E-MU 0404 USB - obciążenie CPU
--------------------
Jeśli to jest normalne to mi się to nie podoba. Skoro jest normalne to znaczy, że nie można z tym walczyć.
Dlatego też proszę o sprawdzenie jak zachowuje się procesor u innych użytkowników E-MU.
Jak dotychczas MrExplosion stwierdził, że u niego DPC po wciśnięciu 'play' jest na poziomie max 6% - to jeszcze można przełknąć choć i tak jest to o 6 razy więcej niż z dźwiękówki zintegrowanej.
Obciążenie CPU 18% przy odgrywaniu plików to stanowczo za dużo - nie mam pojęcia jak z tym walczyć i chyba się poddam.
Re: E-MU 0404 USB - obciążenie CPU
Czy podczas takowego odtwarzania korzystasz z jakiejkolwiek karty sieciowej, w tym WiFi?
Jeśli tak, to wyłącz je sprzętowo i podaj wyniki.
Czy podczas takowego odtwarzania korzystasz z jakiejkolwiek karty sieciowej, w tym WiFi?
Jeśli tak, to wyłącz je sprzętowo i podaj wyniki....
WiFi nie posiadam. Mam tylko modem od neostrady podłączony pod USB. Karta sieciowa na płycie wyłączona w BIOSie.
Nie ma żadnego znaczenia czy modem jest podłączony czy też odłączony - obciążenie się nie zmienia. Odłączałem oczywiście sprzętowo poprzez menedżera urządzeń.
Jasne, na razie muszę się tu poddać

Defferred Procedure Call to mechanizm systemowy, którego zadaniem (w bardzo dużym uproszczeniu mówiąc) jest odpowiednie kolejkowanie zadań systemowych w zależności od ich priorytetu. Chodzi o to (nadal w dużym uproszczeniu), aby zadania które mogą zostać opóźnione - były opóźniane, i tym samym nie przeszkadzały w realizacji zadań bardziej krytycznych czasowo.
Mechanizm ten jest intensywnie wykorzystywany przez drivery sprzętowe i IMHO generalnie właśnie z driverami związana jest większość problemów z nadmiernym obciążeniem przez DPC. Nie dotyczą one oczywiście wyłącznie kart dźwiękowych, ale i innych urządzeń.
Niestety zagadnienie to jest nietrywialne, bo powodów problemów może być wiele - błędy w driverach, konflikty driverów itp. Temat ten poruszany jest na przykład w tej dyskusji. Jak widać, jest to bardzo długa dyskusja, nie śledziłem jej dokładnie, ale chyba nie ma tu uniwersalnych recept
Dodam jeszcze, że samo USB jako takie oczywiście nie jest tu winne. Dokładnie takiego interfejsu nie używałem, ale używałem bardzo podobnego Tracker Pre (drivery są te same) i obciążenie było minimalne (rzędu 2%). Z tym że u mnie był to inny sprzęt, i system Windows 7, więc warunki nieporównywalne.
Co można zrobić? Szczerze pisząc na odległość trudno coś poradzić. Wyłączyłbym absolutnie wszystkie inne urządzenia poza E-MU. Tradycyjny pomysł to instalacja czystego systemu, driverów E-MU i na takim czystym systemie sprawdzenie obciążenia. Czasem pomaga zmiana driverów do zupełnie innego urządzenia... Czy wszystkie drivery masz uaktualnione do najnowszych wersji?
-
A ja pozwolę sobie zadać pytanie wątkotwórcy - może ciut głupio to zabrzmi - ale...
Do czego jest Ci potrzebne obciążenie procesora na poziomie niższym niż owe 16 procent, o których pisałeś?
Mnie osobiście to szczerze lata ile ten procesor ma zajętych procentów... On ma pracować i wykonywać zadanie, jakie mu zlecam. O ile komp się nie wiesza, nie ma przerw w trakcie innych zadań, nie muli..., a procek masz raczej szybszy, niż wolniejszy, zatem w czym problem? tylko w tych procentach...?
