jakie parametry dla laptopa
- Soundscape
- Kontakt:
...A na co jeszce zwrocic uwage w laptopie oprocz procka i ramu??????????...
Szybki dysk twardy. Warto mieć 7200 rpm, a przeważnie ładują 5400, co przy nagrywaniu sporej ilości śladów może być problemem.
Ale jeśli skorzystasz z wyszukiwarki forum znajdziesz mnóswto informacji. Te same pytania, odpowiedzi dotyczące jeszcze może starszego sprzętu, ale to, na które parametry zwrócić uwage, było opisane wiele razy.
Szybki dysk twardy. Warto mieć 7200 rpm, a przeważnie ładują 5400, co przy nagrywaniu sporej ilości śladów może być problemem.
Ale jeśli skorzystasz z wyszukiwarki forum znajdziesz mnóswto informacji. Te same pytania, odpowiedzi dotyczące jeszcze może starszego sprzętu, ale to, na które parametry zwrócić uwage, było opisane wiele razy.
Re: jakie parametry dla laptopa
dlaczego 64 bit , bo nie tylko widzi w moim laptopie 4 gb ramu ale 64-bitowe procesory obliczają dwa razy szybciej specyficzne zadania (na przykład silnię dużych liczb) korzystając z aplikacji 64-bitowych. 64-bitowy Kalkulator potrzebuje zwykle 50% czasu mniej niż 32-bitowy, obliczając silnię ze 100 000. Sprawdziłem możliwości architektury 64-bitowej w połączeniu z abletonem , porównujac ten sam projekt na 32 bit xp /80%/ i 64 bit vista /40%/ wykorzystania procesora.
...wszyscy narzekaja na viste...
ja na viste w ogole nie narzekam... mam laptopa od ponad 1,5 roku i tylko po samym jego zakupie mialem male problemy, ale jak to mowia "efekt wieku niemowlęcego" - ale szybko Microsoft naprawil te usterki...
a laptopa bierz najlepszego na jakiego cie stac, za 2500 mozesz miec juz bardzooo dobra maszyne, ja polecam dwie marki, HP lub Toshiba
minimum 2gb ramu... prcek 2-rdzeniowy... duzy dysk... wejscie firewire (jak nie teraz to sie pozniej przyda napewno)...
ps. od zakupu, laptopa nigdy nie formatowalem i smiga caly czas nalezycie, ja polecam dwie marki, HP lub Toshiba
ja na viste w ogole nie narzekam... mam laptopa od ponad 1,5 roku i tylko po samym jego zakupie mialem male problemy, ale jak to mowia "efekt wieku niemowlęcego" - ale szybko Microsoft naprawil te usterki...
a laptopa bierz najlepszego na jakiego cie stac, za 2500 mozesz miec juz bardzooo dobra maszyne, ja polecam dwie marki, HP lub Toshiba
minimum 2gb ramu... prcek 2-rdzeniowy... duzy dysk... wejscie firewire (jak nie teraz to sie pozniej przyda napewno)...
ps. od zakupu, laptopa nigdy nie formatowalem i smiga caly czas nalezycie, ja polecam dwie marki, HP lub Toshiba
www.klub.agaton.pl
Przy dzisiejszych cenach pamieci ram , nie można nie mieć 4 gb czy więcej a to sie wiąże z systemem 64 bit. Kupowac zanim są dostawy z taniego euro.
...A na co jeszce zwrocic uwage w laptopie oprocz procka i ramu??????????...
Pomysl o porcie fire wire, ceny interfejsow sa juz bardzo przystepne, zdecydowanie lepiej niz usb.
Pomysl o porcie fire wire, ceny interfejsow sa juz bardzo przystepne, zdecydowanie lepiej niz usb.
electronic music, grafika komputerowa
Ja wybrałbym 64 bitowy system (xp lub nawet viste). Prawie wszystkie DAW-y wychodza teraz na 64 bitowe systemy.
Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...
ile kasy masz? - do 3 tysi kupisz wypasa
2 rdzenie koniecznie - od athlona ql(2x1.9ghz) po core duo 5xxx albo drozsze 8xxx
grafika raczej zwykla integra intela seri 45xx styknie jesli nie bedziesz gral w gry :)
ram - podstawa 4 giga i nie mniej - szczegolnie wystrzegac sie bubli z 3 giga ramu - laduje sie marne kosci i 32 bitowy system zeby ludzie nie plakali ze im nie widzi 4 giga - pozatym nie dziala wtedy dualchannel(dwie rozne kosci - choc moze cos w tej kwestii zrobili ale jednak watpie)
duzy dysk - spokojnie bedziesz mial 250 giga a nawet 320....
