Testy procesorów

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
stereoman
Testy procesorów

Post autor: stereoman » środa 11 maja 2011, 14:46

Witajcie!

W rankingach wydajnosci procesorów jest rozróżnienie na rozne tesy (3D Mark06, Cinebench10 itd...)

Na ktore testy zwracac uwage przy wyborze procesora stricte do zadan audio? (glownie praca z vst)

P.S. czy warto doplacac 100zl by zamiast AMD Athlon II X3 450 kupic Phenom II X4 840?

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
AkselPL

Re: Testy procesorów

Post autor: AkselPL » środa 11 maja 2011, 14:53

...
Witajcie!

W rankingach wydajnosci procesorów jest rozróżnienie na rozne tesy (3D Mark06, Cinebench10 itd...)

Na ktore testy zwracac uwage przy wyborze procesora stricte do zadan audio? (glownie praca z vst)

P.S. czy warto doplacac 100zl by zamiast AMD Athlon II X3 450 kupic Phenom II X4 840?

Pozdrawiam!...

Odnośnie testów nigdy nie masz pewności jak bardzo są wiarygodne.

Odnośnie dopłacania warto.

Ja mam phenoma 2 x4 955 który obecnie chodzi z częstotliwością 4ghz dla każdego rdzenia. Generalnie nie do zatarcia:)

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Kyle

Post autor: Kyle » środa 11 maja 2011, 15:34

Nie warto kupować modelu 840 ... lepiej dopłacić te 20 zł do modelu Phenom II X4 955 .

pakamc

Post autor: pakamc » czwartek 12 maja 2011, 08:51

......Witajcie! W rankingach wydajnosci procesorów jest rozróżnienie na rozne tesy (3D Mark06, Cinebench10 itd...) Na ktore testy zwracac uwage przy wyborze procesora stricte do zadan audio? (glownie praca z vst)   P.S. czy warto doplacac 100zl by zamiast AMD Athlon II X3 450 kupic Phenom II X4 840?   Pozdrawiam!... 
Odnośnie testów nigdy nie masz pewności jak bardzo są wiarygodne.
Odnośnie dopłacania warto.
Ja mam phenoma 2 x4 955 który obecnie chodzi z częstotliwością 4ghz dla każdego rdzenia. Generalnie nie do zatarcia:)...

Witam,

Aksel, mógłbyś podać całą konfigurację swojego komputera ?
I jak tam owa konfiguracja sprawuję sie przy wielu VSTi i ogolnie całym mixie

Pozdrawiam
Dzieki za odp

Awatar użytkownika
cmzet

Post autor: cmzet » czwartek 12 maja 2011, 10:10

Wszyscy moi znajomi którzy pracują przy dźwięku a także nawet reżyser z którym współpracuje, nie działają na AMD a na INTELACH. Sugeruje zastanowienie się nad zmianą platformy :)

Music makin\' all the time, couse im full of sounds, that\'s my life...

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 12 maja 2011, 10:32

...
Wszyscy moi znajomi którzy pracują przy dźwięku a także nawet reżyser z którym współpracuje, nie działają na AMD a na INTELACH. Sugeruje zastanowienie się nad zmianą platformy :)...

Zależy o jakiej półce cenowej rozmawiamy. W przedziale do 1000zł AMD oferuje bardzo dobre procesory niczym nie usteoujace Intelowi.  A to że pracują na Intelach zawodowcy kompletnie niczego nie znaczy. Tak samo jak niczego nie oznacza praca na produktach firmy Apple (no, może oznacza jedno - na  90% Logic Studio). 

Tutaj podobny wątek:  http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=28593&forum=25 

Awatar użytkownika
cmzet

Post autor: cmzet » czwartek 12 maja 2011, 11:41

Djozd, dla mnie wyjątki od regóły nic nie znaczą, z mojej strony jednak coś w tym jest, że każdy kto ma określony budżet w którym starczy mu na Maca z dobrym intelem, to taki właśnie wybiera a nie inny... Kolega napisał, że potrzebuje sprzęt głównie do pracy z VST, pooglądaj materiały z NAMM i powiedz dlaczego 90% wystawców prezentuje swoje produkty na MAC'ach... Ostatecznie i tak każdy ma swoją filozofię, moja filozofia jest taka, że zawsze jestem za większością, a prawda jest taka, że większość jest za Macami i za Intelami :)

Music makin\' all the time, couse im full of sounds, that\'s my life...

Pietro

Post autor: Pietro » czwartek 12 maja 2011, 12:15

...Djozd, dla mnie wyjątki od regóły nic nie znaczą, z mojej strony jednak coś w tym jest, że każdy kto ma określony budżet w którym starczy mu na Maca z dobrym intelem, to taki właśnie wybiera a nie inny... Kolega napisał, że potrzebuje sprzęt głównie do pracy z VST, pooglądaj materiały z NAMM i powiedz dlaczego 90% wystawców prezentuje swoje produkty na MAC'ach... Ostatecznie i tak każdy ma swoją filozofię, moja filozofia jest taka, że zawsze jestem za większością, a prawda jest taka, że większość jest za Macami i za Intelami :)...

Akurat z tymi Mac-ami to jest taka lipa, że o ile na PC oprogramowanie 64-bitowe jest już dostępne i stabilne od dwóch lat, tak na Macu jeszcze to jest trochę w powijakach. Podobnie ma się sprawa z obsługą SSD.

A jeśli w przypadku audio nie ma to specjalnie znaczenia, tak w przypadku VST są to dla mnie kwestie decydujące.

Wiadomo - w obu przypadkach trzeba się nieraz uciekać do kompromisów, ale osobiście pracuję na PC na Cubasie 64bit na prawie wyłącznie 64-bitowych wtyczkach bez jBridge-a i innych kombinacji i nie wyobrażam sobie tego inaczej.

- Piotr

Pietro

Post autor: Pietro » czwartek 12 maja 2011, 12:27

Aha, odnośnie oryginalnego pytania - ja u siebie mam Intela i7 950. Na razie powyżej 50% przy pełnych orkiestrowych projektach (do 100 ścieżek midi) jeszcze go nie widziałem. Hyperthreading bardzo ładnie rozkłada obciążenie.

Większość moich znajomych faktycznie używa Intela i poleca, podobnie twórcy instrumentów VST. AMD przez ostatnie kilka lat usilnie goniło wydajnością Intela - może dlatego.

Ale jeśli za tą samą cenę można kupić Intela i7 950 albo AMD Phenom II X6 1090T Black Edition, które są podobne wydajnościowo, to ja biorę to pierwsze. Przede wszystkim dlatego, że zainstaluję na płycie główniej 24GB RAM.

- Piotr

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 12 maja 2011, 12:59

Panowie radzę się wstrzymać a dlaczego?:

1.Dwa dni temu była znacząca obniżka hurtowych cen procesorów AMD - i to naprawdę znacząca.

2.W czerwcu ma wyjść Bulldozer więc ceny moga jeszcze spaść

3.Jakby ktoś chciał iść w intela też lepiej poczekac do premiery AMD

ODPOWIEDZ