Jak zmiana obciążenia procesora w tym wypadku da Ci odrobinę więcej szczęścia w życiu, to walcz..., ale dla mnie - o ile nie powoduje to innych widocznych problemów - sprawa nie jest warta nawet uwagi...
pozdrawiam
robercik-us
...
Do czego jest Ci potrzebne obciążenie procesora na poziomie niższym niż owe 16 procent, o których pisałeś?
Takie obciążenie powoduje np. to, że mniej mocy zostaje dla innych zadań. Dopóki przeglądasz WWW i słuchasz muzyki, nie ma to znaczenia, ale przy puszczeniu jakiegoś wymagającego zadania - już tak. 18% to sporo w pewnych sytuacjach.
A drugi powód jest taki, że takie obciążenie, jeżeli występuje dłuższy czasu, powoduje grzanie się procesora. A w konsekwencji większe obciążenie chłodzenia (czyli często przyspieszanie obrotów wentylatora = większy hałas).
Niestety zagadnienie to jest nietrywialne, bo powodów problemów może być wiele - błędy w driverach, konflikty driverów itp. Temat ten poruszany jest na przykład w tej dyskusji. Jak widać, jest to bardzo długa dyskusja, nie śledziłem jej dokładnie, ale chyba nie ma tu uniwersalnych recept
Zgadza się, znam ten wątek. Rozwiązań uniwersalnych tam brak
Dodam jeszcze, że samo USB jako takie oczywiście nie jest tu winne. Dokładnie takiego interfejsu nie używałem, ale używałem bardzo podobnego Tracker Pre (drivery są te same) i obciążenie było minimalne (rzędu 2%). Z tym że u mnie był to inny sprzęt, i system Windows 7, więc warunki nieporównywalne.
2% zaaukceptował bym bez mrygnięcia okiem ;)
Co można zrobić? Szczerze pisząc na odległość trudno coś poradzić. Wyłączyłbym absolutnie wszystkie inne urządzenia poza E-MU. Tradycyjny pomysł to instalacja czystego systemu, driverów E-MU i na takim czystym systemie sprawdzenie obciążenia. Czasem pomaga zmiana driverów do zupełnie innego urządzenia... Czy wszystkie drivery masz uaktualnione do najnowszych wersji?
Wyłączyłem wszystko co przyszło mi do głowy i jajo z tego wyszło. Sterowniki raczej aktualne. Cóż, naiwnie liczyłem, że znajdzie się tu ktoś posiadający gotowe rozwiązanie typu "wpisz do rejestru ciąg..." albo "zaznacz to czy tamto w msconfig"
robercik-us (05-03-2010, godz. 22:27) napisał:
A ja pozwolę sobie zadać pytanie wątkotwórcy - może ciut głupio to zabrzmi - ale...Do czego jest Ci potrzebne obciążenie procesora na poziomie niższym niż owe 16 procent, o których pisałeś?
Może to ciut głupio zabrzmi ale sam fakt, że E-MU żre procka jak osioł siano denerwuje mnie. Wiem, że coś jest skopane i chciałbym dla swojego dobrego samopoczucia wyjaśnić tą sprawę.
Poza tym czasmi wrzucam sobie do kompa sesje zaprzyjaźnionych osób, uruchomie przy tym kilka VST i zaczyna się wówczas horror procesorowy.
Obciążenie na poziomie 1-5%
Pozdrawiam.
[addsig]
Jak odtwarzam coś w WMP itp, to fakt, żre procka (do 10%).
Ale jak otworzę projekt i sobie ten sam plik załaduję do Cubase, to odtwarzanie nie przekracza 1% CPU.
Dopóki na ASIO jest ok, to nie ma powodu do niepokoju.
E-MU 0404 USB, latencja 6ms. Intel Core 2 Quad Q6600, XP x64.
Może latencję masz za nisko ustawioną? Przy VSTi niższa niż 6-8ms nie ma sensu.
- Piotr