MacBook Pro - problem z CPU

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
wizz
Re: MacBook Pro - problem z CPU

Post autor: wizz » poniedziałek 25 mar 2013, 20:30

...... a może procka Ci podmienili na słabszy ? Może działa np. tylko na jednym rdzeniu ?...

Brzmi niemożliwie, ale jestem w stanie sobie i to wyobrazić. W jaki sposób to sprawdzić?

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 25 mar 2013, 20:48

Rany aż się debilizmów czytać nie chce

TO WYŁACZNIE PROBLEM SOFTWARE'OWY

zalana płyta czy jakiekolwiek uszkodzenie sprzętu NIE GENERUJE obciążenia

co do procka - odpal info o systemie tam jest napisane jaki siedzi procek

pozostaje postawienie systemu na nowo

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 25 mar 2013, 20:49

aha apropo uszkodzeń - są dwie rzeczy które moga powodowac mulenie (nie obciążenie procka a mulenie systemu)

uszkodzony dysk (często z zawieszkami systemu) lub płyta która slabo się czyta albo słabo czyta ja napęd(niestety te marne napędy optyczne potrafią zająć cały czas procesora ale nie generują obciążenia - po prostu zatrzymują system)

wizz

Post autor: wizz » poniedziałek 25 mar 2013, 21:01

...aha apropo uszkodzeń - są dwie rzeczy które moga powodowac mulenie (nie obciążenie procka a mulenie systemu)
uszkodzony dysk (często z zawieszkami systemu) lub płyta która slabo się czyta albo słabo czyta ja napęd(niestety te marne napędy optyczne potrafią zająć cały czas procesora ale nie generują obciążenia - po prostu zatrzymują system)...

W takim razie co Ty zrobiłbyś na moim miejscu? Skoro MOJE zalanie nie może być powodem tego co się teraz dzieje z Abletonem, to co powoduje problem? Co powinenem w takim wypadku zrobic? Powinienem pojsc i powiedziec w serwisie, ze zalanie nie może powodować tego problemu? Mam się powołać na znajomego technika, który tak twierdzi? To ciężka sytuacja a ja naprawdę jestem zielony w tego typu sprawach. Chciałbym po prostu uzyskać od Was jakieś pomysły rozwiązania sytuacji. Skoro problem wg. Was tkwi w softwarze to w jaki sposób mogę to rozwiązać? Zresetować iOS i zainstalować na nowo? Jak mogę to zrobić? Gdy kupowałem komuter, nie było w nim załączonej nowej płyty. Poza tym przy wkładaniu dysku SSD wydaje mi sie, ze serwisant wgrywał na nowo jakiś inny system. Pamietam, że instalował system i wszystko odbyło się tak jak przy pierwszym razie gdy odpaliłem kompa - wpisanie nazwy i ogólna "rejestracja" - zakładam więc, że to była instalacja systemu.. ale nie jestem pewien.

Awatar użytkownika
implant
Kontakt:

Post autor: implant » poniedziałek 25 mar 2013, 22:17

A czy nie zaczyna się mocniej grzać w stosunku do tego co było wcześniej? Spadek wydajności a przegrzanie procka jest dla mnie oczywiste. A co nasuwa mi myśl o braku dobrego odprowadzenia ciepła z procesora do elementów chłodzących. Może podczas czyszczenia/osuszania od procesora został odłączony radiator i przy ponownym montażu nie została nałożona pasta silikonowa którą się nakłada na procesory przed montażem el. chłodzących (ułatwia odprowadzenie ciepła).

Taka luźna myśl. Nie wiem jak są skonstruowane maki od środka.
Analogi i cyfry fajne są :)

perfektsound

Post autor: perfektsound » poniedziałek 25 mar 2013, 22:56

No dobra, ale co pokazuje Activity Monitor? Włącz ten program, kliknij na "CPU" i zobacz czy coś nie chodzi w tle, co obciąża procesor.

Alternatywna muzyka elektorniczna.

wizz

Post autor: wizz » wtorek 26 mar 2013, 00:00

...No dobra, ale co pokazuje Activity Monitor? Włącz ten program, kliknij na "CPU" i zobacz czy coś nie chodzi w tle, co obciąża procesor....

Tak wygląda sytuacja w Monitorze Aktywności podczas grania tej samej sesji w Abletonie. Obciążenie na poziomie 245 % jest jakimś kosmosem i na prawdę zaczynam wierzyć w to, że oni coś w tym komputerze w serwisie spieprzyli...

wizz

Post autor: wizz » wtorek 26 mar 2013, 00:01

...A czy nie zaczyna się mocniej grzać w stosunku do tego co było wcześniej? Spadek wydajności a przegrzanie procka jest dla mnie oczywiste. A co nasuwa mi myśl o braku dobrego odprowadzenia ciepła z procesora do elementów chłodzących. Może podczas czyszczenia/osuszania od procesora został odłączony radiator i przy ponownym montażu nie została nałożona pasta silikonowa którą się nakłada na procesory przed montażem el. chłodzących (ułatwia odprowadzenie ciepła).

Taka luźna myśl. Nie wiem jak są skonstruowane maki od środka....

Już po raz drugi piszecie o tej pascie silikonowej - zaczynam się zastanawiać czy o tym nie wspomnieć jak jutro będę dzwonił do serwisu.

perfektsound

Post autor: perfektsound » wtorek 26 mar 2013, 08:30

...
...No dobra, ale co pokazuje Activity Monitor? Włącz ten program, kliknij na "CPU" i zobacz czy coś nie chodzi w tle, co obciąża procesor....

Tak wygląda sytuacja w Monitorze Aktywności podczas grania tej samej sesji w Abletonie. Obciążenie na poziomie 245 % jest jakimś kosmosem i na prawdę zaczynam wierzyć w to, że oni coś w tym komputerze w serwisie spieprzyli......

Zobacz jeszcze tutaj:

https://www.ableton.com/answers/reducing-cpu-usage-using-a-macbook-pro-osx-core-i5-2-4ghz-4g-ram

Te 245 % to nie musi być kosmos, na gearslutz pisali, że Ableton liczy rdzeniami, czyli 4 rdzenie = 400%. Nie wiem czy to prawda.

Czy przy innych projketach Abletona też tak masz? Bo może to wina jakiegoś plugina. Spróbuj np. zamrozić parę scieżek, zwłaszcza tych z syntezatorami. U mnie np. Abletona kładzie kilka instancji Massiva i Absyntha ;)

A to, że wcześnie procesor nie wariował przy tym projekcie też nic nie znaczy. Mam taki projekt, który z niejasnych dla mnie powodów od pewnego czasu skacze i trzaska, procesor nie wyrabia. 

Alternatywna muzyka elektorniczna.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 26 mar 2013, 09:49

Ja bym zaczął od sprawdzenia (jak koledzy piszą od samego początku) chłodzenia a następnie własnie uzytych pluginów - to tylko program który nie musi być perfekcyjny (i często nie jest)

Na koniec zaorałbym system i postawił wszystko na nowo

Generalnie grzebałbym sam bo serwisom nie ufam tyle że o tym trzeba mieć niestety pojęcie (o grzebaniu)

poza tym safari i flash - jak sprawdzasz obciążenie to sprawdzaj bez tego - to wystarczająco zakłóca kolejnkę rozkazó procesora

ODPOWIEDZ