Edirol UA-4FX i gitara

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
szymonnn147
Edirol UA-4FX i gitara

Post autor: szymonnn147 » poniedziałek 10 sty 2011, 13:29

Witam

gram na basie i szukałem jakiegoś dobrego interface'u do nagrywania i do grania w domu z róznymi symulatorami np. Amplitube.

W tym celu kupiłem powyższy interface jednak mam pewne zastrzeżenia-
1. min latencja z jaką moge zejsć to 6-7 ms. Myślicie że to jest spowodowane USB, a nie np firewire? Co zrobić żeby zejsć niżej? jak dam już tak naprawdę nisko- 5 ms to bardzo często zacina się dźwięk- kompa mam całkiem dobrego, dual core 2GHz i 4GB ramu.
2. w częstotliwości 96 kHz mogę tylko albo nagrywać albo odtwarzać dźwięk- takie ustawienia karty... muszę dopiero wgrywać ASIO4ALL i w DAW ustawiać właśnie to asio na device i w ustawieniach zmieniać żeby nagrywało z karty natomiast odtwarzało z karty w laptopie.

I tutaj pytanie: polecilibyście jakaś inną kartę- lepszą? Kwota jaka dysponuję to powiedzmy ..do 500 zł max.

A może macie jakiś pomysł na rozwiązanie mojego problemu? głównie z latencją?

Pozdrawiam i z góry dziękuję !

Radomir

Re: Edirol UA-4FX i gitara

Post autor: Radomir » wtorek 11 sty 2011, 09:33

ad1) Rozumiem, że chcesz zejść niżej dla samej zasady bo chyba nie dlatego, że masz problemy z nagrywaniem przy 6-7ms...?

ad2) Po co ci te 96kHz? 24/44.1 wystarcza w zupełności a to że karta udostępnia 96kHz nie oznacza, że masz bezwględnie z tego korzystać. Poczytaj sobie to:

http://www.tweakheadz.com/16_vs_24_bit_audio.htm

Pozatym jakie Asio4all i jaka karta w laptopie...? Jak dla mnie to zintegrowana karta w laptopie ma być wyłączona w Biosie żeby nie stwarzać problemów przy korzystaniu z zewnętrznej.Używać masz sterowników ASIO dedykowanych do Edirola.

Zamiast myśleć o innej karcie, zainteresuj się np.ustawieniami bufora.

Edirol UA-4FX to wystarczająco dobry interfejs z "low audio latency"

Awatar użytkownika
szymonnn147

Post autor: szymonnn147 » wtorek 11 sty 2011, 11:12

dzięki za odpowiedź :)

jaka jest wystarczająca latencja umożliwiająca sprawną pracę z różnymi symulatorami VST? to 5-10 ms to jest wartość odpowiednia?

co byś proponował z tym buforem? mogę go ustawić od 160 do 960, a z funkcją Use Smaller ASIO Buffer Size 112 do 672.

Mam w panelu jeszcze funkcję Use Asio Direct Monitor- do czego to służy?

Będę bardzo wdzięczny za każdą odpowiedź !

z góry dziękuję i pozdrawiam ! 

Radomir

Post autor: Radomir » wtorek 11 sty 2011, 12:58

Zasada jest prosta - rozwiązania na tacy nie zmuszają do myslenia i nie uczą więc lepiej sam się zainteresuj jak się ma wielkość bufora do latencji a takie informacje napewno są w sieci:)

Trzymaj się możliwie niskiego bufora, który da Ci akceptowalną latencję a z drugiej strony nie będzie za bardzo obciążał CPU i powodował "lagów"

Buffer: 256

Sample rate: 44100

256/44100 = 0,0058 (~ 6ms latencji) 

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » wtorek 11 sty 2011, 17:30

...
Witam

gram na basie i szukałem jakiegoś dobrego interface'u do nagrywania i do grania w domu z róznymi symulatorami np. Amplitube.

W tym celu kupiłem powyższy interface jednak mam pewne zastrzeżenia-
1. min latencja z jaką moge zejsć to 6-7 ms. Myślicie że to jest spowodowane USB, a nie np firewire? Co zrobić żeby zejsć niżej? jak dam już tak naprawdę nisko- 5 ms to bardzo często zacina się dźwięk- kompa mam całkiem dobrego, dual core 2GHz i 4GB ramu.
2. w częstotliwości 96 kHz mogę tylko albo nagrywać albo odtwarzać dźwięk- takie ustawienia karty... muszę dopiero wgrywać ASIO4ALL i w DAW ustawiać właśnie to asio na device i w ustawieniach zmieniać żeby nagrywało z karty natomiast odtwarzało z karty w laptopie.

I tutaj pytanie: polecilibyście jakaś inną kartę- lepszą? Kwota jaka dysponuję to powiedzmy ..do 500 zł max.

A może macie jakiś pomysł na rozwiązanie mojego problemu? głównie z latencją?

Pozdrawiam i z góry dziękuję !

...

A nie lepiej kupić sobie poda (conajmniej xt i inne z usb odpowiedniki do basu) i symulacje rozwiązywać hardwarowo?

Do kompa przez usb. Na scenę konwencjonalnie i można korzystać z multiefektu.

A i w domu na słuchawkach można poćwiczyć bez kompa.

Latencji 0.

Wszystkie programy w kompie pracują na buforze karty.

Symulację hardwarowe nie dodają latencji i można podłączyć je audio do kompa lub cyfrowo unikając dodatkowej konwersji.

Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
szymonnn147

Post autor: szymonnn147 » wtorek 11 sty 2011, 18:49

Wolę Amplitube'a- ma wg mnie najlepsze brzmienie z symulatorów.

Dziękuję bardoz za wszystkie porady ! 

ODPOWIEDZ