TDP a wydajność w audio - najbardziej optymalne rozwiązanie?

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Caroozo
TDP a wydajność w audio - najbardziej optymalne rozwiązanie?

Post autor: Caroozo » poniedziałek 13 maja 2013, 11:00

Z racji pojawienia się na rynku rozwiązań APU od AMD (i podobnych jak CULV od Intela) pojawiła się nadzieja na energooszczędne i niegrzejące się komputery przenośne, które "dadzą radę" również do mniejszych prac związanych z naszą branżą. Jednakże są one skrojone do prostej pracy oraz oglądania filmów HD i grania w co mniej wymagające gry (dzięki dobremu GPU zintegrowanemu z CPU). Niemniej - takie rozwiązania wypadają blado w zastosowaniach audio (wielowątkowość a raczej jej brak, wolniejsze FSB, bark obsługi niektórych instrukcji, mały cache L2) - potwierdzają to materiały w sieci (np. Atom N2600, który ledwo ciągnie wtyczkę VSTi - na Asio4All, która na najsłabszym nawet C2D taktowanym niższym zegarem na rdzeń niż wspomniany Atom nawet nie dostaje zadyszki). Osobiście odpalałem na N455 NI Pro53 i CPU przekraczał 50% (a ta wtyka chodziła na pierwszych Celeronach)...

I tu pytanie do forumowiczów - czy są dobre komputery przenośne (celowo nie wskazuję na laptopy/netbooki/ultrabooki), które radzą sobie ogólnie mówiąc z multimediami (wksazany port HDMI/DP) i posiadają niskie TDP, co przekłada się na komfort pracy (bateria działająca dobrych parę godzin, niskie temperatury obudowy, niski poziom hałasu), a jednocześnie umożliwiają przyzwoitą pracę w audio? Mówiąc przyzwoitą mam na myśli korzystanie ze sprzętu w warunkach mobilnych - nagranie kilku śladów poprzez interfejs, odpalenie 2-3 wtyczki VSTi, post-processing itd - wydajność na poziomie średniego C2D uważam że będzie wystarczająca?

Testy syntetyczne nijak nie mówią o wydajności - często np. Brazosy testowane CPU Markiem wypadają lepiej niż stare Semprony, z kolei te drugie mają o wiele mniejsze obciążenie CPU np. w Abletonie (wiadomo, że liczy się wydajność całej platformy do ogólnego wyniku testów - w tym RAM i GPU - z drugiej strony wiele aplikacji interesuje czysta moc z jednego jaja).

Zapraszam do spostrzeżeń (z doświadczenia), jak wypadają starsze C2D SU/SL, nowsze Atomy, w końcu Trinity od AMD itd? Chodzi mi głównie o rozwiązania bardzo mobilne (niska temperatura/długi czas działania). Niestety bardzo mało jest tego typu wątków np. na forum KVR, a nie ukrywam, że temat jest dość ciekawy. Sam zresztą sprzedałem grzejącego się VAIO i szukam czegoś do "cywilnego" użytku - ale miło byłoby podpiąć do niego mojego stareńkiego Edirola UA-20 i skorzystać z GuitarRig'a czy Sylentha od czasu do czasu, kiedy nie chce się dźwigać gratów ;).

Zbynia

Re: TDP a wydajność w audio - najbardziej optymalne rozwiązanie?

Post autor: Zbynia » poniedziałek 13 maja 2013, 11:56

niestety APU pod względem tempertur szału nie robią - a pamiętam czasy kiedy AMD prezentował GEODE - bardzo energooszczędne procki i całkiem wydajne - potem rozmienili sie na drobne i byle c-60 przy swojej marnej w pysk wydajności grzeje się aż za bardzo

raczej popatrz w stronę pentium B960(35wat) czy typu 2117U; 997 czy celeron 1007U (po 17wat)

one juz chodzą całkiem przyjemnie, dośc długo działają a i wydajnośc jest niczego sobie

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » poniedziałek 13 maja 2013, 12:53

