FL Studio projekty a wydajność komputera

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Jamoo
FL Studio projekty a wydajność komputera

Post autor: Jamoo » niedziela 23 cze 2013, 02:35

Witam!
Mam taki problem..zauważyłem że gdy projekt z pełną aranżacją wykonany w FL Studio przekroczy 1,5-2 Gb Ram, wszystko jest "ospałe", z dużym opóźnieniem następuję odtwarzanie pojedynczych ścieżek które akurat się wybiera jako "solo".
Dodatkowo często pojawia się problem przy otwieraniu projektu że nagle przy ładowaniu wtyczek zawiesza się całość lub występują jakieś błędy i wtyczka jest niedostępna i "nie gra"...
Czasami tez podczas otwierania projektu coś się przerwie i wyłącza się cała aplikacja FL Studio.
Jest to o tyle dziwne że sprzęt jaki posiadam w swoim studio projektowym do najgorszych nie należy. Owszem nie jest to najnowszy setup ani wysoka półka, ale poniżej podaje specyfikacje i uważam że źle nie jest.
Procesor : Intel Core 2 Quad Q9650 @ 3,7 GHz
RAM: 2x 2 GB DDR2 (3 Gb dostępne - Win Xp)
Dysk: 750 Gb WD
Karta dźwiękowa : RME HDSP 9632

Nie mam problemów z płynnym odtwarzaniem projektów, natomiast w miare rozbudowy całości i zużyciu pamięci, praca z aranżacją i konkretnym projektem jest męczarnią. Co chwile jakieś błędy, wtyczki nie działają, zawiesza się projekt, opóźnienia w reakcji podczas jakiś edycji itp..
Czy jest na to jakiś sposób? Bufor mam ustawiony na maksymalną wartość - RME ASIO.
A może to wina systemu i ograniczonej ilości dostępnej pamięci? Czy zmiana na Win 7 64 bit i dostęp do pełnych 4 Gb RAM może pomóc?

Dziękuje za wszelkie sugestie!

Awatar użytkownika
PieTras!

Re: FL Studio projekty a wydajność komputera

Post autor: PieTras! » niedziela 23 cze 2013, 03:58

Na FL studio nie pracuję, ale ponieważ prosisz o wszelkie sugestie, to napiszę co myślę :)
Osobiście również walczę z przeciążeniami i niestety cały czas muszę myśleć o tym, by zachować ergonomię mocy obliczeniowej. Z własnego doświadczenia uważam na takie rzeczy:

1. Są wtyki, które mega obciążają system. Dwie-trzy takie wtyki na projekt w moim przypadku wystarczają, więcej takich wtyk powoduje przywiasy/zawiasy.
2. Rendering wirtualny instrumentow - duzo lepszy od zamrazania.
3. Grupowanie instrumentow, kanały efektów - zamiast aplikowac ten sam efekt na kilka sciezek osobno, lepiej zgrupowac je i dac na kanal grupy jden efekt. Itd.
Klawisze, kompozycja, produkcja... :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 23 cze 2013, 08:13

1.MEMTEST

2.Co to za wtyczka/wtyczki?jak duże obciążenie procesora generują?

3.Latencja - im niższa tym większe wymagania od komputera

4.Ustawienia frutka a mianowicie resampling dla miksera

5.Czy używasz frutka w opcji "compatible memory"?

Jamoo

Post autor: Jamoo » niedziela 23 cze 2013, 17:53

Generalnie to jest dziwne bo sprzęt wytrzymuje projekty i odtwarzane są one płynnie.

Używam różnych wtyczek głównie gitarowych np Real Guitar, Real LPC + efekty Guitar Rig, Amplitube itd..

Także Kontakt ale przeważnie używam go na pustym projekcie i opracowuje ścieżke np saksofonu a później jako gotowy ślad umieszczam w konkretnym projekcie.

Używam także virtualnych sytnezatorów Sylenth, Zebra, Z3ta+, FM8...

A także Omnisphere itp..

No same wtyczki mogą pochłaniać zasoby komptuera ale zużycie CPU nie przekracza 45%, stąd dźwięk odtwarzany jest płynnie.

Z tego co widze tego typu wtyczki bardziej pochłaniają pamięć niż CPU.

CPU to prędzej wirtualne synthy i jakieś mega polifonie, ale i z tym nie ma problemu.

Denerwuje mnie tylko taka uciążliwość podczas pracy z projektem w kwestii aranżowania, zmian, edycji i to że właśnie podczas uruchamiania projektów często pojawiają się jakieś błędy, projekt się zawiesza lub wyłacza cały DAW.

Nie wiem jak z pamięcią ale używam wersji do uruchamiania "Extended Memory", która daje dostęp do 3 Gb ram-u, nie wiem czy w ogole więcej jest możliwe z pozycji FL Studio.

Jamoo

Post autor: Jamoo » niedziela 23 cze 2013, 17:55

A resampling miksera to z czym to się je? Że tak powiem?

to "compatible memory" to chyba to samo co Extended Memory? To właśnie używam tej opcji, ale mimo to jest słabo tzn no wszystko się robi takie ciężkie w obsłudze.

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 23 cze 2013, 21:42

tak to samo - w fl11 inaczej nazwali

co do resamplingu to w opcjach audio ale nie sądzę by miał wpływ - może zaktualizuj?

Jamoo

Post autor: Jamoo » poniedziałek 24 cze 2013, 00:59

Używam FL Studio 10, a tak się zastanawiam czy zmiana systemu na win 7, 64 bit umożliwi dostęp w FL do 4 Gb ram? bo raczej więcej nie da rady skoro FL to aplikacja 32 bitowa.

Może coś takiego pomoże, albo po prostu zwyczajnie formatowanie i porządek na dysku. Może muszę sie przyzwyczaić i tyle.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 24 cze 2013, 10:51

Wiesz jeszcze jedna rzecz mi przyszła do głowy - ja mam problem z EMU Proteus VX ale tylko wtedy gdy zaznaczone mam w opcjach audio FL funkcję Multithreaded Generator Processing - powoduje czasem zawieszenie się wtyczki lub dźwięku (chociaż na jednej instancji wtyczki tego nie zaobserwowałem - na dwóch bardzo czesto)

ODPOWIEDZ