kofiguracja SSD + raid0 + HDD dla VSTi

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Kyle
Re: kofiguracja SSD + raid0 + HDD dla VSTi

Post autor: Kyle » poniedziałek 03 cze 2013, 17:43

ps.nie da sie ustawić 100 mega - zresztą to byłoby bez sensu

Da się.

A koledze sugeruję sprawdzić, czy jego programy wymagają pliku strony.

Kyle

Post autor: Kyle » poniedziałek 03 cze 2013, 17:46

problem czy musi korzystać z pliku wymiany (a niektóre muszą - także gry)

Grę która wymagała pliku strony pamiętam jedną ... Soldier of Fortune chyba, ... i to bardzo stara gra. Np. Crysis nie wymaga (choć potrzeba czasem ponad 6 GB RAM, bo przy 4 GB się potrafiła wysypać z powodu braku pamięci)

Awatar użytkownika
Bubbel

Post autor: Bubbel » poniedziałek 03 cze 2013, 21:07

dobra nie róbcie offtopa z tym plikiem wymiany. Każdy ma swoją rację, a racje innych głęboko. Posiadanie małego pliku wymiany, nawet jeżeli okazałby sie niepotrzebny mi nie przeszkadza.

Wszystko oprócz dokumentów jest na SSD i smiga. Jak dysk nie przeżyje do kolejnej dekady to trudno - za parę lat kupię sobie większy lepszy i szybszy.

Niejasności, które miałem po przejrzeniu innych forów minęły i o to mi chodziło :)

Dzięki Zbynia i Kyle za pomoc.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 04 cze 2013, 12:10

Dyski SSD mają taką żywotność że prawdopodobnie przy zwykłym użytkowaniu nawet za 20 lat nie wyczerpiesz teoretycznego progu żywotności komórek (czym większy dysk tym większy czas teoretycznej żywotności). Odczytywać komórki można dowolną ilość razy, więc jeżeli nie korzystasz z takiego dysku jako pamięci masowej to ilość cykli zapisu nie przekroczy miesięcznie jego całej pojemności (Host writes). Technologia Wear leveling dba o to by dane były zapisywane równolegle i nie nadpisywały danych jeżeli to nie potrzebne. Musiałbyś dziennie zapisywać około 20-30GB danych żeby taki dysk wykończyć za 5 lat. A i to nie jest pewne jak pokazują niezależne testy - niektóre dyski nadal działają po 8 krotnym przekroczeniu limitu zapisu komórek.

Mój Intel SSD 330 zaliczył dopiero 759 GB danych zapisu przez 7 miesięcy (poczta, system, programy, wtyczki itp). Oznacza to teoretycznie każda komórka miała 4 cykle zapisu. Licząc w ten sposób teoretyczny limit przypisany dyskom SSD z komórkami MLC czyli 3 tysiące gwarantuje w moim przypadku około 187 lat.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 04 cze 2013, 12:24

To bardzo skromna ilośc danych kolego :D

Mój kingston przez 7 miechów ma już natłuczone 2.3TB - nie żałuję mu

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 04 cze 2013, 14:56

Cóż, twój pożyje sto lat krócej, haha.

A tak na poważnie, u mnie to z pewnością zasługa tego że mam aż 6 dysków z tąd tak duża dywersyfikacja ich użycia. Nie zmienia to faktu że żywotnością obecnych SSD nie ma się co przejmować. Za 5 lat każdy wyrzuci to na śmietnik bo kupi coś z obecnej technologii. Czyli wyrzuci przynajmniej kilkadziesiąt lat przed teoretycznym crash'em.

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 05 cze 2013, 21:35

:)

Ja pcham wszystko na SSD znaczy z softu i rzeczy bieżące

Nie zwracam uwagi ile pozyje - najważniejsze żeby bezboleśnie a nie sypał się miesiącami

W razie czego partycja czeka na system w zapasie :)

zobaczymy - narazie jestem bardzo zadowolony

ale to już poza tematem

ODPOWIEDZ