...
niestety APU pod względem tempertur szału nie robią - a pamiętam czasy kiedy AMD prezentował GEODE - bardzo energooszczędne procki i całkiem wydajne - potem rozmienili sie na drobne i byle c-60 przy swojej marnej w pysk wydajności grzeje się aż za bardzo

Niestety - z Brazosami wiązałem nadzieję, iż dzięki ulepszeniom (szczególnie C60 względem C50) do czegoś się będą nadawać - a tu lipa... Zastanawiam się, czy AMD ulepszy swoje produkty w przyszłości, czy też faktem jest inna pogłoska - że producenci specjalnie wypuszczają netbooki na tyle wydajne, żeby YouTube/Facebook, poczta, muzyka i filmy (czyli standardowe czynności, jakie wykonuje common user) działały, ale na tyle słabe, żeby poważniejsza praca była niemożliwa - stąd pojawia się konieczność kupna poważniejszego sprzętu. Niestety nawet najnowsze Atomy N2600/N2800 nie spełniają wymagań (są mocniejsze pod względem operacji zmiennoprzecinkowych i ogólnej wydajności niż Brazosy, ale słabsze ze względu na GPU i wydajność całego systemu pod kątem gier/dekodowania/filmów).

raczej popatrz w stronę pentium B960(35wat) czy typu 2117U; 997 czy celeron 1007U (po 17wat)

one juz chodzą całkiem przyjemnie, dośc długo działają a i wydajnośc jest niczego sobie...

Faktycznie niskonapięciowe procesory Sandy Bridge mogłyby powojować, ale montowane są w dość standardowych laptopach 15,6" - pytanie, co z mniejszymi modelami (z/bez napędu)?

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 14 maja 2013, 04:50

Jakiś większych problemów nie ma:

http://www.x-kom.pl/p/124294-netbook-11-6-acer-ao756-1007u-4gb-500-czarny.html

http://www.x-kom.pl/p/120510-netbook-11-6-acer-ao756-p987m-4gb-500-czarny.html

http://www.x-kom.pl/p/117946-notebook-laptop-13-3-asus-x301a-rx119v-i3-2350m-4gb-500-7hp64.html

http://www.x-kom.pl/p/126680-notebook-laptop-13-3-lenovo-ibm-ideapad-s300-i3-2365m-4gb-50024.html

ps.ten celeron ma wydajność w okolicach C2D T6500 podobno więc nie jest xle

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » wtorek 14 maja 2013, 13:57

http://www.x-kom.pl/p/124294-netbook-11-6-acer-ao756-1007u-4gb-500-czarny.html

http://www.x-kom.pl/p/120510-netbook-11-6-acer-ao756-p987m-4gb-500-czarny.html 

Myślałem, że w te netbooki od Acera wchodzi tylko seria A)722/725 i ich mniejsze odpowiedniki, ale wersja z Celeronem wygląda naprawdę kusząco... Niestety - bateria podpowiada mi (2200mAh), że 3-4 godzinki to max - sprawa się zmienia, jeśli idzie w nich zamontować akumulatory o większej ilości komór (6-9) - wtedy faktycznie parametr eco/power jest osiągnięty.

http://www.x-kom.pl/p/117946-notebook-laptop-13-3-asus-x301a-rx119v-i3-2350m-4gb-500-7hp64.html 

http://www.x-kom.pl/p/126680-notebook-laptop-13-3-lenovo-ibm-ideapad-s300-i3-2365m-4gb-50024.html

Obawiam się, że ich wydajność akumulatorowa i "ogrzewanie" dochodzi do poziomu przeciętnych laptopów - z racji zastosowania i3.

ps.ten celeron ma wydajność w okolicach C2D T6500 podobno więc nie jest xle...

