Tablet

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
tokat1111
Tablet

Post autor: tokat1111 » piątek 15 mar 2013, 13:17

Mam pytanie? Jak jest z używaniem tabletów do gry na żywo. Myślę o latecji, obciążeniu procesora itp. Gram obecnie na klawiaturze midi, do tego używam laptopa i karty dźwiękowej (za którą wydałem dość sporo pieniędzy). Obserwuję you tuba-a a tam każdy gra na samym tablecie (APPLA) bez karty dźwiękowej itp. Czyli mam rozumieć że tablet zastępuje kompa, kartę???

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Re: Tablet

Post autor: Marc.The.Drummer » piątek 15 mar 2013, 14:38

Tak może zastąpić kompa a interfejs kupujesz osobno tak jak do kompa chyba ze chcesz jechac na zintegrowanej. Popatrz sobie na takie aplikacje jak Intua BeatMaker 2, Korg ESX-1 czy Camel Audio Alchemy. Latencja jest o tyle mała że mozna normalnie grać bez słyszalnych opoznien [Mowie o graniu za pomoca klawiatury podpietej do ipada/ipoda/iphona].

http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/

perfektsound

Re: Tablet

Post autor: perfektsound » sobota 16 mar 2013, 14:06

...Mam pytanie? Jak jest z używaniem tabletów do gry na żywo. Myślę o latecji, obciążeniu procesora itp. Gram obecnie na klawiaturze midi, do tego używam laptopa i karty dźwiękowej (za którą wydałem dość sporo pieniędzy). Obserwuję you tuba-a a tam każdy gra na samym tablecie (APPLA) bez karty dźwiękowej itp. Czyli mam rozumieć że tablet zastępuje kompa, kartę???... 

U mnie iPad 2 z programem Intua BeatMakerem 2 steruje Virusem Snowem i DSI Mopho. Nie ma problemu, może dlatego, że to nie dźwięk ale midi, specjalnie nie obciążą procesora iPada. Beatmaker 2 wysyła nie tylko nuty, ale też ścieżki automatyzacji z dowolym parametrem CC ;)

W skrócie: był taki wątek tutaj niedawno, nie wiem czemu został usunięty - tak, z pewnymi zastrzeżeniami iPad może zastąpić laptopa na scenie. Ostatnio na iPada wyszedł syntezator Arturia iMini (emulacja Mooga), jest jeszcze promocyjna cena. Przez parę dni też jeszcze będzie promocja syntezatorów Korga na iPada (wszystko za pół ceny).

Kartę dźwiekową możesz sobie dokupić, coraz więcej tego wychodzi:

http://blog.dubspot.com/ios-hardware-roundup-ipad-audio-interfaces-focusrite-alesis-tascam-apogee/

Są klawaitury midi dedykowane do iPada, ale też zwykła midi powinna działać przez przejsciówkę.

Alternatywna muzyka elektorniczna.

ODPOWIEDZ