MacBook Pro - problem z CPU

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Zbynia
Re: MacBook Pro - problem z CPU

Post autor: Zbynia » piątek 15 mar 2013, 08:59

Odkąd Vista zagościła na rynku Mac stracił swą olbrzymia przewagę jaką była stabilność i to fakt niezaprzeczalny.

Stał się zwykłym pecetem z porządnie skrojonym systemem który swą prostotą i wygodą bije wszystkie inne ale to tyle na temat wyższości

Ale co do spostrzeżenia kolegi na temat sprzętu Apple w Polsce to niestety mogę to tylko potwierdzić.Każde forum bije w oczy burakami co liżą szybę marząc o iphone itp.Taka buraczana zazdrość.

Jednak ludzie u nas nie pojmują prostej rzeczy - mianowicie ludzie rozumni kupują sprzęt dla wygody pracy a nie lansu ale do tego trzeba dojrzeć i miec mózg

to tyle offtop

wracając do tematu - jak temperatury i chłodzenie?

wizz

Post autor: wizz » poniedziałek 25 mar 2013, 15:39

Panowie proszę odpuśccie sobie tą daremną dyskusję na temat Maków i pozostałej reszty systemów. To prawda, jest wiele osób kupujących produkty Apple dla szpanu, ale w moim przypadku powodem była chęć osiągnięcia najlepszego sprzętu do robienia muzyki - to wszystko. Koniec kropka.

Wróciłem wczoraj z serwisu gdzie serwisant włożył dysk SSD i mieliśmy na nim sprawdzić pracę Abletona. Niestety pomimo nowego dysku wszystko było tak samo. Dalej zacinka i podwyższone zużycie procesora przy zwykej sesji w Live. Po tym wszystkim serwisant powiedział mi, że jeśli to nie dysk to prawdopodobnie strzeliła płyta główna, i że nie ma nawet sensu szukanie tam konkretnej przyczyny, bo przy pierwszym rozmontowywaniu komputera nic widocznego nie znalezli. Na pytanie co powinenem zrobić stwierdził, że na moim miejscu sprzedałby tego laptopa, dołożył i kupił nowego, bo jak wiadomo płyta główna to spory wydatek. Jak usłyszałem sprzedaż będzie lepszym rozwiązaniem a dla przeciętnego użytkownika problem z tym kompem nie będzie zauważalny.

Jak sądzicie? O co może chodzić? Czy rzeczywiście lepszym wyjściem jest sprzedaż obecnego i kupno nowego laptopa, czy może lepiej jeszcze powalczyć z tym problemem? Być może serwistant doradza mi sprzedaż bo rzeczywiście mogli coś spieprzyć i nie chcą się do tego przyznać? Do tej pory nie miałem żadnych wątpliwości i uważałem, że ten problem jest po prostu POST efektem zalania, ale teraz już nie wiem, czy to oni czegoś nie spieprzyli i nie chcą się przyznać. Nie wykazali żadnej inicjatywy dalszej analizy problemu - byc moze wlasnie dlategy, ze sa winni? Cholera wie :/

Dołączam screeny z pracy Abletona podczas sesji oraz zdjęcie z iStat (temperature i zużycie proc.) w TRAKCIE utworu oraz w stanie SPOCZYNKU komputera

Dzięki za wasz wkład! Macie jakiekolwiek pojęcie co do następnych kroków, które mógłbym podjąć?

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » poniedziałek 25 mar 2013, 16:24

Zacytuję siebie samego:
"Powinieneś zapytać w serwisie, czy tylko wyczyścili i wysuszyli sprzęt, czy także cokolwiek wymieniali lub instalowali jakikolwiek soft/sterowniki/cokolwiek. Jeśli nic poza suszeniem nie robili, to wyjaśnić im jak się sprawy mają i poprosić o ponowną diagnozę lub poprawkę usługi, bo albo jest niedosuszony albo jakaś część hardware padła. Niby dlaczego jeśli nie ruszali nic z softem to miałoby się cokolwiek zmienić w wydajności procka?"

Pytałeś o to czy TYLKO czyścili, czy może ruszali coś od strony softu? Pytałeś dlaczego skasowali cię za błędną diagnozę? Pytałeś po co suszyli jeśli i tak płyta do wymiany? Czy tym razem też musiałeś zapłacić za to, że powiedzieli ci, że "pewnie płyta główna ale nie wiadomo"? Kolesie cię kręcą konkretnie a ty się jeszcze sam nadstawiasz. To jest w ogóle autoryzowany serwis Apple? Jeśli tak, to walcz o swoje i zagroź im zgłoszeniem sprawy gdzieś wyżej do Apple, bo nie może być tak że płacisz za nic i jeszcze tracisz czas. Dla mnie sprawdzenie co padło w kompie czy suszenie to są zadania do ogarnięcia dla mojej mamy, więc jeśli serwisant nie potrafi tego zrobić to powinien zamienić tą pracę na kopanie ziemniaków lub zmywanie garów

Awatar użytkownika
wojtek_kow

Post autor: wojtek_kow » poniedziałek 25 mar 2013, 16:36

Tak się zastanawiam, dlaczego płyta główna, choćby uszkodzona miałaby powodować zwiększone zużycie procesora przez programy.
Czy nie jest to przypadkiem wina zmniejszenia prędkości procesora przez system operacyjny?
W zależności od wybranego profilu oszczędzania energii OSX zmienia prędkość procesora.
Sprawdzałeś tę opcję?

wizz

Post autor: wizz » poniedziałek 25 mar 2013, 16:43

...Zacytuję siebie samego:
"Powinieneś zapytać w serwisie, czy tylko wyczyścili i wysuszyli sprzęt, czy także cokolwiek wymieniali lub instalowali jakikolwiek soft/sterowniki/cokolwiek. Jeśli nic poza suszeniem nie robili, to wyjaśnić im jak się sprawy mają i poprosić o ponowną diagnozę lub poprawkę usługi, bo albo jest niedosuszony albo jakaś część hardware padła. Niby dlaczego jeśli nie ruszali nic z softem to miałoby się cokolwiek zmienić w wydajności procka?"

