Procesor Intel B960 i środowisko DAW

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
musicismydrug
Procesor Intel B960 i środowisko DAW

Post autor: musicismydrug » niedziela 19 sie 2012, 10:08

Witam,

Chcę zapytać drodzy forumowicze czy nadmienony procesor przy 6 GB ramu uciągnie sesje do 10 ścieżek i w pełni obsłuży programy Cubase czy Reason 6 bez żadnych problemów? Dodam że korzystam z zewnętrznego interfejsu Line 6 Pod UX2.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Awatar użytkownika
DJOZD

Re: Procesor Intel B960 i środowisko DAW

Post autor: DJOZD » niedziela 19 sie 2012, 13:39

Nie rozumiem na czym miałaby polegać niemożność obslugi jakiegokolwiek DAW przez CPU x86. Jeżeli myslisz o przerworzeniu 10 ścieżek audio bez uzycia wtyczek to gwarantuje że z tym poradzi sobie nawet Pentium 2. Jezeli chcesz uzywac wtyczek to obciazenie zalezne jest od ich rodzaju.

musicismydrug

Post autor: musicismydrug » niedziela 19 sie 2012, 13:57

...Nie rozumiem na czym miałaby polegać niemożność obslugi jakiegokolwiek DAW przez CPU x86. Jeżeli myslisz o przerworzeniu 10 ścieżek audio bez uzycia wtyczek to gwarantuje że z tym poradzi sobie nawet Pentium 2. Jezeli chcesz uzywac wtyczek to obciazenie zalezne jest od ich rodzaju. ... 

No właśnie (trochę źle sformułowałem pytanie). Mam zamiar używać wtyczek pokroju reaktora i innych ze stajni Native Instruments w Cuabse oraz narzędzi dostępnych w najnowszym Rasonie.

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » niedziela 19 sie 2012, 21:27

B960 to w zasadzie wykastrowany i3 2330M bez HT - jest porównywalny z najmocniejszymi C2D, które to z kolei ciągną kilkadziesiąt ścieżek z zapiętymi wtyczkami bez czkawki.

Oczywiście - jeśli zastosujesz procesożerne pluginy na trackach, a wszystko w real-time bez zamrażania, to i i7 wyłożysz przy odpowiednich staraniach. Generalnie tak - procesor spokojnie wystarczy do pracy z DAW. Akurat wtyczki NI nie są uber-procesożerne.

Ale moja rada - lepiej zainwestuj w i3 - względnie energooszczędne, dość dobrze się kręcą, o wiele wydajniejsze od procków pokroju B960 z racji 4 wątków, większego cache, no i na deser - zintegrowany HD3000 radzi sobie dobrze w grach, oczywiście jak na integrę. Dużo więcej nie dołożysz, a dodatkowe wątki mocno odczujesz w pracy :).

musicismydrug

Post autor: musicismydrug » niedziela 19 sie 2012, 22:20

Ok, wielkie dzięki panowie.

Wezmę i3 oraz 4 GB ramu zamiast B960 i 6 GB. Udało mi się znaleźć tą opcje z i3 w podobnej cenie co B960, Ramu zawsze można dokupić jc, a procek na pewno dłużej i lepiej się przysłuży... swoją drogą do tej pory byłem zmuszony pracować na starym dziadostwie, także będę wniebowzięty jak odpalę sobie te parę lepszych wtyczek i swobodnie przejdę do pracy na dobrych brzmieniach bez większych technicznych problemów.

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » niedziela 19 sie 2012, 22:34

Tylko kupując uważaj, by nie wcisnęli Ci laptopa z i3 pierwszej generacji ;). Co do RAM, to szczerze mówiąc - jeśli nie pracujesz na dużych bibliotekach sampli, 4GB wystarczy - nawet pod 32bitowym systemem (czytaj: stary dobry XP Pro) będzie szło spokojnie pracować.

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 19 sie 2012, 23:39

Nie bierz 6GB ramu bo żaden obecny procesor takiego syfu nie wykorzysta (3 kanały)

Teraz istnieje albo 4 kanały(w stacjonarnych sandy bridge E) albo dwa kanały w całej reszcie

więc albo 4 giga albo 8 - 6 jest dla frajerów

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 19 sie 2012, 23:41

aha procesor nawet petium da sobie radę ze wszystkim - tym sobie głowy nie powineneś zawracać - martwiłbym sie o wydajność dysków i chipsetu FW i USB bo tylko z tym jest obecnie problem i wielka niewiadoma

Slawko96

Post autor: Slawko96 » poniedziałek 20 sie 2012, 12:40

...aha procesor nawet petium da sobie radę ze wszystkim - tym sobie głowy nie powineneś zawracać - martwiłbym sie o wydajność dysków i chipsetu FW i USB bo tylko z tym jest obecnie problem i wielka niewiadoma

Dlaczego niby jest problem przy wydajności dysków i chipsetu FW i USB ?? akurat te parametry nie stanowią żadnego problemu.

z artykułami do twojego biura
[url=http://powerprice.pl/art-biurowe-c10.html]z artykułami do twojego biura[/url]

Kyle

Post autor: Kyle » poniedziałek 20 sie 2012, 18:31

Ale moja rada - lepiej zainwestuj w i3 - względnie energooszczędne, dość dobrze się kręcą, o wiele wydajniejsze od procków pokroju B960 z racji 4 wątków, większego cache, no i na deser - zintegrowany HD3000 radzi sobie dobrze w grach, oczywiście jak na integrę. Dużo więcej nie dołożysz, a dodatkowe wątki mocno odczujesz w pracy :).... 

i3 się dobrze kręcą ? i3 Sandy Bridge? Jeśli tak twierdzisz, to bzdurzysz ;)

Ja widzę takie opcje:

1) Po taniemu, czyli G630 lub wyższy GXXX (dwa rdzenie po 2,7 GHz)

2) Bez specjalnego oszczędzania, czyli i5 3470 (mnożna podkręcić mnożnikiem pewnie tyle co i5 Sandy Bridge czyli do 500 MHz, bez OC są to 4 rdzenie po 3,2 GHz)

Generalnie, te dwie opcje powyżej to bez myślenia o OC. I powtarzam ... i3 Sandy Bridge nie nadają się do OC !!! i !!!

ODPOWIEDZ