Laptop do pracy z dźwiękiem zamiast komputera stacjonarnego

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
maciek.rzepinski
Re: Laptop do pracy z dźwiękiem zamiast komputera stacjonarnego

Post autor: maciek.rzepinski » poniedziałek 20 lut 2012, 20:51

...
Ok, po restarcie komputera i bez innych programów w tle wyniki bardzo podobne, jeżeli nie identyczne. Dziwi tylko mniejsza niż karty wbudowanej wydajność MOTU w zadaniach mocno procesorożernych. Choć w codziennej pracy czuć różnicę, na plus zewnętrznego interface'u, mam kilka projektów które na wewnętrznej ledwo zipią, a na MOTU jakoś da się pracować...

Może dodatkowa karta obciąża procesor. Ten i7 to dwurdzeniowy i7-620M?

;)

maciek.rzepinski

Re: Laptop do pracy z dźwiękiem zamiast komputera stacjonarnego

Post autor: maciek.rzepinski » sobota 10 mar 2012, 12:09

Sprawa z wyborem sprzętu już rozwiązana. Może ktoś będzie miał podobny dylemat, więc podzielę się spostrzeżeniami.

Kilka dni temu zdecydowałem się na konkretny model: DELL LATITUDE E6520 z procesorem Intel 2720qm, 8GB RAM, dysk SSD. Musiałem jednak do początkowego budżetu dołożyć 1000zł. Laptop wydaje się być wykonany bardzo solidnie.

Uruchomiłem w nim projekt testowy w Abletonie. Udało mi się uruchomić ponad 25 śladów bez trzasków i problemów (na moim PC udało się odpalić około połowę mniej). Ten prosty test pozwolił określić różnice w wydajności procesorów przy pracy z Abletonem- wtyczki obciążające procesor. Wszystko działa bardzo płynnie.

Podsumowując- udało mi się wybrać laptopa, który zastąpił mój PC. Jest nawet duży zapas "mocy".

;)

ODPOWIEDZ