Pytałeś o to czy TYLKO czyścili, czy może ruszali coś od strony softu? Pytałeś dlaczego skasowali cię za błędną diagnozę? Pytałeś po co suszyli jeśli i tak płyta do wymiany? Czy tym razem też musiałeś zapłacić za to, że powiedzieli ci, że "pewnie płyta główna ale nie wiadomo"? Kolesie cię kręcą konkretnie a ty się jeszcze sam nadstawiasz. To jest w ogóle autoryzowany serwis Apple? Jeśli tak, to walcz o swoje i zagroź im zgłoszeniem sprawy gdzieś wyżej do Apple, bo nie może być tak że płacisz za nic i jeszcze tracisz czas. Dla mnie sprawdzenie co padło w kompie czy suszenie to są zadania do ogarnięcia dla mojej mamy, więc jeśli serwisant nie potrafi tego zrobić to powinien zamienić tą pracę na kopanie ziemniaków lub zmywanie garów...

Okej, być może masz rację. Co w takim razie powinienem zrobić? Jakie pytania im zadawać, tak żeby coś zrobili? Nie powiem przecież, że wyczytałem coś na forum (jak mądre i wartościowe by to nie było). Mam zamiar tam zadzwonić i zadać im te pytania, ale mój brak wiedzy technicznej sprawia, że nie będzie mi łatwo z nimi walczyć. Mam powiedzieć, że powinni go przyjąć jeszcze raz, skoro występuje taki problem jaki mam? Co jeśli powiedzą, że nie chcą się tego podjąć? Jest to serwis nieautoryzowany.

wizz

Post autor: wizz » poniedziałek 25 mar 2013, 16:45

Zawsze mogą powiedzieć, że to efekt zalania, czyli moja wina, i że nie będą tego w stanie naprawić. Jedyne co mogę zrobić to powiedzeć im, że mają go jeszcze raz sprawdzić i zdiagnozować (za co znów będę musiał zapłacić) Ale co jeśli to oni coś spieprzyli po drodze i nie chcą się przyznać, a za naprawę znów przyjdzie zapłacić mi? Irytuje mnie ta sytuacja, zbyt wiele pytań i brak odpowiedzi.

Awatar użytkownika
wojtek_kow

Post autor: wojtek_kow » poniedziałek 25 mar 2013, 17:49

Jeśli w opcjach oszczędzania energii nie ma takiej która odpowiada za wydajność procesora, to może pomóc jeszcze procedura opisana w poniższym linku:
http://support.apple.com/kb/HT3964?viewlocale=pl_PL

wizz

Post autor: wizz » poniedziałek 25 mar 2013, 18:32

...Jeśli w opcjach oszczędzania energii nie ma takiej która odpowiada za wydajność procesora, to może pomóc jeszcze procedura opisana w poniższym linku:
http://support.apple.com/kb/HT3964?viewlocale=pl_PL ...

Hej. Wcześniej robiłem już reset SMC oraz PRAM.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 25 mar 2013, 20:19

A czy próbowałeś zrobić test na pustych sesjach przy pomocy innych pluginów (np. same reverb'y)?

Błędy softwarowe mogą skutecznie popsuć wydajność, jak również tryby oszczędzania energii. Ja bym na twoim miejscu zabezpieczył system (kompletna kopia partycji systemowej), i dla testu zainstalował czysty system. Dla zabawy spróbowałbym również zainstalować Windows i odpalić te same sesje na Abletonie.

Czy sesje które działały kiedyś na 30% są dokładnie tymi samymi sesjami które odpalasz obecnie?

wizz

Post autor: wizz » poniedziałek 25 mar 2013, 20:29

...A czy próbowałeś zrobić test na pustych sesjach przy pomocy innych pluginów (np. same reverb'y)?

Błędy softwarowe mogą skutecznie popsuć wydajność, jak również tryby oszczędzania energii. Ja bym na twoim miejscu zabezpieczył system (kompletna kopia partycji systemowej), i dla testu zainstalował czysty system. Dla zabawy spróbowałbym również zainstalować Windows i odpalić te same sesje na Abletonie.

Czy sesje które działały kiedyś na 30% są dokładnie tymi samymi sesjami które odpalasz obecnie?

...

Tak - wszystkie sesje odpalane teraz wcześniej nie powodowały takich skutków, zacięć i braku możliwości pracy w Abletonie. Wcześniej również pracowałem z około 30 ścieżkami pełnymi pluginów i różnych efektów. Nie powodowało to żadnych zacięć. Właściwości komputera są na tyle wysokie, że spokojnie radziły sobie z tymi obciążeniami. Teraz jakby coś było nie tak.. Jakbym zamiast 2.9 GHZ procesora i 8 GB RAMu miał ponad połowe wszystkiego mniej :/ To na prawdę dziwne. Wszystko działa jak poprzednio, jedyny problem, który się pojawia to tworzenie muzyki.. czyli to na czym mi najbardziej zależało kupując ten komputer. Co masz na myśli mówiąc czysty system? Kilka dni temu próbowałem odtwarzać sesje na nowym dysku SSD i pojawiał się ten sam problem.

ODPOWIEDZ