2 karty audio jednocześnie

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
szymonnn147
2 karty audio jednocześnie

Post autor: szymonnn147 » poniedziałek 07 lut 2011, 21:16

Witam

czy jest możliwośc podłączenia 2 interfaców audio na raz?

taki np Behringer BCA2000, czy moge podpiac oba egzemplarze i nagrywać jednocześnie za pośrednictwem 2 urządzeń?

dziękuje za odpowiedzi !

Awatar użytkownika
chlebow

Re: 2 karty audio jednocześnie

Post autor: chlebow » poniedziałek 07 lut 2011, 21:59

Na platformie OS X możesz tak zrobić. W przypadku PC sterowniki twojej karty muszą na to pozwalać - musisz sprawdzić w instrukcji.

MAC G5 / 2GRAM / 2xUAD-1 / UAD-2 / Logic 9 / RME 800 / 2xMOTU HD 896 + 828mkII / HD2 Pro Tools 8 / 2x Lynx Aurora 16 / Audient ASP8024

Awatar użytkownika
szymonnn147

Post autor: szymonnn147 » poniedziałek 07 lut 2011, 22:06

działa to tylko na 2 takich samych urządzeniach czy mogą to być interfacy róznych marek?

pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź ! 

Awatar użytkownika
chlebow

Post autor: chlebow » poniedziałek 07 lut 2011, 23:07

Mogą to być różne marki. Rozumiem że mówimy o OS X.

MAC G5 / 2GRAM / 2xUAD-1 / UAD-2 / Logic 9 / RME 800 / 2xMOTU HD 896 + 828mkII / HD2 Pro Tools 8 / 2x Lynx Aurora 16 / Audient ASP8024

Awatar użytkownika
PZ
Kontakt:

Post autor: PZ » wtorek 08 lut 2011, 01:06

...Na platformie OS X możesz tak zrobić. W przypadku PC sterowniki twojej karty muszą na to pozwalać - musisz sprawdzić w instrukcji....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na PC też można. np.w moim komputerze dzialają dwie karty asio równocześnie.

tomkat_75

Post autor: tomkat_75 » wtorek 08 lut 2011, 07:30

......Na platformie OS X możesz tak zrobić. W przypadku PC sterowniki twojej karty muszą na to pozwalać - musisz sprawdzić w instrukcji....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na PC też można. np.w moim komputerze dzialają dwie karty asio równocześnie....

Potwierdzam. I to działąją równocześnie. np Karta Pci obsługuje DAW a karta USB w tym czasie obsługuje VST Standalone z symulacją piecy gitary i puszcza sygnał po S/Pdif na wejście karty Pci. Ale nie można wykluczyć iż niektóre interfejsy krzaczą w takiej konfiguracji.

Awatar użytkownika
szymonnn147

Post autor: szymonnn147 » wtorek 08 lut 2011, 09:45

i w jaki sposób rozdzielić te 2 źródła?

Ja raz próbowałem nagrywać próbę na 2 interfacy: Edirol UA4FX i M-Audio FireWire Solo i gdy włączyłem DAW to mogłem wybrać tylko jeden interface... 

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » wtorek 08 lut 2011, 10:11

Na windzie interfejsy można połączyć driverem asio4all, ale to nie będzie demon stabilności i szybkości. Po prostu przy trochę wyższej latencji da sie na tym pracować , tzn działa i dostępne są wszystkie porty z obu interfejsów (jeśli są dwa, bo pewnie można ich więcej dodać).  Trzeba pamiętać, że aktywowanie każdego kolejnego portu, nie mówiąc już o następnym interfejsie, to dodatkowe obciążenie dla procka, dlatego najlepiej jest użyć jeden interfejs wielokanałowy z wydajnymi sterownikami natywnymi.

Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

tomkat_75

Post autor: tomkat_75 » wtorek 08 lut 2011, 10:27

...
Na windzie interfejsy można połączyć driverem asio4all, ale to nie będzie demon stabilności i szybkości. Po prostu przy trochę wyższej latencji da sie na tym pracować , tzn działa i dostępne są wszystkie porty z obu interfejsów (jeśli są dwa, bo pewnie można ich więcej dodać).  Trzeba pamiętać, że aktywowanie każdego kolejnego portu, nie mówiąc już o następnym interfejsie, to dodatkowe obciążenie dla procka, dlatego najlepiej jest użyć jeden interfejs wielokanałowy z wydajnymi sterownikami natywnymi.
...

Co do
ASIO4ALL. Na win7 uzyskuję na tych sterownikach większą stabilność przy pracy na niskich latencjach niż na orginalnych sterownikach interfejsu. Chodzi tu o Pod Studio UX2. Wynika to napewno ze słabosci sterowników Line-6. I nie jest to zysk kilku procent ale nawet do 50 %. Np latencja na line-6 gwarantująca stabilną prace to 12 ms, a na ASIO4ALL 6 ms. Sam byłem tym ździwiony ale tak to u mnie chodzi. I sprawdzałem przy tym wszystkie możliwe ustawienia. Z ciekawosci zrobię sobie ekspertyment na stacjonarnym kompie gdzie mam emu-0404. Dopne do niego ux2 i zapakuje ASIO4ALL i zobaczę jak sprawa tu się ma. Wcześniej na stacjonarnym pracowałem na konfiguracji Emu-0404 i ux2 przesyłąjąc sygnał z gitary przez ux2 po S/Pif bez wykorzystywania ASIO4ALL. To było na winXP.

Awatar użytkownika
Kompost

Post autor: Kompost » wtorek 08 lut 2011, 12:24

Co do ASIO4ALL. Na win7 uzyskuję na tych sterownikach większą stabilność przy pracy na niskich latencjach niż na orginalnych sterownikach interfejsu. Chodzi tu o Pod Studio UX2. Wynika to napewno ze słabosci sterowników Line-6. I nie jest to zysk kilku procent ale nawet do 50 %. Np latencja na line-6 gwarantująca stabilną prace to 12 ms, a na ASIO4ALL 6 ms. Sam byłem tym ździwiony ale tak to u mnie chodzi. I sprawdzałem przy tym wszystkie możliwe ustawienia. Z ciekawosci zrobię sobie ekspertyment na stacjonarnym kompie gdzie mam emu-0404. Dopne do niego ux2 i zapakuje ASIO4ALL i zobaczę jak sprawa tu się ma. Wcześniej na stacjonarnym pracowałem na konfiguracji Emu-0404 i ux2 przesyłąjąc sygnał z gitary przez ux2 po S/Pif bez wykorzystywania ASIO4ALL. To było na winXP.... 

A jesteś pewien, że ASIO4ALL pokazuje całkowitą latencję (od wejścia do wyjścia), a nie tylko sumę czasu przetwarzania A/D i D/A? Obróbka sygnału przez software też trochę trwa. Co nie zmienia faktu, że latencja interfejsów Line6 jest w praktyce sporo większa niż podawana w folderach reklamowych.

ODPOWIEDZ