Zakłócenia na karcie muzycznej

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
chantizstudio
Zakłócenia na karcie muzycznej

Post autor: chantizstudio » środa 15 gru 2010, 22:27

Dzień Dobry,

Otóż mam  problem z swoją kartą muzyczną esi julia. Otóż 2 dni temu wymieniłem obudowę komputera na nową, (poza obudową wszystkie podzespoły łącznie z zasilaczem pozostały te same). Od czasu wymiany obudowy na wyjściu (na wejściu pisków nie ma przy nagrywaniu) karty muzycznej pojawiły mi się dziwne piski. Które co jakiś czas cichną , ale pojawiają się z powrotem np przy uruchamianiu jakiegoś programu. Pisk ten cichnie tez przy zamykaniu systemu Windows, a pojawia się dopiero po załadowaniu pulpitu przy otwieraniu systemu. Układ poszczególnych podzespołów trochę zmienił się w nowej obudowie, tzn zasilacz teraz jest na dole nad nim następnie karta muzyczna, potem jeden wolny slot i następnie dosyć duża karta graficzna (gtx260). Co może być powodem tego pisku ? dysk, grafika czy może zasilacz??

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZELKĄ POMOC

pozdrawiam

''po to są gały w syntezatorach , zeby kręcić aż uzyska się to czego się szuka'' AdamZ

roberto76

Re: Zakłócenia na karcie muzycznej

Post autor: roberto76 » środa 15 gru 2010, 23:26

Oddziel metalowy śledź Julci od obudowy komputera jakąś izolacją tak by nie było połączenia elektrycznego-u mnie pomogło

Awatar użytkownika
grzygorz

Post autor: grzygorz » środa 15 gru 2010, 23:40

Pierwsza myśl: coś nie tak z uziemieniem (źle stykająca się blaszka od karty z obudową)

Druga myśl: zakłócenia od zasilacza.

Awatar użytkownika
chantizstudio

Post autor: chantizstudio » czwartek 16 gru 2010, 09:07

...Oddziel metalowy śledź Julci od obudowy komputera jakąś izolacją tak by nie było połączenia elektrycznego-u mnie pomogło ... 

A  w jaki sposób to np odizolować i czym ? 

''po to są gały w syntezatorach , zeby kręcić aż uzyska się to czego się szuka'' AdamZ

roberto76

Post autor: roberto76 » czwartek 16 gru 2010, 11:12

Ja zrobiłem tak:najpierw odkręciłem śledź karty,zamontowałem kartę bez śledzia w złączu PCI i uruchomiłem komputer(komputer leżał na boku żeby karta nie wysunęła się ze złącza) a następnie wzmacniacz z głośnikami.Dzięki temu przekonałem się,że cała zabawa z zaizolowaniem śledzia ma sens.Śledź karty okleiłem cały izolacją elektryczną(oczywiście powycinałem otwory na złącza karty).Na śrubkę która mocuje śledź do obudowy komputera założyłem podkładkę z tworzywa sztucznego.Rzecz w tym by nie było połączenia elektrucznego śledzia z obudową komputera.Odtąd mam ciszę w głośnikach.

Awatar użytkownika
grzygorz

Post autor: grzygorz » czwartek 16 gru 2010, 15:08

...Ja zrobiłem tak:najpierw odkręciłem śledź karty,zamontowałem kartę bez śledzia w złączu PCI i uruchomiłem komputer(komputer leżał na boku żeby karta nie wysunęła się ze złącza) a następnie wzmacniacz z głośnikami.Dzięki temu przekonałem się,że cała zabawa z zaizolowaniem śledzia ma sens.Śledź karty okleiłem cały izolacją elektryczną(oczywiście powycinałem otwory na złącza karty).Na śrubkę która mocuje śledź do obudowy komputera założyłem podkładkę z tworzywa sztucznego.Rzecz w tym by nie było połączenia elektrucznego śledzia z obudową komputera.Odtąd mam ciszę w głośnikach. ...
--------------------
Ja z kolei spotkałem sie z odwrotną sytuacja - brak kontaktu sledzia z obudową (uziemienia) powodował wzbudzanie się układów karty.

roberto76

Post autor: roberto76 » piątek 17 gru 2010, 10:32

......Ja zrobiłem tak:najpierw odkręciłem śledź karty,zamontowałem kartę bez śledzia w złączu PCI i uruchomiłem komputer(komputer leżał na boku żeby karta nie wysunęła się ze złącza) a następnie wzmacniacz z głośnikami.Dzięki temu przekonałem się,że cała zabawa z zaizolowaniem śledzia ma sens.Śledź karty okleiłem cały izolacją elektryczną(oczywiście powycinałem otwory na złącza karty).Na śrubkę która mocuje śledź do obudowy komputera założyłem podkładkę z tworzywa sztucznego.Rzecz w tym by nie było połączenia elektrucznego śledzia z obudową komputera.Odtąd mam ciszę w głośnikach. ...
--------------------
Ja z kolei spotkałem sie z odwrotną sytuacja - brak kontaktu sledzia z obudową (uziemienia) powodował wzbudzanie się układów karty.... Dlatego myślę,że najlepiej byłoby zrobić próbę uruchomienia karty bez śledzia-jak nie pomoże albo wystąpią inne problemy trzeba szukać innego rozwiązania.

Awatar użytkownika
chantizstudio

Post autor: chantizstudio » piątek 17 gru 2010, 11:19

.........Ja zrobiłem tak:najpierw odkręciłem śledź karty,zamontowałem kartę bez śledzia w złączu PCI i uruchomiłem komputer(komputer leżał na boku żeby karta nie wysunęła się ze złącza) a następnie wzmacniacz z głośnikami.Dzięki temu przekonałem się,że cała zabawa z zaizolowaniem śledzia ma sens.Śledź karty okleiłem cały izolacją elektryczną(oczywiście powycinałem otwory na złącza karty).Na śrubkę która mocuje śledź do obudowy komputera założyłem podkładkę z tworzywa sztucznego.Rzecz w tym by nie było połączenia elektrucznego śledzia z obudową komputera.Odtąd mam ciszę w głośnikach. ...
--------------------
Ja z kolei spotkałem sie z odwrotną sytuacja - brak kontaktu sledzia z obudową (uziemienia) powodował wzbudzanie się układów karty.... Dlatego myślę,że najlepiej byłoby zrobić próbę uruchomienia karty bez śledzia-jak nie pomoże albo wystąpią inne problemy trzeba szukać innego rozwiązania. ...

Właśnie dziwne jest to ze co jakiś czas ten dźwięk cichnie ale w momencie uruchomienia jakiegoś programu, a nawet poruszaniem paska przeglądarki internetowej w górę i dól ten dziwek się nasila. W sumie mam ta kartę już 5 lat i pierwszy raz taki pisk na niej się pojawił. Rozkręciłem dziś obudowę i zauważyłem ze w w pobliżu karty przechodzi jakiś pęczek żółtych kabli.

ODPOWIEDZ