Focusrite Saffire PRO 40 - problem z działaniem systemu

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
morpheus70
Focusrite Saffire PRO 40 - problem z działaniem systemu

Post autor: morpheus70 » sobota 16 paź 2010, 19:14

Witam,
mam problem z działaniem systemu składającego się z karty Focusrite Saffire 40 PR (MixControl v2.2), podpiętej do nowego Della Studio 1558 na i7 720QM, 4 GB DDR3 1333 MHz, HDD 500mb 7200obr) wszystko pod Win7 i DAW Reaper x64 v3.71.

Sytuacja wygląda następująco:
praktycznie nie mogę pracować, rzadko udaję się połączyć MixControl z Saffire. Jesli już, to połączenie trwa kilka minut. Podczas nagrań pojawia się drop. Po chwili program MC się wiesza i MixControl informuje o braku połączenia z Saffire. Nie można nawiązać ponownie połączenia. Cały czas MixControl informuje o braku połączenia ze sprzetem. Nie pomaga nawet kilkakrotny restart laptopa.
Wymieniłem również kabel FW lecz problem nie znika...
Mam pobrane wszystkie aktualizacje do Win7, MixControl i Reapera.

Zanim przeniosłem się kilka dni temu na Della, pracowałem na HP NX7200 pod XP i wszstko śmigało bez problemów. Na tych samych nowych przewodach. Mam jeszcze nowego białego Macbooka lecz niestety bez FW :/

Zakładam, że problem może polegać na:
1. problemie z chipsetem laptopa Intel® HM55 Express Chipset
2. konfiguracji laptopa (ostatnio zwiesza mi się również Explorer) ?!
3. problemie we wspłpracy saffire MixControl pod Win7
4. innym, o którym nie mam pojecia

Macie jakieś pomysły na rozwiązanie tego problemu?

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

Awatar użytkownika
Robix

Re: Focusrite Saffire PRO 40 - problem z działaniem systemu

Post autor: Robix » niedziela 17 paź 2010, 10:37

Zakładam, że problem może polegać na:
1. problemie z chipsetem laptopa Intel® HM55 Express Chipset
2. konfiguracji laptopa (ostatnio zwiesza mi się również Explorer) ?!
3. problemie we wspłpracy saffire MixControl pod Win7
4. innym, o którym nie mam pojecia

Macie jakieś pomysły na rozwiązanie tego problemu?...

Witam.

Moim zdaniem opcje: 1 i 3 (tutaj raczej nie bo też mam i7 i tą samą kartę, tylko na mixControl 2.0) nie wchodzę w grę. Zakładając, że konfiguracja komputera oraz oprogramowania antywirusowego jest prawidłowa, prawdopodobnie problem tkwi w kontrolerze FW. Sprawdź na jakim chipsecie się opiera. Na stronie Focusrite'a są wypisane najbardziej kompatybilne chimpsety TI i VIA.

http://www.focusrite.com/answerbase/en/var/attachments/Focusrite_IEEE_1394_compatibility.pdf

Jeżeli chodzi o konfigurację kompa, to również może to być to. W moim przypadku, na początku, jak już miałem postawiony system nie chciały mi się instalować niektóre wtyczki EW i trochę muliło audio. Po wyłączeniu odpowiednich funkcji w zaporze systemu windows wszystko jest cacy :). Sprawdź również antywirusa czy nie filtruje, bądź blokuje aplikacji od karty dźwiękowej. Kiedyś mi sie nawet trafiło, iż antywirus blokował samego Internet Explorera i sam kontakt z siecią{#śmiech}.

Możliwe jeszcze, że kontroler FW w kompie jest felerny, ale to łatwo sprawdzić podłączając inne urządzenie na FW. Jednak uważam, że to mniej prawdopodobne od powyższych opcji.

Pozdrawiam,

Robert

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » poniedziałek 18 paź 2010, 21:34

Wydaje mi się, ze problem jednak jest po stronie laptopa :-/ Na HP chodzi normalnie.
Ostatnio Dell zawiesza przeglądarkę i zaczyna się sam wyłączać. W różnych cyklach i sytuacjach. Qrcze... kilku miesięczny Dell na i7, a miało byc tak fajnie... Dziś dzwoniłem do ich servisu, ale nie mieli czasu i obiecali że jutro oddzwonią, zobaczymy. Na 4 miesiące posiadania już półtora przeleżał w servisie Della, aż mi ręce opadają. Chyba skończy na alledrogo. I gdzie ten rewelacyjny servis 48h w domu klienta, o którym pisał na forum dwa dni temu kolega!? :))))

pozdrawiam

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » poniedziałek 18 paź 2010, 22:19

...
Wydaje mi się, ze problem jednak jest po stronie laptopa :-/ Na HP chodzi normalnie.
Ostatnio Dell zawiesza przeglądarkę i zaczyna się sam wyłączać. W różnych cyklach i sytuacjach. Qrcze... kilku miesięczny Dell na i7, a miało byc tak fajnie... Dziś dzwoniłem do ich servisu, ale nie mieli czasu i obiecali że jutro oddzwonią, zobaczymy. Na 4 miesiące posiadania już półtora przeleżał w servisie Della, aż mi ręce opadają. Chyba skończy na alledrogo. I gdzie ten rewelacyjny servis 48h w domu klienta, o którym pisał na forum dwa dni temu kolega!? :))))

pozdrawiam...

No to faktycznie, w tej sytuacji to już chyba jasna sprawa, że raczej wina komputera, skoro musiał trafić do serwisu. Co do gwarancji i serwisu to fakt, że u niektórych firm bywa różnie. Ja mam swoje marki, które jak dotąd mnie jeszcze ani razu nie zawiodły:).

PS. Mam HP Paviliona, no problems, a ma już chyba ze 2 latka :).

Pozdrawiam,

Robert

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » poniedziałek 18 paź 2010, 22:42

Robercie, a tak przy okazji, jak oceniasz jakośc przedwzmacniaczy tego modelu? Miałeś może możliwość porówniania ich z innymi?

pozdrawiam
Tomek

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » wtorek 19 paź 2010, 11:16

...
Robercie, a tak przy okazji, jak oceniasz jakośc przedwzmacniaczy tego modelu? Miałeś może możliwość porówniania ich z innymi?

pozdrawiam
Tomek
...

Możliwości porównania niestety nie miałem. Jeżeli chodzi o moją opinię, to uważam, że za tą cenę (wtedy jak kupowałem) jest to bardzo dobra karta.

Pozdrawiam,

Robert

Początkujący muzyk.

audiokom.pl

Post autor: audiokom.pl » wtorek 19 paź 2010, 21:49

Cześć.

Zadzwoń do firmy Audiokom, tam znają odp. na problem.

Pozdrawiam,
Marcin.

ODPOWIEDZ