Przede wszystkim to bardzo przepraszam, ale nie mogłem znaleźć odpowiedniej nazwy na problem o który pytam, więc moje przeszukiwanie forum ograniczyło się do "triggerowania" i "midi" - pewnie dużo przeoczyłem. A oto sprawa:
Parę dni temu nagrywałem dość nietypowy instrument perkusyjny - złożony z różnych metalowych elementów twór przestrzenny (bo to "coś" nawet nie ma nazwy - taka samoróba). Ponieważ zależało mi na ekspozycji pewnych elementów, które na upartego mogły by odpowiadać poszczególnym elementom klasycznej pery, omikrofonowałem go w kilku punktach. Do tego stopnia spodobało mi się brzmienie tego "czegoś", że pomyślałem, że fajnie by było układać na tym własne bity.
Poprosiłem instrumentalistę, by zagrał poszczególne podzespoły osobno, tak, żeby mieć ślady każdego z "bębnów" osobno. Rzecz w tym, że pełnię brzmienia instrument uzyskuje "w przestrzeni", czyli dzięki kilku śladom z różnych mikrofonów na jedno uderzenie. Chciałbym porobić z tego sample, albo ich odpowiedniki, żeby móc odtwarzać jakoby elementy bitów kolejne "urządzenia" tej "perkusji". Niestety sprowadzenie tego do sampli stereo mija się z celem, bo najciekawsze rzeczy uzyskać można w miksie tegoż, jeśli mamy osobne tracki, osobno traktowane efektami, wtyczkami etc.
Pytanie moje brzmi (wreszcie!): czy da się w jakikolwiek sposób w jakimś programie (Cubase, Reaper) po utworzeniu ścieżki midi z zapisem instrumentu wysłać ją do jakiejś np. wtyczki, żeby w efekcie otrzymać kilka ścieżek audio z różnie rozstawionym ambientem i gotowych do różnego pomiksowania?
Inaczej rzecz ujmę, aby nie było nieścisłości, odnosząc się do klasycznej perkusji. Czy da się z zapisu midi pery wygenerować osobną ścieżkę np. stopy, które w tle minimalnie zawiera śladowe ilości werbla, hi-hatu? I analogicznie pozostałe elementy garów? Coś w rodzaju kilku ambientów z różnych miejsc?
Myślałem np. że jeśli jest taka opcja - np. w Superior Drummerze podmienić banki brzmień (jeśli to wykonalne), albo coś w tym rodzaju. Prawda jest taka, że nie mam pomysłu w jaki sposób to można w ogóle zrobić. Proszę także o wskazówki, linki, cokolwiek. Jestem bardzo zajarany opcją, że to w ogóle będzie możliwe, więc sam chętnie poszperam. Np. wystarczy mi nazwa takiego zabiegu, inny temat forum etc.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą pomoc.