Tani laptop - netbook?

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
mor_olo
Tani laptop - netbook?

Post autor: mor_olo » wtorek 16 mar 2010, 06:30

Potrzebuję mobilnego pc głównie do netowania, myślałem o netbooku, ale, że torebek nie nosze :) To i tak mi się wszędzie 15" laptop zmieści. A wydajniej bedzie znacznie i wygodniej.

Fajnie by było jednak jeszcze, gdyby dało radę wziąść lapka na próbę i zagrać/puścić coś na instrumentach midi :) Czasem nagrać kilka ścieżek będąc z dala od domowego PC.

Większa praca na laptopie nawet mnie nie interesuję, dlatego nie chcę wydawać bez sensu kasy, internet i minimalne zadania muzyczne.

Aha, korzystam z Live7,8

Czy Lapki z półki cenowej 1500zł dadzą sobię radę z takimi zadaniami ?

Jeśli nie to od jakiej półki cenowej zaczynają się lapki które sprostają?

Byłbym bardzo wdzięczny za konkretne propozycje, bo jest spora loteria z tego co czytałem, a mam problem z testowaniem mojego interfejsu, gdyż wymaga oprogramowania do testu.

audiophone
Kontakt:

Re: Tani laptop - netbook?

Post autor: audiophone » wtorek 16 mar 2010, 09:45

...
Potrzebuję mobilnego pc głównie do netowania, myślałem o netbooku, ale, że torebek nie nosze :) To i tak mi się wszędzie 15" laptop zmieści. A wydajniej bedzie znacznie i wygodniej.

Fajnie by było jednak jeszcze, gdyby dało radę wziąść lapka na próbę i zagrać/puścić coś na instrumentach midi :) Czasem nagrać kilka ścieżek będąc z dala od domowego PC.

Większa praca na laptopie nawet mnie nie interesuję, dlatego nie chcę wydawać bez sensu kasy, internet i minimalne zadania muzyczne.

Aha, korzystam z Live7,8

Czy Lapki z półki cenowej 1500zł dadzą sobię radę z takimi zadaniami ?

Jeśli nie to od jakiej półki cenowej zaczynają się lapki które sprostają?

Byłbym bardzo wdzięczny za konkretne propozycje, bo jest spora loteria z tego co czytałem, a mam problem z testowaniem mojego interfejsu, gdyż wymaga oprogramowania do testu.

System operacyjny "musi" być legalny ? (albo pracujesz na linuxie ?)

jeżeli nie to proponuje wziać laptopa bez zadnego systemu(oszczedzasz jakies 600zl)

ja, ostatnio zakupilem laptopa (cel: programowanie, grafika) jako ze nie korzystam z Windowsa, szukałe bez systemu. wyrwalem dobry sprzet za 1900,- (z systemem win 7 - kosztowal ponad 2700,-)

jezeli nie, to proponuje poszukać na sprzetkom.pl - dosc fajne cenowo oferty.

http://www.myspace.com/audiophone

Awatar użytkownika
rzarek

Post autor: rzarek » wtorek 16 mar 2010, 16:55

Witam!

Od ponad dwóch lat pracuję na netbooku MSI Wind U100 (Intel Atom 1,6 GHz podkręcalny do 1,8 Ghz, 1 Gb RAM, matyca 10", preinstalowany XP Home SP3). To jeden z pierwszych małych laptopów w ogóle, od tamtego czasu pojawiło się sporo nowszych i lepszych. W ogóle to polecam test netbooków w ostatnim wydaniu PC World.

Nie sprawdzałem, czy na moim Windzie pójdzie Live. FL Studio odmówiło współpracy. Korzystam regularnie z mało popularnego (a szkoda!) DAW Orion Platinum i wszystko śmiga. Naturalnie liczba wykorzystywanych naraz instrumentów lub efektów VST jest organiczona, a przy niektórych ustawieniach wyjątkowo rozbudowane instrumenty całkowicie dławią procesor. Zrobiłem ostatnio mały test. Mój netbook ledwie znosi jednego Toxica III, podczas gdy komputer stacjonarny z Intelem Core 2 6320 daje radę nawet z ponad 10 uruchomionymi naraz instancjami tego pluginu. Ma to pewnie jakieś plusy, bo aranżacje robione na netbooku siłą rzeczy stają się oszczędne i przemyślane;).

Muszę dodać, że korzystam głównie z darmowych wtyczek, więc trudno mi ocenić, jak by to wszystko działało przy zastosowaniu rozbudowanych wirtualnych instrumentów przekraczających ceną wartość hosta i hardware'u;). Najczęściej sięgam po wbudowany w pakiet sampler i tu nie widzę większych ograniczeń, nawet przy zastosowaniu 200-megowych sounfontów.

Co do wielkości ekranu, nie ma większego problemu - można ustawić w zasadzie dowolną rozdzielczość większą niż nominalne 1024 x 600, a potem scrollować pulpit. Mało wygodne, ale w warunkach polowych zupełnie znośne. Jest też wyjście VGA na zewnętrzny monitor.

Pewny mankament to liczba dostępnych portów USB - 3. Jeden siłą rzeczy przypada na interfejs audio, touchpad rzecz niewygodna, a dysk twardy niewielki i mamy dwa kolejne urządzenia. Szybko odczułem potrzebę dokupienia aktywnego huba, a jako że liczba kontrolerów lawinowo wzrasta... zdarzają się sytuacje, że trzeba wybierać. Oczywiście, jak to z hubami bywa, czasami wpięte w nie urządzenia się nie lubią i nie ryzykowałbym chyba np. występu z jakąś bardziej rozbudowaną konfiguracją.

