Najcichszy dysk twardy

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
danarasz
Re: Najcichszy dysk twardy

Post autor: danarasz » środa 28 kwie 2010, 18:51

......Moje podejście do problemu głośnych dysków jest także nietypowe. Otóż zamontowałem w stacjonarnym PC dyski od laptopa (SATA), które jak się okazało są o wiele cichsze i nie grzeją się. Nie zauważyłem problemów z szybkością, a pojemności mają ok. 500 GB. A miejsca w komputerze starcza dla kilku takich dysków.Już raczej nie wrócę do dużych, 3.5 calowych napędów.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 28 kwie 2010, 19:29

...Już raczej nie wrócę do dużych, 3.5 calowych napędów....

I słusznie, bo cała prawda o niejakiej wyższości tych ostatnich sprowadza się do tego, że firmy nie mają już od dawna co z taką ich ilością zrobić (czyt. wypchnąć mniej kumatym).
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Pietro

Post autor: Pietro » środa 28 kwie 2010, 20:20

......Już raczej nie wrócę do dużych, 3.5 calowych napędów....

I słusznie, bo cała prawda o niejakiej wyższości tych ostatnich sprowadza się do tego, że firmy nie mają już od dawna co z taką ich ilością zrobić (czyt. wypchnąć mniej kumatym). ...

Najpopularniejsze dyski 2.5" wolno się obracają, stąd też są cichsze od standardowych dysków 3.5". Cierpi na tym jednak znacznie czas dostępu, co jest niezwykle ważne na przykład przy strumieniowaniu sampli.

Dyski 2.5" o prędkości 7200rpm z kolei w porównaniu z odpowiednikami 3.5" o tej samej pojemności, już niestety są co najmniej 50% droższe. I z racji szybszych obrotów - nie są znów aż takie ciche.

- Piotr 

Kyle

Post autor: Kyle » środa 28 kwie 2010, 20:23

.........Moje podejście do problemu głośnych dysków jest także nietypowe. Otóż zamontowałem w stacjonarnym PC dyski od laptopa (SATA), które jak się okazało są o wiele cichsze i nie grzeją się. Nie zauważyłem problemów z szybkością, a pojemności mają ok. 500 GB. A miejsca w komputerze starcza dla kilku takich dysków.Już raczej nie wrócę do dużych, 3.5 calowych napędów.... 

Zamiast 2,5" 7200 RPM 500 GB wolałbym już model 3,5" 5900 RPM 1 TB - głośniejszy nie będzie, a ma krótszy czas dostępu, większy transfer, 2x większą pojemność w tej samej cenie

Kyle

Post autor: Kyle » środa 28 kwie 2010, 20:26

ps. a modele 2,5" 5400 RPM są już całkiem powolne

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 28 kwie 2010, 22:32

...ps. a modele 2,5" 5400 RPM są już całkiem powolne...

Są tak samo powolne jak 3,5" o tej samej prędkości, tyle, że póki co droższe. Problem tylko w tym, że dopóki te większe się nie wyprzedadzą, mniejsze będą trzymały cenę. To normalne prawo rynkowe. I choć 3,5" trzymało się zastanawiająco długo to i tak nie pobije długowiecznością dyskietki. A właśnie firma Sony oznajmiła, że owa idzie u nich już w totalny niebyt, czyli skończyła się jeszcze jedna era nośników (po kasetach magnetofonowych i wideo).
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Kyle

Post autor: Kyle » środa 28 kwie 2010, 23:15

Są tak samo powolne jak 3,5" o tej samej prędkości,

Bzdura - popatrz na pomiary z HD TACH

Kyle

Post autor: Kyle » środa 28 kwie 2010, 23:17

Problem tylko w tym, że dopóki te większe się nie wyprzedadzą, mniejsze będą trzymały cenę. To normalne prawo rynkowe. I choć 3,5" trzymało się zastanawiająco długo to i tak nie pobije długowiecznością dyskietki. A właśnie firma Sony oznajmiła, że owa idzie u nich już w totalny niebyt, czyli skończyła się jeszcze jedna era nośników (po kasetach magnetofonowych i wideo).... 

Wątpię by tak było. Z resztą jak zmieniać to najlepiej na SSD (czas dostępu 100x krótrzy, transfer liniowy wyższy i stały, a nie opadający jak w mechanicznych kręciołkach). Obecnie jedyny problem w kwestii SSD to cena.

ODPOWIEDZ