Niby tylko 1,5GHz na rdzeń, ale SB jest bardzo fajnie skonstruowany - jest to na bank wydajność, która wystarcza do większości czynności (dla mnie synonimem minimum do pracy jest T7200, czyli 2x2GHz 4MB L2, biorąc pod uwagę T6500 który ma 2,10 GHz, 2MB cache ale szybszy FSB, wychodziłoby podobnie). Dzięki za cynk - nie zauważyłem (może dlatego że szukałem na notebookcheck a nie w sklepie internetowym ;)). Pytanie tylko jak z ich niezawodnością?

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » wtorek 14 maja 2013, 14:08

987 i 1007U to konstrukcje w zasadzie identyczne jeśli chodzi o taktowanie/cache/ilość wątków i TDP - z tym że pierwszy to SB, a drugi to Ivy Bridge (jakiś czas nie śledzę najnowszych CPU, szczególnie w tym sektorze ;)) - 32nm vs 22nm i zapewne lepsza wydajność pod względem poboru prądu i szybkości. 17W to już liga APU od AMD - pytanie jaki apetyt na prąd ma cała platforma? Test na notebookcheck Acera:

http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Acer-Aspire-One-756.86955.0.html

nie pozostawia złudzeń - grzeje się, praca na baterii nie stanowi wyczynu - niestety odpada...

Drugi podobnie:

http://www.notebookcheck.net/Review-Acer-Aspire-One-756-Subnotebook.81609.0.html

Szału nie ma... Albo kwestia tanizny od Acera? Cóż - trzeba czekać na Brazosa 2, ruchy ze strony Intela, obniżkę cen i pojawienie się nowszych modeli w coraz popularniejszym segmencie subnotebooków i ultrabooków (netbooki odchodzą już chyba do lamusa).

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 14 maja 2013, 21:23

Myślałem, że w te netbooki od Acera wchodzi tylko seria A)722/725 i ich mniejsze odpowiedniki, ale wersja z Celeronem wygląda naprawdę kusząco... Niestety - bateria podpowiada mi (2200mAh), że 3-4 godzinki to max - sprawa się zmienia, jeśli idzie w nich zamontować akumulatory o większej ilości komór (6-9) - wtedy faktycznie parametr eco/power jest osiągnięty.

Jakiś czas temu wpadłem na te procki - nie sądziłem że tak tanio będzie mozna dostac całkiem fajny mały laptopik o sensownej wydajności.Bateria?cóż :)

Cos za coś

i3 ma 35 wat tdp ale tez i sporo wydajniejszy

Niby tylko 1,5GHz na rdzeń, ale SB jest bardzo fajnie skonstruowany - jest to na bank wydajność, która wystarcza do większości czynności (dla mnie synonimem minimum do pracy jest T7200, czyli 2x2GHz 4MB L2, biorąc pod uwagę T6500 który ma 2,10 GHz, 2MB cache ale szybszy FSB, wychodziłoby podobnie). Dzięki za cynk - nie zauważyłem (może dlatego że szukałem na notebookcheck a nie w sklepie internetowym ;)). Pytanie tylko jak z ich niezawodnością?... 

Ostatnio wymienialem w kilku laptopach pentiumy dual core serii T2xxx na T6600 - do dostania za grosze (30 pln) a bardzo wydajny procesor.

I w nizszym procesie (45 zamiast 65nm) - jest chłodniej a i ciszej bo w spoczynku wentylator stoi(fakt modowany bios)

Na baterii działa ciut dłuzej ale i żwawiej bo mocy mu nie brakuje

Niedrogo poprawiony stary lapek - z SSD bajka :) - 4 lata ma pozyje jeszcze ze 3

Na temat awaryjności to nie wiem :).Zazwyczaj mam do czynienia z acerami i awarii nie stwierdzam.Jakośc się poprawiła więc jest ok.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 14 maja 2013, 21:37

Widziałem te testy - sprzęt na atomie do chłodnych też nie nalezał.Szczególnie platforma ION.

Malo miejsca to i ciężko chłodzić

TDP pokroju 9 wat (wedlug intela) byloby niezłe ale cóż.

