Dzięki, działa. Ślepota ze mnie

Może zainteresować to parę osób, bo kilka razy w dyskusjach pojawiało się pytanie o tę funkcję: najnowsza wersja Reapera (jeszcze pre-release) 4.03 pre6 wprowadza funkcję zamrażania (freeze) sciezek z efektami i instrumentami. Ale nie "zwykłego", lecz wielostopniowego.
Co to oznacza? Możesz zamrozić ścieżkę VSTi, następnie nałożyć na zamrożoną sciezke dowolne efekty, zamrozic ją jeszcze raz, nałożyć efekty, zamrozić.. A potem - jeśli okaze się, że nie podoba ci się to, co zrobiles, wystarczy trzy razy kliknąć "unfreeze" i sciezka wróci do stanu przed zamrozeniem.
Przywróci to zarówno MIDI, jak i pierwotne VSTi ze wszystkimi jego efektami. Jeśli między rozmrażaniem nie usuniesz efektów dodawanych później, one też zostaną na liście - na wypadek, gdybyś chciał tylko zmienić nutę MIDI, a nie ustawienia później dodanego reverbu czy flangera.
Freezować można do plików mono, jak i stereo.
To swietna funkcja. Bardzo przydatna, bardzo często z niej korzystam w Samplitude. Dobrze ze i w Reaperze sie pojawiła.
Korzystając z okazji zadam pytanie dla mających doświadczenie z konfigurowaniem interfejsu Reapera.
Czy da się w jakiś sposób zrobić coś takiego jak w Tracktion, żeby efekty zapięte na ścieżce były od razu widoczne w formie ikonek bez potrzeby rozwijania dodatkowych okien? Ten styl pracy bardzo mi odpowiada, zwłaszcza przy korzystaniu z instrumentów wirtualnych, ale niestety nie da się obecnie nigdzie w PL kupić Tracktion 3 (wszędzie "skończył się")...
Czy da się w jakiś sposób zrobić coś takiego jak w Tracktion, żeby efekty zapięte na ścieżce były od razu widoczne w formie ikonek bez potrzeby rozwijania dodatkowych okien?
W panelach ścieżek - nie, w mikserze - tak (prawy klawisz myszy na kanale "master" >"show fx insterts when size permits"). W panelu ścieżki można tylko dodawać poszczególne parametry efektów (np. pokrętło wet / dry dla zapiętego reverbu).
"W panelach ścieżek - nie, w mikserze - tak (prawy klawisz myszy na kanale "master" >"show fx insterts when size permits"). W panelu ścieżki można tylko dodawać poszczególne parametry efektów (np. pokrętło wet / dry dla zapiętego reverbu).... "
Co jest akurat dużo wygodniejszym rozwiązaniem niż ikonka efektu, (która potem i tak otwiera się do pełnego GUI plugina), bo do widoku track można dodać każdy parametr (albo wszystkie) użytego plugina. Siłą tego rozwiązania jest to, że w widoku track masz pod ręką te regulacje które są Ci rzeczywiscie potrzebne i w ogóle nie musisz otwierać GUI plugina. Co jeszcze fajniejsze - dwukrotne kliknięcie jakiejkolwiek kontrolki efektu, otwiera pełny GUI wtyczki
,,Korzystając z okazji .......,,"Mam taką prośbę może ktoś wie ? Reaper słynie z tego że prawie wszystko można ustawić na ,,swoją modłę ,,Na czym polegamój problem : w tych nowych wersjach (np. 4.2 ) nie mogę w edytorze midi znależć fukcji " pojedyńcze kliknięcie dodaje /usuwa nutę " Przepraszam że nie piszęw tym pogańskim języku (angielski ) ale po założeniu polskiej skórki nie ma nawet tłumaczenia tego .Jestem trochę niepełnosprawny i ta funkcja bardzo ułatwiała mi życie
...
,,Korzystając z okazji .......,,"Mam taką prośbę może ktoś wie ? Reaper słynie z tego że prawie wszystko można ustawić na ,,swoją modłę ,,Na czym polegamój problem : w tych nowych wersjach (np. 4.2 ) nie mogę w edytorze midi znależć fukcji " pojedyńcze kliknięcie dodaje /usuwa nutę " Przepraszam że nie piszęw tym pogańskim języku (angielski ) ale po założeniu polskiej skórki nie ma nawet tłumaczenia tego .Jestem trochę niepełnosprawny i ta funkcja bardzo ułatwiała mi życie...
Opcje myszy we wszystkich przypadkach są w panelu preferencji "Mouse Modifiers" (Options > Preferences, po lewej wybierasz "Mouse modifiers"). Następnie z menu "context" wybierasz "MIDI piano roll", obok wybierasz "left click" i przy "default action" wybierasz akcję "insert note". Ja osobiscie nie polecam tego rozwiazania, bo left click sluzy mi często do zaznaczania nut. Ale zawsze zaznaczać mozna z Ctrl, Alt lub Shiftem - tylko trzeba to też ustawić w tym oknie.