RME HDSP 9632 - problem z instalacją

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
SEBSON
Re: RME HDSP 9632 - problem z instalacją

Post autor: SEBSON » wtorek 21 kwie 2009, 10:28

mjuzik - podaj mi swojego emaila - podeślę Ci plik z moimi ustawieniami miksera RME,ze starego sterownika, a działającego na nowym sterowniku bez upgreadu firmware.Zmodyfikujesz je sobie ewuntualnie , uprzednio jednak zrób sobie save'a z ustawień,które posiadasz teraz.Jak coś nie załapie - powrócisz z moich,do dotychczasowych jakie masz teraz.Jak to wszystko nie pomoże to reinstalka windowsa - i powrót do tych na których wszystko Ci śmigało...
Apropos czytałeś cały wątek,o ustawieniach mixera który Ci podesłałem na prywata,dotarła wogóle ta wiadomość?

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » sobota 25 kwie 2009, 11:53

...Więc tak, starych sterowników nie da się już w żaden sposób zainstalować i żałuję, że pokusiłem się na nowe. No ale niestety, zostały mi tylko one więc mam nadzieję, że ktoś tu wyośli mi jak ustawić mixer. Na początek: dźwięk słychać tylko, gdy w maszynie mam ustawione wyjścia 1-2, gdy ustawiam na pozostałe (3-4 itd..) niestety milczą choć graficznie są w mixerze widoczne. Po drugie, dlaczego w wavelabie wyjścia adat 1-2 to w mixerze rme 5-6, 3-4 to 7-8? Po trzecie, mogę odpalić tylko jedną maszynę i pierwszeństwo ma tu (choć już weteran ale nadal dobry) Logic? Na starych sterownikach Logic chodził na 1-2, wavelab na 3-4, winamp na 5-6 i nic sobie nie przeszkadzało, mogłem np. aranżować w Logicu i w międzyczasie odsłuchiwać czegoś w wavelabie bez wyłączania Logica, teraz to niemożliwe, choć ustawiałem wszystkie kolejne wyjścia w wavelabie i nic, jest konflikt i koniec. Czy ktoś mi może po ludzku napisać co zrobić, żeby rme zachowywało się jak za starych dobrych czasów?...
Pisałem Ci o update firmware. Zrobiłeś to?

Jacek

mjuzik

Post autor: mjuzik » sobota 25 kwie 2009, 12:24

Pisałem Ci o update firmware. Zrobiłeś to?

Jacek...
Tak zrobiłem, ale nadal mam problemy z ustawieniem mixera, dziś sprawdzę ustawienia, które dostałem od SEBSONA i zobaczymy. Jeśli znów sytuacja się powtórzy napiszę do dystrybutora RME lub w ogóle do fabryki:)
Kompozytor, aranżer, pianista.

mjuzik

Post autor: mjuzik » niedziela 26 kwie 2009, 02:15

No więc tak, ustawiłem wreszcie mixer w czym pomógł mi Szanowny Sebson i okazało się, że to Logic ma chyba problem z nowymi sterownikami bo tylko on blokuje inne aplikacje. Sprawdzałem dla porównania z takim daw'em jak Reaper i nie było konfliktów. Kwestia przyzwyczajenia więc. Dzięki za wszelką pomoc, pozdrowionka.

mjuzik

Post autor: mjuzik » wtorek 05 maja 2009, 02:03

KOLEJNY PROBLEM
I to dość dziwny... A mianowicie mogę pracować tylko z latencją 3ms, im większa latencja, tym bardziej szarpie dźwiękiem a potem dźwięk ów zanika, czasem na 12, czasem na 24, zupełna cisza, nic, null... Ktoś ma pomysł jaki może być powód?

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 05 maja 2009, 10:48

ale restartujesz program po zmianie latencji?bo nie każdy sobie z tym radzi online

mjuzik

Post autor: mjuzik » wtorek 05 maja 2009, 11:54

...ale restartujesz program po zmianie latencji?bo nie każdy sobie z tym radzi online...
oczywiście, zawsze tak robiłem, ale teraz to nic nie daje. Tak się dzieje nawet wtedy, gdy zmieniam latencję w samych ustawieniach karty przed włączeniem Logica, po czym odpalam sesje i... Nigdy wcześniej nie miałem takich problemów, wszystko zaczęło się od zmiany sterowników na nowsze..

mjuzik

Post autor: mjuzik » środa 06 maja 2009, 11:51

Ma ktoś pomysł jak temu zaradzić? A może to wina Logic'a, który jest już zbyt leciwy aby ogarnąć nowe sterowniki?

Awatar użytkownika
SEBSON

Post autor: SEBSON » środa 06 maja 2009, 12:39

Witaj mjuzik.

Może być to wina Logica - jego wybredności do wtyczek Vst i nielogicowych efektów i sterowników RME ,które osobiście uważam daleko w tyle za tymi,w kwestii stabilnosci,jakie piszą panowie z ESI.
A wracając - sprawdzałeś sesję na innym programie,choćby próbnej versji Reapera? Problem Twój dość osobliwy - ten efekt może powodować plik dll jakiegoś VST i trzeba bedzie wycinać jeden po drugim na pulpit,wgrywać projekt i patrzeć,czy problem się powtarza.Jeszcze jedną rzecz zrób - w ustawieniach audio Logica bodajże,zaznacz koniecznie ptaszkiem larger process buffer i disk buffer także.
Aczkolwiek pomysły już pomału mi się wyczerpują..

Pzdr.!

mjuzik

Post autor: mjuzik » sobota 09 maja 2009, 00:55

...Witaj mjuzik.

Może być to wina Logica - jego wybredności do wtyczek Vst i nielogicowych efektów i sterowników RME ,które osobiście uważam daleko w tyle za tymi,w kwestii stabilnosci,jakie piszą panowie z ESI.
A wracając - sprawdzałeś sesję na innym programie,choćby próbnej versji Reapera? Problem Twój dość osobliwy - ten efekt może powodować plik dll jakiegoś VST i trzeba bedzie wycinać jeden po drugim na pulpit,wgrywać projekt i patrzeć,czy problem się powtarza.Jeszcze jedną rzecz zrób - w ustawieniach audio Logica bodajże,zaznacz koniecznie ptaszkiem larger process buffer i disk buffer także.
Aczkolwiek pomysły już pomału mi się wyczerpują..

Pzdr.!
...
No niestety Logic biedak już nie nadąża... Nowe stery chyba go załatwiły :/ na Reaperze bez problemu...

ODPOWIEDZ