lag w nagranych loopach

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
TOTAL
lag w nagranych loopach

Post autor: TOTAL » piątek 22 mar 2013, 17:53

mam problem z loopami nagranymi w Abletonie i w traktorze. są one zauważalnie opóźnione, przez co bit ze stopą na 4 przyczynia się do galopu nagrania. zauważyłem, że dzieje się tak niezależnie od ustawień latencji karty na najniższą. Ableton ma włączoną kompensację, ustawienia latencji w traktorze nie przynoszą zmiany.

co może być przyczyną? czy winić należy sterowniki M-Audio? zastanawia mnie fakt, że raz ableton ma kompensację przecież od tego, dwa dźwięk nie wychodzi poza komputer, ani nawet poza live'a. kiedy pętlę nagraną looperem wrzuconym jako ostatni na ścieżce przeniosę na sąsiedni track, słychać wyraźne przesunięcie, co też widać na wykresie clipów.

mój zestaw to

ableton live 7, 8, 9 (bez różnicy w tej kwestii)

traktor pro najnowszy

audiophile pci 2496

windows xp pro update'owany

MrExplosion

Re: lag w nagranych loopach

Post autor: MrExplosion » piątek 22 mar 2013, 23:01

To jest chyba najbardziej wkurzająca rzecz w Abletonie. Audio nagrywa się z takim opóźnieniem jakie generują wtyczki, czyli z opóźnieniem równym "automatic delay compensation". Podobno gdzieś to można wyłączyć, żeby nagrywało się tylko z latencją karty dźwiękowej, ale nie znalazłem takiej opcji nigdzie. Jeśli ktoś wie to dajcie znać. Radzę sobie z tym tak, że ustawiam na nagranym tracku delay (mała ikonka "D" w prawym dolnym rogu, przy send/return) na wartość ujemną, i ścieżka startuje szybciej i jest równo. Ewentualnie edytuję w nagranej ścieżce punkt startowy 1.1.1

Awatar użytkownika
TOTAL

Post autor: TOTAL » sobota 23 mar 2013, 05:12

wątpię, czy to wada live'a, bo na traktorze jest u mnie podobnie.

dzięki za pomysł z przesunięciem startu całej ścieżki. to dużo lepsze, niż gmeranie przy każdym klipie - pod warunkiem, że wrzuca się tam nagrania z jednej ścieżki.

napiszę do abletonów.

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » sobota 23 mar 2013, 07:36

...wątpię, czy to wada live'a, bo na traktorze jest u mnie podobnie.

stawiam na sterowniki m-audio

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 24 mar 2013, 02:04

To nie wina sterowników a wyłacznie softu

Szukaj ustawienia OFFSET dla nagrwanego sygnału - w kilku programach spotkalem się z opcja ustawienia która powoduje odpowiednie przesuniecie dźwieku w czasie

Awatar użytkownika
TOTAL

Post autor: TOTAL » poniedziałek 25 mar 2013, 00:06

...
To nie wina sterowników a wyłacznie softu

Szukaj ustawienia OFFSET dla nagrwanego sygnału - w kilku programach spotkalem się z opcja ustawienia która powoduje odpowiednie przesuniecie dźwieku w czasie...

Hm offset dla danego sybnału. brzmi sensownie, ale Live'a znam od podszewki - i nic takiego tam nie znalazłem. traktor ma coś takiego ze słowem latency, ale tylko wartości dodatnie, zresztą sprawdziłem na ustawieniach ekstremalnych. nie powoduje róźnicy..

może ktoś kojarzy takie ustawienie w w/w?

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 25 mar 2013, 20:59

obadaj to:

http://www.gearslutz.com/board/electronic-music-instruments-electronic-music-production/490530-ableton-record-offset.html

Awatar użytkownika
TOTAL

Post autor: TOTAL » wtorek 26 mar 2013, 05:45

Dzięki!i!

ODPOWIEDZ