Za to dostajemy już przyzwoita wydajność.

http://www.morele.net/laptop-asus-x401a-wx095h-567527/

nie wiem jak to sie spisuje ale grosze....lapek ok ale podobna wersja z amd C-60 (na promocji w ole ole ha za 1500) to porazka.Nawet z lekkim win8.

czy cos takiego

http://www.morele.net/laptop-lenovo-ideapad-s300-59-351515-537028/

Ultrabooki niestety drogie

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » środa 15 maja 2013, 09:34

I tak jest dobrze z poborem mocy - wczoraj naprawiałem starego laptopa Amilo 1645 ze starym Sempronem 3300+ - najpierw był zablokowany mnożnik na x4 (nie było zainstalowane PowerNow! i defaultowo na x4 200MHz FSB = 800), ale gdy to poprawiłem laptop chodził bardzo wolno. SpeedFan i wszystko jasne - temperatura idle 75-80 stopni :D. Czyszczenie w środku bez wymiany pasty sprawiło, że laptop schodzi do "bezpiecznych" 50-60 stopni - co mnie nie dziwi, bo to proces 90nm. Ale temperatury jakie oddaje ten sprzęt coraz bardziej zniechęcają mnie do "dużych" laptopów. Pomijam, że uwaliła mi się kiedyś grafika GF8600GT na karcie MXM II w Acerze 5920G właśnie z powodu temperatury pracy.

Inna sprawa to używany flux do lutowania nowej elektroniki - norma RoHS sprawia, że lutuje się bez 4% dodatku ołowiu. Do tego dodajmy oszczędność w produkcji (komponenty aby-aby, a nie solidne jak kiedyś) oraz powstające po czasie mikropęknięcia (głównie przy układach BGA). Widocznie nawet zmniejszenie procesu czy stawianie na procesory APU (co jest ścieżką dla AMD, gdyż nie potrafią nawiązać równej walki z Intelem od czasu Phenomów II). Wydawałoby się, że wypuszczenie wydajnego układu który grzeje się marginalnie jest proste - jak widać, jeszcze musimy poczekać.

Generalnie stawiam diamenty przeciw orzechom, że winne tu jest złe zaprojektowanie obudowy i układ chłodzenia - dlaczego np. w Lenovo T400 temperatury obudowy są śmiesznie niskie mimo zastosowania mocniejszych procesorów (fakt że głónie Penryny w 45nm, ale ze słusznymi zegarami)? Wiem że to zupełnie inna liga jeśli chodzi o wykonanie, ale w/g mnie niski proces+niskie TDP (co wbrew pozorom nie jest poborem prądu ;)) i jakaś mała miedziana rurka i malutki fan powinny dać radę.

Co do cen - przeglądając oferty, to nie opłaca się kupować netbooka nawet używanego, bo jest po prostu za cienki, a kosztuje tyle, co używany T61/X61, które jakością wykonania i wydajnością rozkładają na łopatki. Ultrabooki jeśli nie poprawią chłodzenia i czasu pracy na baterii, będą po prostu cieńszymi laptopami - lepiej już kupić mniejszego laptopa z i3/i5 i większą baterią - waga wzrasta, ale nie ma kompromisów, a i cena podobna. Tutaj jednak nie chodzi o wydajność, a o komfort pracy sprzętu przenośnego. Niestety - ciągle jeszcze stawia się na moc. Najlepszym przykładem są smartphone'y, które posiadają już czterordzeniowe procesory i wydajne układy graficzne, a pobór prądu jak mała turbinka ;). No i się grzeją...

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 15 maja 2013, 12:01

Rozstrzał w cenach jest straszny i czasem aż dziwny.O ile z wydajnoscią już nie ma wiekszych problemów to niestety chłodzenie kuleje nawet w atomach chociaż te najnowsze już nieźle wychodzą pod tym wzgledem

Jednak pierwsze tablety z nowymi atomami nie zaskakują pod wzgledem oddawanego ciepła - wiekszość ma aktywne chłodzenie co juz jest porażką

Jeszcze muszą nad tym popracować

ODPOWIEDZ