Maya 44 i Laptop HP podczas nagrywania poziom szumów zależny od portu USB

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
mario777
Maya 44 i Laptop HP podczas nagrywania poziom szumów zależny od portu USB

Post autor: mario777 » niedziela 28 lut 2010, 10:43

Witam.

W laptopie mam trzy porty USB (HP NX7400 EY508 CORE DUO T2250 2x1,73GHz XP Home).
Jestem w szoku bo po kilku latach pracy z laptopem i dźwiękiem (amatorsko) przedwczoraj zaskoczył mnie pewien test. Kupiłem drugą kartę MAYA 44 identyczną jak już mam i przy próbach oscyloskopem i badaniach różnych przebiegów przypadkowo okazało się:
Po dokładnych testach wykonanych kilkakrotnie łącznie z restartem komputera używając programu Audacity 1.26, Audacity 1.37 i Acoustica (Edytory audio), że każdy z portów daje inny efekt przy nagraniu.
Nie miało znaczenia, która karta, który program - tylko, który port USB 1,2 czy 3
Wynik zawsze był taki sam. Nagranie ciszy powodowało różne wartości szumu od -70dB do -50dB. Do karty nie było nic podpięte i nawet modem internetu był wyłączony i wypięty.
Nagranie przez port 1 ilość szumu średnia
Nagranie przez port 2 ilość szumu duża
Nagranie przez port 3 ilość szumu najmniejsza
Nie rozumie co ma do rzeczy przez który port podepnę kartę, a jak się okazuje ma to wpływ na jakość nagrania.
Pewnie na innej karcie było by tak samo. Przypuszczam, że wina leży w komputerze. Dodatkowe zdjęcia i próbki dźwięku na stronie http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1593112.html

Pozdrawiam Mariusz.

[addsig]
interesuje się muzyką, elektroniką i motoryzacją.

perfektsound

Re: Maya 44 i Laptop HP podczas nagrywania poziom szumów zależny od portu USB

Post autor: perfektsound » niedziela 28 lut 2010, 11:09

Witam.
W laptopie mam trzy porty USB (HP NX7400 EY508 CORE DUO T2250 2x1,73GHz XP Home). Jestem w szoku bo po kilku latach pracy z laptopem i dźwiękiem (amatorsko) przedwczoraj zaskoczył mnie pewien test. Kupiłem drugą kartę MAYA 44 identyczną jak już mam i przy próbach oscyloskopem i badaniach różnych przebiegów przypadkowo okazało się: Po dokładnych testach wykonanych kilkakrotnie łącznie z restartem komputera używając programu Audacity 1.26, Audacity 1.37 i Acoustica (Edytory audio), że każdy z portów daje inny efekt przy nagraniu. Nie miało znaczenia, która karta, który program - tylko, który port USB 1,2 czy 3 Wynik zawsze był taki sam. Nagranie ciszy powodowało różne wartości szumu od -70dB do -50dB. Do karty nie było nic podpięte i nawet modem internetu był wyłączony i wypięty. Nagranie przez port 1 ilość szumu średnia Nagranie przez port 2 ilość szumu duża Nagranie przez port 3 ilość szumu najmniejsza Nie rozumie co ma do rzeczy przez który port podepnę kartę, a jak się okazuje ma to wpływ na jakość nagrania. Pewnie na innej karcie było by tak samo. Przypuszczam, że wina leży w komputerze. Dodatkowe zdjęcia i próbki dźwięku na stronie http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1593112.html
Pozdrawiam Mariusz.

Moze byc... Np w Makach jest od lat znany problem ze niektore karty dzialaja z jednym portem usb a z drugim nie albo dzialaja niestabilnie. Wynika to z wewnetrznych polaczen, czasem kamera, wifi itp sa podpiete do zasilania portow USB i ciagna z nich prad.
Alternatywna muzyka elektorniczna.

Awatar użytkownika
kuba-core

Re: Maya 44 i Laptop HP podczas nagrywania poziom szumów zależny od portu USB

Post autor: kuba-core » niedziela 28 lut 2010, 11:12

sam posiadam od kilku lat laptopa hp dv6000, na poczatku uzywalem jako interfejsu novation xiosyntha podpinajac do roznych portow i nic takiego nie zauwazylem.

pozniej bylo emu pretracker tez nic podobnego nie zachodziło

teraz pracuje na fw a mam tylko jeden port to już inna bajka :)

IMAO

ODPOWIEDZ