"Piki" i "trzaski" przy odtwarzaniu dźwięku - nie lada zagadka

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
karting
"Piki" i "trzaski" przy odtwarzaniu dźwięku - nie lada zagadka

Post autor: karting » wtorek 24 lip 2012, 12:41

Witam,
szukałem pomocy u wujka "google", na forum djshopu kilku obeznanych ludzi próbowało pomóc i... nadal borykam się z nie lada problemem:(

Otóż pojawiły się nagle problemy z dźwiękiem w moim komputerze. Ni stąd, ni stamtąd w odsłuchach słychać sporadyczne "pykanie" i "trzaski" - problem tylko przy odtwarzaniu dźwięku.
Mam oryginalny Windows 7 64 Ultimate, a oto raport z EVERESTA o moim sprzęcie:
http://wyslijto.pl/plik/qrdw4hnfbr

Moje IRQ (przerwania):

Raport z Latency Checker (dwa dni temu i z dzisiaj):

Dodam, że system jest postawiony na sformatowanym - nowym dysku twardym, jest nowa karta FIREWIRE na PCI. Piki i trzaski pojawiają się nawet bez podłączonej karty Saffire, po zmianie taśm od dysków twardych na nowe, po wyjmowaniu po kolei kości pamięci. Komputer został delikatnie zoptymalizowany według tutoriali dla tworzących muzykę.

Błagam, pomóżcie bo już zwariowałem co może być:///

Zbynia

Re: "Piki" i "trzaski" przy odtwarzaniu dźwięku - nie lada zagadka

Post autor: Zbynia » wtorek 24 lip 2012, 14:20

a jak wyłączysz oszczędzanie energii?sprawdzałeś też w trybie awaryjnym?

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » wtorek 24 lip 2012, 16:57

...
a jak wyłączysz oszczędzanie energii?sprawdzałeś też w trybie awaryjnym?...

Swego czasu też to przerabiałem i pamiętam że problem pokazał się w postaci DPC.

Nie pamiętam już jak dokładnie rozwiązałem ten problem, ale wiem że przyczyną była usługa pracująca w tle.

Jak jesteś z Poznania do podjedź do mnie do serwisu i zobaczymy co tam się dzieje.

Jeśli masz możliwość podepnij dysk z czystym systemem co by wykluczyć problemy sprzętowe, chodź myślę że tryb awaryjny też powinien temu podołać.

Jeśli w trybie awaryjnym i na innym dysku nadal problem będzie no to wtedy usterka sprzętowa.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » wtorek 24 lip 2012, 16:59

Dodam że mimo iż dopiero co postawiłeś system to już może być problem z usługami bądź też dysk po prostu jest walnięty a tak owe się zdarzają. Tak czy owak tak jak napisałem powyżej.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

karting

Post autor: karting » środa 25 lip 2012, 11:00

Dysk kupiłem nowy, to nie dysk bo program nie pokazuje żadnych błędów itp. na dysku.

Na szybko wrzucam co pokazuje Latencymoon:

http://img809.imageshack.us/img809/2285/latency1.jpg

http://img821.imageshack.us/img821/7294/latency2.jpg

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » środa 25 lip 2012, 13:19

Sprawdzałeś tryb awaryjny ?

[addsig]

karting

Post autor: karting » środa 25 lip 2012, 18:28

karting

Post autor: karting » środa 25 lip 2012, 18:29

...takie cuda pokazuje Latencymoon. W trybie awaryjnym sprawdzę za kilka minut,.

ODPOWIEDZ