Jaka płyta główna do Intela i7?

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Kyle
Re: Jaka płyta główna do Intela i7?

Post autor: Kyle » czwartek 01 gru 2011, 21:27

...
A jaki wybrać socket 1155, 1156 czy 1366? Nie znam się na szczegółach technicznych, ale zależy mi na jak najlepszym dobraniu podzespołów...

Z góry dzięki za wszelkie sugestie...

Z tych co podałeś 1155. W sumie to może lepiej byś poczekał na spadek dolara i premierę Ivy Bridge? ;) A jeśli nie chcesz czekać to:

- czy potrzebujesz/zrobisz użytek z HT? (kwestia wyboru i5 vs. i7)

- czy będziesz intensywnie podkręcał (minimum ponad 500 MHz - kwestia wyboru procesora z K i bez K)

Awatar użytkownika
goodsound

Post autor: goodsound » czwartek 01 gru 2011, 22:00

...
...
A jaki wybrać socket 1155, 1156 czy 1366? Nie znam się na szczegółach technicznych, ale zależy mi na jak najlepszym dobraniu podzespołów...

Z góry dzięki za wszelkie sugestie...

Z tych co podałeś 1155. W sumie to może lepiej byś poczekał na spadek dolara i premierę Ivy Bridge? ;) A jeśli nie chcesz czekać to:

- czy potrzebujesz/zrobisz użytek z HT? (kwestia wyboru i5 vs. i7)

- czy będziesz intensywnie podkręcał (minimum ponad 500 MHz - kwestia wyboru procesora z K i bez K)
...

Generalnie czekać nie mogę, w przyszłym tygodniu musi być zamówiony komp:-)

- co do HT to nie wiem czy w sesjach muzycznych mi się to przyda.

- podkręcać zegar nie planuję...

czarna muza dobry sound Quincy Jones

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 02 gru 2011, 01:49

Czekać na Ivy Bridge nie ma sensu - to przynajmniej pół roku nie wcześniej.

Z drugiej strony jeśli kolega chce też kupić dyski to zdecydowanie zalecam poczekać - obecnie maja ceny ponad 2 razy wyższe (a często i ponad 3) niż przed powodzią w Tajlandii i z tego co wszyscy ogłaszają do marca nie spadną

Co do podkręcania to uzyskanie 4GHz na takim core i5/i7 na wszystkich rdzeniach to banalnie prosty zabieg ograniczający się praktycznie tylko do zmiany mnoznika maksymalnego i limitów poboru mocy.

Z racji że cenowo jest minimalnie droższy to aż grzech nie skorzystać - już nie mówie o biciu rekordów czy kombinacji z napięciami - ot zwykłe proste wykorzystanie mozliwości bez zbędnego tracenia czasu.

Niestety to najgorszy okres do kupna/zmiany komputera - nigdy sie tego nie robi przed świętami bo ceny z automatu leca do góry - juz lepiej zrobić to pod koniec stycznia choć najlepszy okres to generalnie maj-sierpień

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 02 gru 2011, 01:52

Co do podstawki to oczywiście 1155 - 1156 i 1366 to już starocia bez mozliwości rozbudowy (a Ivy Bridge będzie działał tez na 1155 więc żaden problem z czasem wymienić procesor - dlatego tu tez warto dołozyć do wersji K bo znacznie mniej na niej stracimy przy ewentualnej wymianie nawet gdybyśmy nie podkręcali)

Można się też pokusić o najnowszą podstawkę 2011 ale na wydajnośc jaka to oferuje to kosztuje zdecydowanie zbyt wiele

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 02 gru 2011, 08:40

Jak nie będzie OC, to nie widzę specjalnie sensu dopłacać 74zł (ceny z proline) ... przy odsprzedaży i tak  różnica nie będzie większa. A i5 2500 się bez problemu kręci na 3,8 Ghz. Osobiście wolałbym kupić używany bez K niż z K. Jak ktoś kupował model K, to na 90% go katował - a trupa lepiej nie kupować. Tak więc nie zgadzam się że przy odsprzedaży lepiej wyjdzie się na modelu K.

