Jaki RAM w połączeniu z procesorem Q9550 dla stacji DAW pod WIN XP?

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
lukashhh1
Jaki RAM w połączeniu z procesorem Q9550 dla stacji DAW pod WIN XP?

Post autor: lukashhh1 » wtorek 05 sty 2010, 23:55

Witam.

Krótko i na temat:

Mam procesor Quad Q9550 i dobieram pamięć RAM.

DDR2 - bo sa tanie i ciągle wydajne.

Ale: Jeżeli procesor ma FSB 1333MHz, czy RAM musi mieć jakąć konkretną częstotliwośc taktowania?

Słyszałem tu na forum jakies opinie, ze jezeli np RAM pracuje na 800 MHz, to procesor musi miec FSB ustawione na 1600 MHz.

Czy to prawda? czy przy procku na 1333 MHz FSB nie moge wsadzic kosci np na 1066 MHz?

NIe bedzie szybciej?

Proszę o wyjasnienie kwestii.

Pozdrawiam

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
hwoarang

Re: Jaki RAM w połączeniu z procesorem Q9550 dla stacji DAW pod WIN XP?

Post autor: hwoarang » środa 06 sty 2010, 08:38

...
Witam.

Krótko i na temat:

Ale: Jeżeli procesor ma FSB 1333MHz, czy RAM musi mieć jakąć konkretną częstotliwośc taktowania?

Słyszałem tu na forum jakies opinie, ze jezeli np RAM pracuje na 800 MHz, to procesor musi miec FSB ustawione na 1600 MHz.

Czy to prawda? czy przy procku na 1333 MHz FSB nie moge wsadzic kosci np na 1066 MHz?

NIe bedzie szybciej?

Pozdrawiam...

Moim zdaniem to jakiś wymysł, pierwszy raz o tym słysze... owszem trzeba zwracać uwagę podczas kupna pamięci na parametry i dostosować je do płyty głównej czy płyta obsługuje dual channel(większość jak nie wszystkie ;) ) czy trippel channel i z jaką maksymalną prędkościa może pamięc pracować na danej platformie i warto poszukać z pamięcią od jakiego producenta dana płyta główna będzię najlepiej współpracować często w manualu podane są takie info więc tam polecam zajrzeć bo czasem pamięć i płyta główna "gryzą" się razem

Pozdrawiam

Marcin "Hwoarang"

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » środa 06 sty 2010, 10:56

...
...
Witam.

Krótko i na temat:

NIe bedzie szybciej?

Pozdrawiam...

Moim zdaniem to jakiś wymysł, pierwszy raz o tym słysze... owszem trzeba zwracać uwagę podczas kupna pamięci na parametry i dostosować je do płyty głównej czy płyta obsługuje dual channel(większość jak nie wszystkie ;) ) czy trippel channel i z jaką maksymalną prędkościa może pamięc pracować na danej platformie i warto poszukać z pamięcią od jakiego producenta dana płyta główna będzię najlepiej współpracować często w manualu podane są takie info więc tam polecam zajrzeć bo czasem pamięć i płyta główna "gryzą" się razem

Pozdrawiam

Marcin "Hwoarang"...

Aha dzięki za info, a co tym sądzą inny użytkownicy DAW-ów, postawionych na PC?
Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » środa 06 sty 2010, 14:03

sprawa jest prosta.. nie odczujesz za bardzo roznicy w taktowaniu pamieci w codziennym uzytkowaniu.. oczywiscie, im szybciej tym lepiej, ale to wychodzi dopiero podczas testow syntetycznych..

reszta tematu to raczej na forum komputerowe..
niestety nie wiem jaka masz plyte glowna..
jesli ram jest nominalnie na np. 800MHz to bedzie dzialal i na wolniejszym taktowaniu, a byc moze, ze pojdzie i na troche szybszym (to zalezy od modelu kosci, plyty glownej, ustawien w biosie etc.)
biosy plyt glownych maja kilka roznych dzielnikow dla ramu cpu:ram (np. 1:1 1:1,25 1:1,5 1:2), wiec mozna latwo ustawic dogodne taktowanie pamieci dla kosci ram..
[addsig]
the Sun Personality

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 06 sty 2010, 15:11

Wiem do czego łukasz nawiązujesz - ja lubię jak ram leci synchronicznie z fsb - czyli jak szyna ma 1600mhż to ram powinien śmigać na 800 - nie wiem na ile lepiej to dla intela ale amd na tym zyskiwał

Jako że masz szybki procek i pewnie porządne chłodzenie możesz go delikatnie podkręcic podnosząć fsb do 1600 i dac mu ram ddr2 800...i tak zasadniczo szybszej ddr2 niż 1066 się nie spotyka(są te do OC ale to juz kupa kasy i nie warte zachodu)

Będzie ok a i zyskasz mocy co nieco :)

Jeśli nie chcesz podkręcać możesz zostawić tak jak jest a ram puścić w jego natywnej częstotliwości - a czy szybsze będzie ddr2 800 cl4 czy 1066 cl5 to już nikt nie wie - różnice pewnie znikome.

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » środa 06 sty 2010, 19:59

...
Wiem do czego łukasz nawiązujesz - ja lubię jak ram leci synchronicznie z fsb - czyli jak szyna ma 1600mhż to ram powinien śmigać na 800 - nie wiem na ile lepiej to dla intela ale amd na tym zyskiwał

Jako że masz szybki procek i pewnie porządne chłodzenie możesz go delikatnie podkręcic podnosząć fsb do 1600 i dac mu ram ddr2 800...i tak zasadniczo szybszej ddr2 niż 1066 się nie spotyka(są te do OC ale to juz kupa kasy i nie warte zachodu)

Będzie ok a i zyskasz mocy co nieco :)

Jeśli nie chcesz podkręcać możesz zostawić tak jak jest a ram puścić w jego natywnej częstotliwości - a czy szybsze będzie ddr2 800 cl4 czy 1066 cl5 to już nikt nie wie - różnice pewnie znikome.

...

Moja płyta główna to ASUS P5Q z chipsetem P45 Intel. Chłodzenie CPU niestety standardowe jak na razie.

Fabian i Zbynia - dzięki za info.

A czy Mojego Quada Q9550 moge bezpiecznie podkręcić na 1600 MHz?

Awatar użytkownika
Kipst

Post autor: Kipst » czwartek 07 sty 2010, 11:19

A czy Mojego Quada Q9550 moge bezpiecznie podkręcić na 1600 MHz? 
  ...

Napisałeś że masz standardowe chłodzenie co będzie minusem przy podkręcaniu i wiele też zależy jaki masz zasilacz. Moim zdaniem jeśli nie ma takiej potrzeby lepiej nie podkręcać Smile Tym bardziej gdy oczekujesz stabilnej pracy od komputera. Co do pamięci RAM to w przypadku Intela procesory lepiej się podkręcają w trybie synchronicznym. Trochę na temat możesz przeczytać tutaj

Pozdrawiam Grzegorz

Zainteresowania to muzyka głownie el i troche Funk, Soul. Chwilowo poza działalnościa! Zamierzam to zmienic :D

ODPOWIEDZ