MAC G5 + Cubase 5 - problem

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Dividian
MAC G5 + Cubase 5 - problem

Post autor: Dividian » sobota 28 lis 2009, 00:55

Szukam i szukam i nic mądrego nie mogę znaleźć...

Nagle zaczęły się dziać dziwne rzeczy... Po odpaleniu kompa sesja gra jakieś 10s po czym nagle "zatyka" się dysk i przestaje odtwarzać mimo że kursor się przesuwa.... Wszystko chodziło a tu nagle d.... Dyski są nowe (Caviar Black) i System już przeinstalowałem chyba 5 razy...

Komputer to: MAC G5 z OSX 10.5.8 (po wszystkich updatach) program to Cubase 5

Awatar użytkownika
Szofer

Re: MAC G5 + Cubase 5 - problem

Post autor: Szofer » sobota 28 lis 2009, 03:29

...
Szukam i szukam i nic mądrego nie mogę znaleźć...

Nagle zaczęły się dziać dziwne rzeczy... Po odpaleniu kompa sesja gra jakieś 10s po czym nagle "zatyka" się dysk i przestaje odtwarzać mimo że kursor się przesuwa.... Wszystko chodziło a tu nagle d.... Dyski są nowe (Caviar Black) i System już przeinstalowałem chyba 5 razy...

Komputer to: MAC G5 z OSX 10.5.8 (po wszystkich updatach) program to Cubase 5...

Hej

ile ramu a moze przesadziles z wtyczkami tez tak czasem sie mi dzieje jak mam za duzo wtyczek i dysk nie wyrabial ale sie "odtyka" po wcisnieciu stop i ponownie play i jest ok.

Hej

Mesa Boogie Traxis, Marshall JMP-1, ADA MP-1, POD X3, Digitech 2120, Rocktron Voodu Value, TC Electronic G-Major, DBX 166A, Rocktron Intellifex, Mesa Bogie 2:90, KRK VXT6, FocusriteSaffire, Ibanez, Framus, Cubase, VST,BeyerDynamic DT150,Behringer FCB-1010

Awatar użytkownika
Dividian

Post autor: Dividian » sobota 28 lis 2009, 09:20

Hej

ile ramu a moze przesadziles z wtyczkami tez tak czasem sie mi dzieje jak mam za duzo wtyczek i dysk nie wyrabial ale sie "odtyka" po wcisnieciu stop i ponownie play i jest ok.

RAM 4GB więc nie powinno być malo... Ten sam projekt na tej konfiguracji chodził bez problemów. Wtyczek jest tylko kilka i obciżążenie wskazuje na ok 15%. Nagle zaczeły się czary.... Testy dysków nic nie wykazują... Nie wiem gdzie szukać problemu...

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » sobota 28 lis 2009, 12:16

Spróbuj zwiększyć latencję - może coś się przestawiło i audio nie wyrabia ? jaki masz interfejs ?

Awatar użytkownika
Dividian

Post autor: Dividian » sobota 28 lis 2009, 12:34

...Spróbuj zwiększyć latencję - może coś się przestawiło i audio nie wyrabia ? jaki masz interfejs ?... 

Wszystkie mozliwe sytuacje typu bufor itp. sprawdzałem... 
Odłączyłem drugi dysk i poszło, więc problem niestety pewnie jest natury sprzętowej... Dziwne tylko że system nie widzi żadnej "usterki" dysku, a przy odczycie z niego mam wrażenie jak gdyby odtwarzał tylko tyle ile zbuforuje w pamięci (32MB) dysku... Im mniejszy projekt tym gra z niego dłużej... Jakas masakra...;-( 

Awatar użytkownika
peter

Post autor: peter » sobota 28 lis 2009, 12:40

Ostatnio miałem coś podobnego na MBpro... Przełącz system na język angielski i daj znać czy pomogło

Awatar użytkownika
Dividian

Post autor: Dividian » poniedziałek 30 lis 2009, 17:23

Ostatnio miałem coś podobnego na MBpro... Przełącz system na język angielski i daj znać czy pomogło

Czy masz na myśli zmianę w < /Preferencje systemowe/Narodowe/Język ?

ODPOWIEDZ