Wiem że to już zabytek, ale Cool Edit bez zbędnyego kombinowania obsługuje wiele kart jednocześnie. Tylko trzeba pamiętać o synchronizacji.
2 karty audio jednocześnie
Re: 2 karty audio jednocześnie
...
Co do ASIO4ALL. Na win7 uzyskuję na tych sterownikach większą stabilność przy pracy na niskich latencjach niż na orginalnych sterownikach interfejsu. Chodzi tu o Pod Studio UX2. Wynika to napewno ze słabosci sterowników Line-6. I nie jest to zysk kilku procent ale nawet do 50 %. Np latencja na line-6 gwarantująca stabilną prace to 12 ms, a na ASIO4ALL 6 ms. Sam byłem tym ździwiony ale tak to u mnie chodzi. I sprawdzałem przy tym wszystkie możliwe ustawienia. Z ciekawosci zrobię sobie ekspertyment na stacjonarnym kompie gdzie mam emu-0404. Dopne do niego ux2 i zapakuje ASIO4ALL i zobaczę jak sprawa tu się ma. Wcześniej na stacjonarnym pracowałem na konfiguracji Emu-0404 i ux2 przesyłąjąc sygnał z gitary przez ux2 po S/Pif bez wykorzystywania ASIO4ALL. To było na winXP....
A jesteś pewien, że ASIO4ALL pokazuje całkowitą latencję (od wejścia do wyjścia), a nie tylko sumę czasu przetwarzania A/D i D/A? Obróbka sygnału przez software też trochę trwa. Co nie zmienia faktu, że latencja interfejsów Line6 jest w praktyce sporo większa niż podawana w folderach reklamowych.
...
Przepraszam. Nieprecyzyjnie się wyraziłem. Line-6 latencja 12 na wyjściu i 12 na wejściu, AISO4ALL 6 na wejściu i 6 na wyjściu. Latencja odczytywana na panelu Device Setup w Cubase a nie na Control Panel sterownika. Chyba zresztą na ASIO4ALL latencji nie można odczytać. Efekt jest taki iż na sterownikach Line 6 gdy monitory są na tyle cicho iż słychać dźwięk strun bezpośrednio z gitary czuje się wyraźne kruciutkie echo i utrudnienia w grze a na ASIO4ALL nie ma tego zjawiska lub też nie jest tak wyraźnie odczuwalne.
Nie trzeba używać ASIO4ALL, żeby korzystać z dwóch kart równoczesnie. Wystarczy uruchomić dwa różne programy np. NUENDO i CUBASE (musza być różne) asio działa na każdym z nich niezaleznie, czyli można wybrać dowolna karte , latencje itd., połaczyć te programy wirtualnym kablem np wormhole2, i wtedy jeden z nich używam normalnie a drugi tylko jako IN/out.
U siebie uruchomiłem 16out z kart audigi i x-fi. Latencja jest minimalna i wszysko chodził stabilnie.
...
Nie trzeba używać ASIO4ALL, żeby korzystać z dwóch kart równoczesnie. Wystarczy uruchomić dwa różne programy np. NUENDO i CUBASE (musza być różne) asio działa na każdym z nich niezaleznie, czyli można wybrać dowolna karte , latencje itd., połaczyć te programy wirtualnym kablem np wormhole2, i wtedy jeden z nich używam normalnie a drugi tylko jako IN/out.
U siebie uruchomiłem 16out z kart audigi i x-fi. Latencja jest minimalna i wszysko chodził stabilnie.
...
Oczywiście że nie trzeba ASIO4ALL. Pisano o tym wcześniej na przykładzie cubase i VST Standalone.No ale trzeba być kozakiem by kupować Cubase i Nuendo na raz :) Może zamiast tego jeden zawodowy interfeis:)