekawszych rozwiązań, czyli o MOTU Ultralite? Ja używam jeszcze tego na firewire, ale najnowsza wersja ma i firewire i usb, a w końcu firma jedna z najlepszych i stabilne toto jak skała...

Osobiście? Bo na przykład nie byłem go w stanie zainstalować na trzech komputerach. Nie przeczę że u Ciebie chodzi jak należy, ale jak dla mnie jest to sprzęt podwyższonego ryzyka. Ponadto MOTU od 2 lat coś ponoć zaczęło się robić awaryjne ....

Awatar użytkownika
ZgibniewZiobor

Post autor: ZgibniewZiobor » środa 09 mar 2011, 16:36

Za dużo oferuje w stosunku do ceny to Motu... Na Thomanie można to kupić poniżej 2000zł:O Może to i bdb firma ale jak tak sobie poczytałem po forach, pogadałem z ludźmi którzy mają lub mieli Motu to jednak podziękuję. Nie żeby lipa, ale RME jednak jakoś bardziej do mnie przemawia...ciekawe czemu?

adn_01

Post autor: adn_01 » środa 09 mar 2011, 17:13

......a czemu nie pomyślicie o jednym z najciekawszych rozwiązań, czyli o MOTU Ultralite? Ja używam jeszcze tego na firewire, ale najnowsza wersja ma i firewire i usb, a w końcu firma jedna z najlepszych i stabilne toto jak skała...

Osobiście? Bo na przykład nie byłem go w stanie zainstalować na trzech komputerach. Nie przeczę że u Ciebie chodzi jak należy, ale jak dla mnie jest to sprzęt podwyższonego ryzyka. Ponadto MOTU od 2 lat coś ponoć zaczęło się robić awaryjne .......

No cóż, ja na trzech zainstalowałem bez żadnrgo kłopotu (imac, mac pro i macbook pro). Nigdy z nią nie miałem kłopotu... i mam nadzieję, że nie będę miał ;)

Paweł

Post autor: Paweł » czwartek 10 mar 2011, 00:16

.........No cóż, ja na trzech zainstalowałem bez żadnrgo kłopotu (imac, mac pro i macbook pro). Nigdy z nią nie miałem kłopotu... i mam nadzieję, że nie będę miał...

Bo na Mac'u MOTU zwykle chodzą (od zawsze się lubiły), ale tu jest mowa o PC.

Nota bene jak na zawołanie pojawił się wątek o zepsutym Ultralite.

Awatar użytkownika
ZgibniewZiobor

Post autor: ZgibniewZiobor » czwartek 10 mar 2011, 10:22

Nawet na stronie MOTU jest napisane, że jarają się Mekintoszem:P 
Gdybym miał iMaćka lub iBruka to i tak bym nie kupił MOTU. Zapewne zainwestowałbym z Dueta lub Babyfacea. Mi mały i poręczny interface wystarczy. Liczy się stabilność i jakość...choć wiem że tego drugiego Motu nie brakuje.

adn_01

Post autor: adn_01 » czwartek 10 mar 2011, 22:14

............No cóż, ja na trzech zainstalowałem bez żadnrgo kłopotu (imac, mac pro i macbook pro). Nigdy z nią nie miałem kłopotu... i mam nadzieję, że nie będę miał...

Bo na Mac'u MOTU zwykle chodzą (od zawsze się lubiły), ale tu jest mowa o PC.

Nota bene jak na zawołanie pojawił się wątek o zepsutym Ultralite....

;)

fakt, też zauważyłem, ale to chyba jednak wina systemu - dokładniej interfejsu firewire po stronie pc. nie wiem, czemu tak jest że na makach to działa od zawsze bardzo dobrze a z windowsem bywa różniście...

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 11 mar 2011, 13:17

.........fakt, też zauważyłem, ale to chyba jednak wina systemu - dokładniej interfejsu firewire po stronie pc. nie wiem, czemu tak jest że na makach to działa od zawsze bardzo dobrze a z windowsem bywa różniście......

Owszem zarówno systemu, jak i implementacji Firewire, które jak wiadomo w PCtach jest trochę z przypadku. MAC jako wielki promotor tej magistrali zapewnia jej zdecydowanie lepsze wsparcie choćby hardware'owe.

A że MOTU sterowniki pod MAC'a zawsze wychodziły lepiej, to osobny temat. Inaczej - nie znam przypadku żeby MOTU na MAC'u nie chodziło (no może pomijając jakieś wczesne konstrukcjie), a na PC'cie - wiadomo ....

ODPOWIEDZ