firewire w wiekszosci jest na TI
jak masz mozliwosc przetestowania to koniecznie przydaloby sie obciazyc prock i grafikena maksa na 10/15 minut i zobaczyc jak halasuje - polecam acera i samsunga - jedne z najcichszych....hp z nvidia to porazka po calej linii...podobnie jak delle szczegolnie gdy to grafiki seri 8(mialy bubla)
system - zadnych xp 64 - to padaka - bierz viste i bedzie wypasik - dziala szybko i bardzo stabilnie - niestety srednio nadaza oprogramowanie ale sonar klasa...fl smiga ok, samplitude rowniez
2 rdzenie koniecznie - od athlona ql(2x1.9ghz) po core duo 5xxx albo drozsze 8xxx
grafika raczej zwykla integra intela seri 45xx styknie jesli nie bedziesz gral w gry :)
ram - podstawa 4 giga i nie mniej - szczegolnie wystrzegac sie bubli z 3 giga ramu - laduje sie marne kosci i 32 bitowy system zeby ludzie nie plakali ze im nie widzi 4 giga - pozatym nie dziala wtedy dualchannel(dwie rozne kosci - choc moze cos w tej kwestii zrobili ale jednak watpie)
duzy dysk - spokojnie bedziesz mial 250 giga a nawet 320....
firewire w wiekszosci jest na TI
jak masz mozliwosc przetestowania to koniecznie przydaloby sie obciazyc prock i grafikena maksa na 10/15 minut i zobaczyc jak halasuje - polecam acera i samsunga - jedne z najcichszych....hp z nvidia to porazka po calej linii...podobnie jak delle szczegolnie gdy to grafiki seri 8(mialy bubla)
system - zadnych xp 64 - to padaka - bierz viste i bedzie wypasik - dziala szybko i bardzo stabilnie - niestety srednio nadaza oprogramowanie ale sonar klasa...fl smiga ok, samplitude rowniez
- doministry1
szczegolnie wystrzegac sie bubli z 3 giga ramu - laduje sie marne kosci i 32 bitowy system zeby ludzie nie plakali ze im nie widzi 4 giga - pozatym nie dziala wtedy dualchannel(dwie rozne kosci - choc moze cos w tej kwestii zrobili ale jednak watpie)
Zbynia, mozesz troche rozwinac ta mysl?
Zaintrygowalo mnie to... Pliss.
Zbynia, mozesz troche rozwinac ta mysl?
Zaintrygowalo mnie to... Pliss.
Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator
dual channel to dwukanalowa obsluga pamieci ram - by dzialala wymagane sa dwie takie same kosci(parametrami producentem itp - mozna dostac parowane)
oczywiscie nie kazdy laptop obsluguje dwukanalowa pamiec ale wiekszosc nowych pewnie tak
zyskujemy szybszy dostep do pamieci - moze nie jakies kokosy ale pewnie cos kolo 10%
w takim laptopie bedziesz mial dwa sloty - w jednym 2 giga kosc w drugim 1 gb
cale szczescie ze 1 gb jeszcze troszke kosztuja bo biorac sprzet z dwoma kosciami po 512 mozemy je praktycznie tylko podarowac taka smieszna cena.....
jako ze sa dwie rozne dual channel nie zadziala
druga kwestia to systemy 32 bitowe - byly przypadki zwrotow i reklamacji bo mimo 4 giga nie widac wszystkiego - czyli klasyk
z tego powodu laduja 3 giga zeby nie miec z tym problemu:)
przy okazji pozbywaja sie kosci 1 giga :)
(vista 32 bitowa widzi pelne 4 giga ale obsluga dalej jak w 32 bitowym systemie)
takie tam biznesowe wymysly producentow - teraz takich bzdur cala masa
oczywiscie nie kazdy laptop obsluguje dwukanalowa pamiec ale wiekszosc nowych pewnie tak
zyskujemy szybszy dostep do pamieci - moze nie jakies kokosy ale pewnie cos kolo 10%
w takim laptopie bedziesz mial dwa sloty - w jednym 2 giga kosc w drugim 1 gb
cale szczescie ze 1 gb jeszcze troszke kosztuja bo biorac sprzet z dwoma kosciami po 512 mozemy je praktycznie tylko podarowac taka smieszna cena.....
jako ze sa dwie rozne dual channel nie zadziala
druga kwestia to systemy 32 bitowe - byly przypadki zwrotow i reklamacji bo mimo 4 giga nie widac wszystkiego - czyli klasyk
z tego powodu laduja 3 giga zeby nie miec z tym problemu:)
przy okazji pozbywaja sie kosci 1 giga :)
(vista 32 bitowa widzi pelne 4 giga ale obsluga dalej jak w 32 bitowym systemie)
takie tam biznesowe wymysly producentow - teraz takich bzdur cala masa
zapomnialem o najwazniejszym - dual channel to dostep dwoma kanalami do pamieci w tym samym czasie - czyli taki raid :) na ramach
jak cos to tu masz wiecej:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dual_channel
jak cos to tu masz wiecej:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dual_channel