Witam
czy jest możliwośc podłączenia 2 interfaców audio na raz?
taki np Behringer BCA2000, czy moge podpiac oba egzemplarze i nagrywać jednocześnie za pośrednictwem 2 urządzeń?
dziękuje za odpowiedzi !
Witam
czy jest możliwośc podłączenia 2 interfaców audio na raz?
taki np Behringer BCA2000, czy moge podpiac oba egzemplarze i nagrywać jednocześnie za pośrednictwem 2 urządzeń?
dziękuje za odpowiedzi !
Na platformie OS X możesz tak zrobić. W przypadku PC sterowniki twojej karty muszą na to pozwalać - musisz sprawdzić w instrukcji.
działa to tylko na 2 takich samych urządzeniach czy mogą to być interfacy róznych marek?
pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź !
Mogą to być różne marki. Rozumiem że mówimy o OS X.
i w jaki sposób rozdzielić te 2 źródła?
Ja raz próbowałem nagrywać próbę na 2 interfacy: Edirol UA4FX i M-Audio FireWire Solo i gdy włączyłem DAW to mogłem wybrać tylko jeden interface...
Na windzie interfejsy można połączyć driverem asio4all, ale to nie będzie demon stabilności i szybkości. Po prostu przy trochę wyższej latencji da sie na tym pracować , tzn działa i dostępne są wszystkie porty z obu interfejsów (jeśli są dwa, bo pewnie można ich więcej dodać). Trzeba pamiętać, że aktywowanie każdego kolejnego portu, nie mówiąc już o następnym interfejsie, to dodatkowe obciążenie dla procka, dlatego najlepiej jest użyć jeden interfejs wielokanałowy z wydajnymi sterownikami natywnymi.
...
Na windzie interfejsy można połączyć driverem asio4all, ale to nie będzie demon stabilności i szybkości. Po prostu przy trochę wyższej latencji da sie na tym pracować , tzn działa i dostępne są wszystkie porty z obu interfejsów (jeśli są dwa, bo pewnie można ich więcej dodać). Trzeba pamiętać, że aktywowanie każdego kolejnego portu, nie mówiąc już o następnym interfejsie, to dodatkowe obciążenie dla procka, dlatego najlepiej jest użyć jeden interfejs wielokanałowy z wydajnymi sterownikami natywnymi.
...
Co do ASIO4ALL. Na win7 uzyskuję na tych sterownikach większą stabilność przy pracy na niskich latencjach niż na orginalnych sterownikach interfejsu. Chodzi tu o Pod Studio UX2. Wynika to napewno ze słabosci sterowników Line-6. I nie jest to zysk kilku procent ale nawet do 50 %. Np latencja na line-6 gwarantująca stabilną prace to 12 ms, a na ASIO4ALL 6 ms. Sam byłem tym ździwiony ale tak to u mnie chodzi. I sprawdzałem przy tym wszystkie możliwe ustawienia. Z ciekawosci zrobię sobie ekspertyment na stacjonarnym kompie gdzie mam emu-0404. Dopne do niego ux2 i zapakuje ASIO4ALL i zobaczę jak sprawa tu się ma. Wcześniej na stacjonarnym pracowałem na konfiguracji Emu-0404 i ux2 przesyłąjąc sygnał z gitary przez ux2 po S/Pif bez wykorzystywania ASIO4ALL. To było na winXP.
Co do ASIO4ALL. Na win7 uzyskuję na tych sterownikach większą stabilność przy pracy na niskich latencjach niż na orginalnych sterownikach interfejsu. Chodzi tu o Pod Studio UX2. Wynika to napewno ze słabosci sterowników Line-6. I nie jest to zysk kilku procent ale nawet do 50 %. Np latencja na line-6 gwarantująca stabilną prace to 12 ms, a na ASIO4ALL 6 ms. Sam byłem tym ździwiony ale tak to u mnie chodzi. I sprawdzałem przy tym wszystkie możliwe ustawienia. Z ciekawosci zrobię sobie ekspertyment na stacjonarnym kompie gdzie mam emu-0404. Dopne do niego ux2 i zapakuje ASIO4ALL i zobaczę jak sprawa tu się ma. Wcześniej na stacjonarnym pracowałem na konfiguracji Emu-0404 i ux2 przesyłąjąc sygnał z gitary przez ux2 po S/Pif bez wykorzystywania ASIO4ALL. To było na winXP....
A jesteś pewien, że ASIO4ALL pokazuje całkowitą latencję (od wejścia do wyjścia), a nie tylko sumę czasu przetwarzania A/D i D/A? Obróbka sygnału przez software też trochę trwa. Co nie zmienia faktu, że latencja interfejsów Line6 jest w praktyce sporo większa niż podawana w folderach reklamowych.