Ogólnie rzecz biorąc, netbook sprawdza się w niewielkich pracach muzycznych, choć podkreślam, że nie wiem, jak duże są wymagania Abletona.

Pozdrawiam serdecznie,

Rzarek

... 

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » wtorek 16 mar 2010, 17:02

> DAW Orion Platinum i wszystko śmiga.

Och, znam! Specjalnie dla tego programu (pospołu z prehistorycznym CoolEdit, którego też badzo lubię) kupiłem sobie najtańszego dostępnego netbooka. Kiedy mam, szumnie mówiąc, blokadę kreatywną albo wszystkie "poważne" klocki i programy zaczynają mnie nudzić wyłączam maka, uruchamiam netbooka z Orionem i... bawię się. W szczególności arppeggiator w tym programie uważam za świetny.

Przepraszam za off-topic.

Redakcja

Post autor: Redakcja » wtorek 16 mar 2010, 20:04

...Od ponad dwóch lat pracuję na netbooku MSI Wind U100 (Intel Atom 1,6 GHz podkręcalny do 1,8 Ghz, 1 Gb RAM, matyca 10", preinstalowany XP Home SP3). To jeden z pierwszych małych laptopów w ogóle, od tamtego czasu pojawiło się sporo nowszych i lepszych. W ogóle to polecam test netbooków w ostatnim wydaniu PC World...

Tyle też czasu ten model mam i ja, przy tym nawet nie miałem pojęcia, że można go podkręcić
Co do samego tematu: przy pracujących w tle czterech przeglądarkach internetowych (Firefox, Google Chrome, ułomny IE8 i najnowsza, naprawdę fajna już Opera - ta ostatnia pracuje na localhost WebServ!) + Photoshop + odgrywający Reaper z sesją demo (4 ślady audio) - w tym ostatnim jego wskaźnik CPU sięga raptem max do 32,8%. Mówi wam to coś?
Jak to zrobić?
Otóż rzecz w tym, że jak się ma jakikolwiek sprzęt, to naprawdę warto poświęcić wpierw choć trochę czasu, aby się go nauczyć zamiast prosić o łaskę na forach, listach czy grupach dyskusyjnych.
Dowód? Proszę bardzo

MSI U100

Screen z MSI U100 + monitor ASUS VH203 pracujący z rozdzielczością 1600/900px (proszę na niego kliknąć)

[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Redakcja

Post autor: Redakcja » wtorek 16 mar 2010, 21:39

MSI U100 + monitor LCDPonieważ w tzw. międzyczasie dostałem już kilka e-maili z zapytaniem, czy aby wszystko powyższe to nie jedna wielka ściema i fotomontaż pozwolę sobie dorzucić jeszcze jedną fotkę

Proszę na nią kliknąć.

[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
Kompost

Post autor: Kompost » środa 17 mar 2010, 00:55

Fajnie wygląda ten MSI przy 22'' grzmocie :)

Miałem ten sam model, pobawiłem się z miesiąc i oddałem ojcu. Fajnie się nosi w kieszeni bojówek, ale przyzwyczaiłem się do szybszych maszyn. Teraz mam Lenovo N500 z procem 2x2GHz i wszystko śmiga jak trzeba.

Niestety po ostatnich podwyżkach sensowne laptopy 15,4'' zaczynają się w okolicach 2000zł. W poszukiwaniu konkretnego modelu polecam przejrzeć fora komputerowe, takie tematy przewijają się tam co chwila.

mor_olo

Post autor: mor_olo » środa 17 mar 2010, 01:08

Jakiś admin mi chyba podmienił omyłkowo temat....

temat powinien brzmieć "Tani laptop". Juz na samym początku napisąłem że netbooki mnie nie interesują ;)

Niestety po ostatnich podwyżkach sensowne laptopy 15,4'' zaczynają się w okolicach 2000zł. W poszukiwaniu konkretnego modelu polecam przejrzeć fora komputerowe, takie tematy przewijają się tam co chwila.... 

Ale na forum komputerowym ktoś mi konkretnie odpowie że zadziała mu Live ?

Chciałbym poprostu uzyskać odpowiedz od kogos z tego forum mam lapka za 1500 -2000zł, x model, Live i interfejs audio działa w takim zakresie jak potrzebujesz.

Dzieki z góry za odpowiedzi ;)

Awatar użytkownika
Kompost

Post autor: Kompost » środa 17 mar 2010, 02:40

Chciałbym poprostu uzyskać odpowiedz od kogos z tego forum mam lapka za 1500 -2000zł, x model, Live i interfejs audio działa w takim zakresie jak potrzebujesz.

Ok :)

Mam laptopa Lenovo N500, kupionego za 1600zł, podłączam do niego Toneporta UX1 i Onyxa 1640 (poprzez kontroler Firewire podłączony do gniazda Express Card). Działa z Live 7 bez problemów. Na zintegrowanej karcie nie działał jak należy - co jakiś czas odtwarzane ścieżki były bardzo mocno zniekształcone, w innych programach ten problem nie występował.

ODPOWIEDZ