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 02 gru 2011, 08:43

...
Jak nie będzie OC, to nie widzę specjalnie sensu dopłacać 74zł (ceny z proline) .

Różnica pomiędzy 2500 a 2500K, choć pomiędzy 2600 a 2600K jest bardzo zbliżona.

Awatar użytkownika
ceres1x

Post autor: ceres1x » piątek 02 gru 2011, 09:46

Lekko poza tematem, ciekawi mnie jak wypada wydajnosc i7 w porownaniu z Bulldozerem FX-8110?
Oczywiscie jesli chodzi o prace z audio.
eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 02 gru 2011, 10:35

...Lekko poza tematem, ciekawi mnie jak wypada wydajnosc i7 w porownaniu z Bulldozerem FX-8110?
Oczywiscie jesli chodzi o prace z audio....

Ostatnio też w tym siedzę. Generanie FX-8120 i 8150 się zwą te prockiCool Wydajnościowo (bez podkręcania) plasują się pomiędzy i5 a i7. Na dzieńdobry wymagają więcej mocy, więc jak dla mnie się nie opłaca. Szczególnie po podkręceniu do 4,2 GHz / rdzeń. Wtedy biją praktycznie wszystko wydajnościowo, ale kasa jaką trzeba wyłożyć na dodatkowe chłodzenie jest nie mała i potem wygląd tego (w pytę rurek, chłodzenie wodne, olejowe itp.), hmmmm... Laughing

Osobiście wybrałem i5 2500 / 2500 K.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 02 gru 2011, 12:49

Proponowane podkręcanie za pomocą szyny FSB powoduje problemy z innymi urządzeniami korzystającymi z zegara szyny - może się sypać usb sata a także wszelkiego rodzaju karty.

Niestety w pracy potrzebna jest najwyższa stabilność więc i jakieś szalone kręcenie nie wchodzi w grę.

Pamiętaj o tym Kyle - to nie forum OC.

Gdyby taktowanie tych szyn(czyli pci express i podobnych) było stałe to można jednak już nie raz napotkałem przez to problemy z działaniem różnych urządzeń więc nie polecam.Ale mniejsza o wiekszość.Katowany byc nie musi (jak mój - działa na 4GHz i więcej mi nie potrzeba) - jak pisałem wyżej nie o to tu chodzi.

Wracając do cen to już widzę że i procesory poszły sporo do góry wiec napewno nie brałbym w tym okresie komputera.W czerwcu dałem ponad 150 pln mniej za i5 2500K

Dobrze że płyty stoją w miejscu a ram staniał.

Co do AMD to niestety ta wydajnośc plasuje sie słabiutko przy naprawdę dużym poborze energii - wyszło im pentioum 4.Zresztą to nie miał być konkurent Sandy Bridge tylko poprzednich core i i to im się udało jednak przy obecnych cenach szału nie robią.

Plusem Sandy jest wbudowana karta graficzna więc odchodzi nam dodatkowy koszt.Warto więc szukać płyty z wyjściami video)(chipsety H gdy nie podkręcamy i Z gdy chcemy troszkę "kopnąć" procka)

Są też wersje procesora z literką S (energooszczędne) ale z racji na ich mizerne taktowanie taka energooszczędnośc uzyskamy bez problemu i na zwykłym Sandy obniżając taktowania co zapewni ciszę chłodzenia

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 02 gru 2011, 12:56

Plusem Sandy jest wbudowana karta graficzna więc odchodzi nam dodatkowy koszt.Warto więc szukać płyty z wyjściami video)(chipsety H gdy nie podkręcamy i Z gdy chcemy troszkę "kopnąć" procka)

A co powiesz na chipset sygnowany "P67" ? Właśnie gdzieś tu kombinuję. i5-kę będę ewentualnie chciał podkręcić o 500 MHz, nie więcej, lub w ogóle.

ODPOWIEDZ