Z racji pojawienia się na rynku rozwiązań APU od AMD (i podobnych jak CULV od Intela) pojawiła się nadzieja na energooszczędne i niegrzejące się komputery przenośne, które "dadzą radę" również do mniejszych prac związanych z naszą branżą. Jednakże są one skrojone do prostej pracy oraz oglądania filmów HD i grania w co mniej wymagające gry (dzięki dobremu GPU zintegrowanemu z CPU). Niemniej - takie rozwiązania wypadają blado w zastosowaniach audio (wielowątkowość a raczej jej brak, wolniejsze FSB, bark obsługi niektórych instrukcji, mały cache L2) - potwierdzają to materiały w sieci (np. Atom N2600, który ledwo ciągnie wtyczkę VSTi - na Asio4All, która na najsłabszym nawet C2D taktowanym niższym zegarem na rdzeń niż wspomniany Atom nawet nie dostaje zadyszki). Osobiście odpalałem na N455 NI Pro53 i CPU przekraczał 50% (a ta wtyka chodziła na pierwszych Celeronach)...
I tu pytanie do forumowiczów - czy są dobre komputery przenośne (celowo nie wskazuję na laptopy/netbooki/ultrabooki), które radzą sobie ogólnie mówiąc z multimediami (wksazany port HDMI/DP) i posiadają niskie TDP, co przekłada się na komfort pracy (bateria działająca dobrych parę godzin, niskie temperatury obudowy, niski poziom hałasu), a jednocześnie umożliwiają przyzwoitą pracę w audio? Mówiąc przyzwoitą mam na myśli korzystanie ze sprzętu w warunkach mobilnych - nagranie kilku śladów poprzez interfejs, odpalenie 2-3 wtyczki VSTi, post-processing itd - wydajność na poziomie średniego C2D uważam że będzie wystarczająca?
Testy syntetyczne nijak nie mówią o wydajności - często np. Brazosy testowane CPU Markiem wypadają lepiej niż stare Semprony, z kolei te drugie mają o wiele mniejsze obciążenie CPU np. w Abletonie (wiadomo, że liczy się wydajność całej platformy do ogólnego wyniku testów - w tym RAM i GPU - z drugiej strony wiele aplikacji interesuje czysta moc z jednego jaja).
Zapraszam do spostrzeżeń (z doświadczenia), jak wypadają starsze C2D SU/SL, nowsze Atomy, w końcu Trinity od AMD itd? Chodzi mi głównie o rozwiązania bardzo mobilne (niska temperatura/długi czas działania). Niestety bardzo mało jest tego typu wątków np. na forum KVR, a nie ukrywam, że temat jest dość ciekawy. Sam zresztą sprzedałem grzejącego się VAIO i szukam czegoś do "cywilnego" użytku - ale miło byłoby podpiąć do niego mojego stareńkiego Edirola UA-20 i skorzystać z GuitarRig'a czy Sylentha od czasu do czasu, kiedy nie chce się dźwigać gratów ;).