Proponowane podkręcanie za pomocą szyny FSB powoduje problemy z innymi urządzeniami korzystającymi z zegara szyny - może się sypać usb sata a także wszelkiego rodzaju karty.
Niestety w pracy potrzebna jest najwyższa stabilność więc i jakieś szalone kręcenie nie wchodzi w grę.
Pamiętaj o tym Kyle - to nie forum OC.
Gdyby taktowanie tych szyn(czyli pci express i podobnych) było stałe to można jednak już nie raz napotkałem przez to problemy z działaniem różnych urządzeń więc nie polecam.Ale mniejsza o wiekszość.Katowany byc nie musi (jak mój - działa na 4GHz i więcej mi nie potrzeba) - jak pisałem wyżej nie o to tu chodzi.
Wracając do cen to już widzę że i procesory poszły sporo do góry wiec napewno nie brałbym w tym okresie komputera.W czerwcu dałem ponad 150 pln mniej za i5 2500K
Dobrze że płyty stoją w miejscu a ram staniał.
Co do AMD to niestety ta wydajnośc plasuje sie słabiutko przy naprawdę dużym poborze energii - wyszło im pentioum 4.Zresztą to nie miał być konkurent Sandy Bridge tylko poprzednich core i i to im się udało jednak przy obecnych cenach szału nie robią.
Plusem Sandy jest wbudowana karta graficzna więc odchodzi nam dodatkowy koszt.Warto więc szukać płyty z wyjściami video)(chipsety H gdy nie podkręcamy i Z gdy chcemy troszkę "kopnąć" procka)
Są też wersje procesora z literką S (energooszczędne) ale z racji na ich mizerne taktowanie taka energooszczędnośc uzyskamy bez problemu i na zwykłym Sandy obniżając taktowania co zapewni ciszę chłodzenia