Witam
Mam problem z kartą X-Fi Elite PRO którą kupiłem pare dni temu. Komputer stał się bardzo niestabilny, na każdych sterownikach. Posiadam Windows 7 64-bit i sterowniki Daniek K. Płyta główna to Gigabyte 790xta. Napisałem do supportu Creativa i po przesłaniu im msinfo dostałem taką odpowiedź:
"Dziekujemy za kontakt z Creative Labs.
Karta dzieli adres z kontolerem mostku
Adres pamięci 0xD8000000-0xDBFFFFFF Creative SB X-Fi
Adres pamięci 0xD8000000-0xDBFFFFFF Kontroler magistrali PCI procesora komunikacji We/Wy ATI
Dodostkowo same mostki Pci-Pci maja ten sam IRQ co karta graficzna, kontroler dyskow sata i kontroler usb.
IRQ 18 Mostek (bridge) standardu PCI do PCI-do-PCI
IRQ 18 GIGABYTE GBB36X Controller
IRQ 18 Standardowy kontroler OpenHCD hosta USB
IRQ 18 NVIDIA GeForce GTS 250
Zrodlem zaklucen moga byc i jedne i drugie."
Moje pytanie co ja mam z tym zrobić? Creative napisał że nic nie może więcej zrobić, to mam teraz pisać do gigabyte w tej sprawie czy co ?!
Problem z IRQ
Re: Problem z IRQ
sproboj karte przelozyc w fizycznie inne gniazdo jesli masz wolne jakies i sprawdzaj w menedzerze urzadzen gdzie sie zglasza - na jakim IRQ - az sie zglosi na jakims wolnym
w Bios wylacz fizycznie wszystkie rzeczy ktorych nie uzywasz (ja mam wylaczony wbudowany kontroler firewire, karte sieciowax2, jeden kontoler USB)
jak to nie pomoze - to mogila - bo samemu IRQ zmieniac ( z tego co wiem) nie mozna
W tych sprawach najsprawniejszy jest chyba Zbynia na tym forum
...nie wiem ile masz magistral
sproboj karte przelozyc w fizycznie inne gniazdo jesli masz wolne jakies i sprawdzaj w menedzerze urzadzen gdzie sie zglasza - na jakim IRQ - az sie zglosi na jakims wolnym
w Bios wylacz fizycznie wszystkie rzeczy ktorych nie uzywasz (ja mam wylaczony wbudowany kontroler firewire, karte sieciowax2, jeden kontoler USB)
jak to nie pomoze - to mogila - bo samemu IRQ zmieniac ( z tego co wiem) nie mozna
można wymusić w BIOSie konkretne przerwanie dla konkretnej szyny PCI. Ale wyłączenie wszelkich zintegrowanych elementów jak zbędne porty (żadko kiedy potrzebnych jest przykładowo 8 portów USB), zintegrowana karta dźwiękowa i przełożenie karty dźwiękowej do innego slotu powinno pomóc.
Pozdro
Groover
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
Przełożenie będzie trudne, bo wtedy między kartą muzyczną a wentylem grafiki(zajmuje 2.5 slota) będzie przestrzeń rzędu 2mm;/ Nie wiem czy nie zajadę wiatraka nie wspominając już o efektywności pobierania powietrza i świście.
Po drugie: Wyłączyłem esate, firewire, muzyke, nie mogę wyłączać pojedynczo usb'ków. Mam jeszcze do wyłączenia usb 3.0 i sataIII z tym że te porty mają lekką zwiększoną przepustowość dla usb 2.0 i sataII i mam pod nie podpięte analogicznie pena jako readyboost i wireless klawe z myszką oraz dysk. Mógłbym wyłączyć praktycznie 6 pozostałych portów ale na pewno nie w biosie. Mam również pozostałe 7 Sata ale z tym się chyba nic nie da zrobić.
Po trzecie, jak na złość w jednym z najbardziej szczegółowych biosów do kręcenia kompa zabrakło jakichkolwiek opcji dot. PCI, do pcie jest pełno opcji !!