Spread spectrum a stabilność systemu

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
safeuse
Spread spectrum a stabilność systemu

Post autor: safeuse » sobota 25 gru 2010, 13:24

Witam.

Posiadam płyte gigabyte ga-770t-d3l. Czy warto włączyć sb700 spread spectrum?

Czy nie wpłynie to negatywnie na stabilność systemu?

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
MB

Re: Spread spectrum a stabilność systemu

Post autor: MB » sobota 25 gru 2010, 19:01

Nie wiem, jakich bajek się naczytałeś, ale ta opcja nie ma najmniejszego związku ze stabilnością systemu operacyjnego. Jej wyłączne znaczenie praktyczne ogranicza się do zmiany charakteru zakłóceń elektromagnetycznych wysokiej częstotliwości związanych z taktowaniem układów cyfrowych w komputerze. Z punktu widzenia przeciętnego użytkownika jest ona kompletnie nieistotna.

safeuse

Post autor: safeuse » sobota 25 gru 2010, 21:39

Dzięki za dobre słowo na niedzielę! Włączenie tej opcji powoduje u mnie wzrost taktowania poszczególnych zegarów (procesor, pamięć itp..) i wzrost wahań częstotliwości, ale skoro komputer mi przez to nie wybuchnie, to mogę spać spokojnie . A po co mi to? Otóż zdecydowanie poprawia jakość sygnału z mojej (skądinąd słabej - ciężko teraz o dobre wyjście analogowe) karty graficznej. Matrox to były karty!

safeuse

Post autor: safeuse » sobota 25 gru 2010, 21:50

A tak przy okazji. Na jakie ustawienia w BIOS-ie warto zwrócić uwagę konfigurując komputer pod stację roboczą audio? Jaki wpływ ma manipulacja ustawieniami częstotliwości magistrali PCI i ustawień PCI latency timer na pracę interfejsów audio?

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 26 gru 2010, 16:17

...A tak przy okazji. Na jakie ustawienia w BIOS-ie warto zwrócić uwagę konfigurując komputer pod stację roboczą audio? Jaki wpływ ma manipulacja ustawieniami częstotliwości magistrali PCI i ustawień PCI latency timer na pracę interfejsów audio? ... 

Jakakolwiek manipulacja manualna ustawieniami katowania wszelkich podzespołów bez wiedzy moze skonczyc sie totalnym brakiem stabilnosci pracy calego systemu. Pracuj na fabrycznych ustaiwniach, one oferują optymalną wydajnosc i niezawodnosc.

Jedyne co mozesz sie pokusić o zmiany to lekki tuning pamięci (zmiany opóźnien i taktowanie), jezeli taką oferuje. Często zdara sie ze na ust. fabrycznych pamieci bracują z niepełną wydajnoscią (np. pamieci 1666mhz, fabrycznie sa ustawione na 1333mhz, do tego pokombinowac z CS latency). Reszty nie ruszaj bo wraz z jakim kolwiek podkrecaniem zmieniasz zapotrzebowaie podzespołów na prąd. A to moze doprowadzic do przegrzania sie (jezeli masz slabe chlodzenie) lub poprostu system nie bedzie działał.

Nie ma w biosie nic szczegolnie przydatnego do lepszej pracy z pro audio. No, moze poza wylaczeniem wifi, audio onboard itp.  

ODPOWIEDZ